Skocz do zawartości
  • 0

podstawa celownika artyleryjskiego lub teodolit ?

Landszaft

Pytanie

Napisano

Witam . Ostatnio otrzymałem element albo teodolitu cywilnego albo celownika artyleryjskiego. Stan wykopek pokryty piaskową farbą w stanie bardzo przyzwoitym , powierzchniowa rdza. Niestety kompletnie nie wiem czy to wojskowe czy cywilne, a jeżeli wojskowe to czy niemieckie czy radzieckie czy powojenne ??, oraz jaki to typ ?. Widać mocowanie do podstawy trójnożnej, są pokrętła do obrotu o 360 stopni i jest skala w stopniach, oraz jedno z pokręteł też ma skalowanie w cyfrach. Odnalazłem też nr urządzenia co widać na jednym ze zdjęć 1541, oraz w innym miejscu znalazłem też słabo czytelne numery. Może ktoś coś takiego widział i rozpoznaje . zdjęcie od strony wybitego nr egzemplarza

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nooo !!!. Czapki z głów !!. Scherenfernrohr 14 ZGi . Teraz wreszcie wiem co mam !. Uparcie szukałem w wojskowych teodolitach a zapomniałem co jeszcze na takich podstawach mocowano.

Napisano

Witam . Ostatnio otrzymałem element albo teodolitu cywilnego albo celownika artyleryjskiego. Stan wykopek pokryty piaskową farbą w stanie bardzo przyzwoitym , powierzchniowa rdza. Niestety kompletnie nie wiem czy to wojskowe czy cywilne, a jeżeli wojskowe to czy niemieckie czy radzieckie czy powojenne ??, oraz jaki to typ ?. Widać mocowanie do podstawy trójnożnej, są pokrętła do obrotu o 360 stopni i jest skala w stopniach, oraz jedno z pokręteł też ma skalowanie w cyfrach. Odnalazłem też nr urządzenia co widać na jednym ze zdjęć 1541, oraz w innym miejscu znalazłem też słabo czytelne numery. Może ktoś coś takiego widział i rozpoznaje . zdjęcie od strony wybitego nr egzemplarza

Napisano
i tu jestem w kropce bo muzeum geodezyjne w Opatowie odpisało że z taką skalą i takimi oznaczeniami na pokrętle to nie istnieją żadne teodolity i obstają że to element nastawny celownika artyleryjskiego . pytanie jakiego ??. i jakiej armii. Może ktoś rozpoznaje ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie