Skocz do zawartości

Moneta stan krytyczny

tomciuncio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,monetka znaleziona na polu uprawnym.Przeszła nawożenia,pestycydy i gnojowice zapewne ;p Tył był czytelny była wrona ze swastą,ale niestety potarłem pod wodą zbyt mocno i wrona popłynęła;)
Na froncie monety jest stwardniały piach i tu nastaje moje pytanie jak? Jak to usunąć?Nie liczę na odratowanie moniaka,ale myślę,że dobry na praktykę.Monetka to 10 deutsche reich pfennig mniemam.
Za pomoc dziękuje i pozdrawiam Tomasz :)

Napisano
Najpierw bym ją potrzymał dzień dwa w oliwce Johnsons dla dzieci (moim zdaniem jednak daje lepszy efekt niż oliwa z oliwek). Potem kup 2-3 cytryny i sodę oczyszczoną. Przy tym stanie monety niewiele masz do stracenia, a to może przynieść efekt. najpierw sypiesz na monetę trochę sody, potem na to zakraplasz sok z cytryny, trochę się to popieni i przecierasz energicznie płatkami kosmetycznymi (takimi wacikami do demakijażu). Taki patent sobie wypracowałem i nawet nieźle to działa.
Napisano
Siemka chcialem sie spytac czy do takich juz bardziej wartosciowych monet starczy jak wloze do klasera tego takiego nowszego teraz kupilem podobno ma jakas folie specjalna do tego czy lepiej kupic kapsle i jak w gradingu? poZdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie