tomciuncio Napisano 7 Grudzień 2010 Autor Napisano 7 Grudzień 2010 Witam,monetka znaleziona na polu uprawnym.Przeszła nawożenia,pestycydy i gnojowice zapewne ;p Tył był czytelny była wrona ze swastą,ale niestety potarłem pod wodą zbyt mocno i wrona popłynęła;) Na froncie monety jest stwardniały piach i tu nastaje moje pytanie jak? Jak to usunąć?Nie liczę na odratowanie moniaka,ale myślę,że dobry na praktykę.Monetka to 10 deutsche reich pfennig mniemam.Za pomoc dziękuje i pozdrawiam Tomasz :)
tyfus Napisano 8 Grudzień 2010 Napisano 8 Grudzień 2010 moneta jest cynkowa - najczęściej z gleby wychodza w kiepskim stanie. Jej juz wiele nie pomoże, chyba że radykalna metoda - druciak.
tomciuncio Napisano 8 Grudzień 2010 Autor Napisano 8 Grudzień 2010 Elektroliza raczej nie da rady co?Dzisiaj poćwiczę kilka metod ;p
marv Napisano 8 Grudzień 2010 Napisano 8 Grudzień 2010 Pomocz trochę w wodzie utlenionej nie zaszkodzi.
Diago Napisano 13 Grudzień 2010 Napisano 13 Grudzień 2010 moneta to cynk nie mocz jej w wodzie utlenionej najlepiej oliwka
adrian950 Napisano 14 Grudzień 2010 Napisano 14 Grudzień 2010 zamocz do oliwy wyjmuj codzienie i lekko ocieraj palcem i z powrotem tak przez 3 /4 tygodnie lecz pamietaj cudow nie bedzie "
dzieci3 Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 może 5/6 też będzie mało,a i trzy lata nic nie da.Jeśli czegoś już nie ma to znaczy,że nie ma. Po co się łudzić.To nie Fenix.Pzdr.
s_boj Napisano 16 Grudzień 2010 Napisano 16 Grudzień 2010 Najpierw bym ją potrzymał dzień dwa w oliwce Johnsons dla dzieci (moim zdaniem jednak daje lepszy efekt niż oliwa z oliwek). Potem kup 2-3 cytryny i sodę oczyszczoną. Przy tym stanie monety niewiele masz do stracenia, a to może przynieść efekt. najpierw sypiesz na monetę trochę sody, potem na to zakraplasz sok z cytryny, trochę się to popieni i przecierasz energicznie płatkami kosmetycznymi (takimi wacikami do demakijażu). Taki patent sobie wypracowałem i nawet nieźle to działa.
adrian950 Napisano 17 Grudzień 2010 Napisano 17 Grudzień 2010 Siemka chcialem sie spytac czy do takich juz bardziej wartosciowych monet starczy jak wloze do klasera tego takiego nowszego teraz kupilem podobno ma jakas folie specjalna do tego czy lepiej kupic kapsle i jak w gradingu? poZdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.