Skocz do zawartości
  • 0

Okragły przedmiot z wycyzelowanem sztucznie kopytem i podkową

De Contrabando

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ryc.2 Na zadniej stronie cyfry 1,00. Mogłoby to sugerować, że jest to ozdoba uprzęży, ale takie ozdoby są robione inaczej- z cienkiej, klepanej blaszki, z motywami kwiatowymi i innym mocowaniem. To tutaj to chyba coś innego.

Napisano
mi to wygląda na ozdobną cześć końskiej uprzęży a mianowicie ogłowia, znajdowało się to mniej więcej w miejscu skroni konia
Napisano
https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum25/ogowie.jpg
tylko takie zdjęcie udało mi się znaleźć mam taki sam przedmiot tylko w środku jest wizerunek głowy konia i tak właśnie kiedyś zostało to zidentyfikowane
Napisano
Więcej oznaczeń nie ma. To 1,00 jest wypisane sutterlinem, a więc przedmiot raczej pamięta czasy pruskie. Jeśli chodzi o materiał, to nie jest to monolit, bo wierzchnia część jest z wytłoczonego cynku, pokrytego niegdyś warstewką mosiądzu, obecnie już niemal wytartego, choć miejscami jeszcze widać żółte fragmenty. Ta wierzchnia blaszka została wypełniona od spodu grubą warstwą cyny.
Napisano
Pono, znam dobrze takie ozdoby uprzęży i kilka mam w kolekcji, ale wszystkie one są z cienkiej blaszki i mają inne mocowanie. To tutaj wydaje mi się za ciężkie na taka ozdobę, choć to oczywiście niewykluczone.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie