De Contrabando Napisano 1 Grudzień 2010 Autor Napisano 1 Grudzień 2010 Ryc.1 Duże, grube i ciężkie. Średnica 52 mm. Dwa takie znalazłem w Borach tucholskich.
De Contrabando Napisano 1 Grudzień 2010 Autor Napisano 1 Grudzień 2010 Od chomąta odpada, bo musiałoby mieć inne mocowanie.
De Contrabando Napisano 1 Grudzień 2010 Autor Napisano 1 Grudzień 2010 Ryc.1 Duże, grube i ciężkie. Średnica 52 mm. Dwa takie znalazłem w Borach tucholskich.
De Contrabando Napisano 1 Grudzień 2010 Autor Napisano 1 Grudzień 2010 Ryc.2 Na zadniej stronie cyfry 1,00. Mogłoby to sugerować, że jest to ozdoba uprzęży, ale takie ozdoby są robione inaczej- z cienkiej, klepanej blaszki, z motywami kwiatowymi i innym mocowaniem. To tutaj to chyba coś innego.
De Contrabando Napisano 1 Grudzień 2010 Autor Napisano 1 Grudzień 2010 Ryc.3 To zdjęcie daje pogląd na grubość materiału.
vipiusz Napisano 1 Grudzień 2010 Napisano 1 Grudzień 2010 nie ma na brzegu, rancie jakiś cyfr? oznaczeń? Może to podstawa jakiegoś zegara słonecznego?
Ave Danzig Napisano 1 Grudzień 2010 Napisano 1 Grudzień 2010 1,00 z tyłu przypomina jakby odrecznie grawerowaną cenę, czyżby coś z PRL ?Z jakiego materiału ? Ołów, nikiel ?
pono0 Napisano 1 Grudzień 2010 Napisano 1 Grudzień 2010 mi to wygląda na ozdobną cześć końskiej uprzęży a mianowicie ogłowia, znajdowało się to mniej więcej w miejscu skroni konia
pono0 Napisano 1 Grudzień 2010 Napisano 1 Grudzień 2010 https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum25/ogowie.jpgtylko takie zdjęcie udało mi się znaleźć mam taki sam przedmiot tylko w środku jest wizerunek głowy konia i tak właśnie kiedyś zostało to zidentyfikowane
De Contrabando Napisano 1 Grudzień 2010 Autor Napisano 1 Grudzień 2010 Więcej oznaczeń nie ma. To 1,00 jest wypisane sutterlinem, a więc przedmiot raczej pamięta czasy pruskie. Jeśli chodzi o materiał, to nie jest to monolit, bo wierzchnia część jest z wytłoczonego cynku, pokrytego niegdyś warstewką mosiądzu, obecnie już niemal wytartego, choć miejscami jeszcze widać żółte fragmenty. Ta wierzchnia blaszka została wypełniona od spodu grubą warstwą cyny.
De Contrabando Napisano 1 Grudzień 2010 Autor Napisano 1 Grudzień 2010 Pono, znam dobrze takie ozdoby uprzęży i kilka mam w kolekcji, ale wszystkie one są z cienkiej blaszki i mają inne mocowanie. To tutaj wydaje mi się za ciężkie na taka ozdobę, choć to oczywiście niewykluczone.
Pytanie
De Contrabando
Ryc.1 Duże, grube i ciężkie. Średnica 52 mm. Dwa takie znalazłem w Borach tucholskich.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.