PAWEL*STRC Posted November 27, 2010 Author Posted November 27, 2010 Witam jak w temacie jaki jest wzór tego pasa i czy II RP.
kowalinho Posted November 30, 2010 Posted November 30, 2010 Poniżej podaję odpowiednie dane, zdjęcia oczywiście wrzucę, jak tylko będzie przyzwoite światło naturalne. :-) Rozstaw koluszek od poprzeczki (licząc od wewn krawędzi) - 19,5 cmRozstaw koluszek od szabli - 18 cmKlamra, koluszka, hak do szabli mosiężne, nity z białego metalu, pas podszyty skórą.
PAWEL*STRC Posted December 3, 2010 Author Posted December 3, 2010 kurde poprisilem o dodatkowe foto i wymiary pasa kolege i jakos nie moge sie ich doczekac :/
PAWEL*STRC Posted November 30, 2010 Author Posted November 30, 2010 ja jeszcze czekam zeby kolega na poczte mi wymiary tego pasa wyslal
kowalinho Posted December 3, 2010 Posted December 3, 2010 Może zamienimy ten wątek na małe kompendium wiedzy nt. przedwojennych oficerskich? Wątpliwości w tym temacie są nagminne.Co do braku haka - powiedziałbym, że nie był to element często wykorzystywany. Może po prostu oficerowie w późniejszym okresie, w latach dwudziestych, zanim pas wz24 się rozpowszechnił, z niego rezygnowali.A mówiąc szczerze, pasy tego typu widać na zdjęciach aż po lata trzydzieste.Uznałbym to za stopniowe odchodzenie od dosłownego wz19, mieszanie elementów wz19 i wz24 etc etc. Ogólny bajzel wzorów, jaki panował w całym wojsku przed reformą 1935-6.Poszperam w archiwum na dysku i może coś w temacie Pas wz19 i pochodne" wyszperam.
kowalinho Posted December 3, 2010 Posted December 3, 2010 Pas z dawno zakończonej aukcji.Niemal identyczny jak mój - szycie, szczegóły wykończenia, pomijając brak nitów. Z tego co pamiętam, opisany jako pamiątka po konkretnym oficerze WP.
mietek Posted November 30, 2010 Posted November 30, 2010 Dziekuje.Przepisowo pas wz 19 powinien miec - rozstaw u gory 24cm, rozstaw na zabe/szable - 21 cm. Nie wiem tylko jak to mierzono, na krawedzi, czy na srodku.Samo przyjecie rostawu w przepisach jest dziwne, bowiem w pasach brytyjskich na ktorych wz 19 wzorowano rozstaw jest rozny, w zaleznosci od dlugosci pasa (i obwodu osoby noszacej). Przy jednakowym rozstawie poprzeczka moze znalezc sie dziwnie polozona i tegiej osoby, lub szczuplej.Dlatego tez podejzewam i w wz 19 mogly byc rozne.Szerokosc pasa wz 19 powinna byc jak bytyjskiego, czyli 5,5cm (choc te ostatnie bywaja czesem szersze).
kowalinho Posted December 3, 2010 Posted December 3, 2010 3Zamieszczam zdjęcia tego pasa jedynie w celach edukacyjno-poznawczych. Tak samo z innymi zdjęciami z aukcji.Jak moje, to zaznaczam, ze moje.Tak tylko, żeby była jasność :-)
PAWEL*STRC Posted November 29, 2010 Author Posted November 29, 2010 i jak koledzy wiecie co to za pas??
kowalinho Posted November 30, 2010 Posted November 30, 2010 Dużo przedwojenny. Czy polski, czy brytyjski, kwestia dyskusyjna.Na zdjęciu pas, który przez autorytet w dziedzinie przedwojennego WP został określony, jako polski wz19.
Question
PAWEL*STRC
39 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.