PAWEL*STRC Napisano 27 Listopad 2010 Autor Napisano 27 Listopad 2010 Witam jak w temacie jaki jest wzór tego pasa i czy II RP.
kowalinho Napisano 30 Listopad 2010 Napisano 30 Listopad 2010 Poniżej podaję odpowiednie dane, zdjęcia oczywiście wrzucę, jak tylko będzie przyzwoite światło naturalne. :-) Rozstaw koluszek od poprzeczki (licząc od wewn krawędzi) - 19,5 cmRozstaw koluszek od szabli - 18 cmKlamra, koluszka, hak do szabli mosiężne, nity z białego metalu, pas podszyty skórą.
PAWEL*STRC Napisano 3 Grudzień 2010 Autor Napisano 3 Grudzień 2010 kurde poprisilem o dodatkowe foto i wymiary pasa kolege i jakos nie moge sie ich doczekac :/
PAWEL*STRC Napisano 30 Listopad 2010 Autor Napisano 30 Listopad 2010 ja jeszcze czekam zeby kolega na poczte mi wymiary tego pasa wyslal
kowalinho Napisano 3 Grudzień 2010 Napisano 3 Grudzień 2010 Może zamienimy ten wątek na małe kompendium wiedzy nt. przedwojennych oficerskich? Wątpliwości w tym temacie są nagminne.Co do braku haka - powiedziałbym, że nie był to element często wykorzystywany. Może po prostu oficerowie w późniejszym okresie, w latach dwudziestych, zanim pas wz24 się rozpowszechnił, z niego rezygnowali.A mówiąc szczerze, pasy tego typu widać na zdjęciach aż po lata trzydzieste.Uznałbym to za stopniowe odchodzenie od dosłownego wz19, mieszanie elementów wz19 i wz24 etc etc. Ogólny bajzel wzorów, jaki panował w całym wojsku przed reformą 1935-6.Poszperam w archiwum na dysku i może coś w temacie Pas wz19 i pochodne" wyszperam.
kowalinho Napisano 3 Grudzień 2010 Napisano 3 Grudzień 2010 Pas z dawno zakończonej aukcji.Niemal identyczny jak mój - szycie, szczegóły wykończenia, pomijając brak nitów. Z tego co pamiętam, opisany jako pamiątka po konkretnym oficerze WP.
mietek Napisano 30 Listopad 2010 Napisano 30 Listopad 2010 Dziekuje.Przepisowo pas wz 19 powinien miec - rozstaw u gory 24cm, rozstaw na zabe/szable - 21 cm. Nie wiem tylko jak to mierzono, na krawedzi, czy na srodku.Samo przyjecie rostawu w przepisach jest dziwne, bowiem w pasach brytyjskich na ktorych wz 19 wzorowano rozstaw jest rozny, w zaleznosci od dlugosci pasa (i obwodu osoby noszacej). Przy jednakowym rozstawie poprzeczka moze znalezc sie dziwnie polozona i tegiej osoby, lub szczuplej.Dlatego tez podejzewam i w wz 19 mogly byc rozne.Szerokosc pasa wz 19 powinna byc jak bytyjskiego, czyli 5,5cm (choc te ostatnie bywaja czesem szersze).
kowalinho Napisano 3 Grudzień 2010 Napisano 3 Grudzień 2010 3Zamieszczam zdjęcia tego pasa jedynie w celach edukacyjno-poznawczych. Tak samo z innymi zdjęciami z aukcji.Jak moje, to zaznaczam, ze moje.Tak tylko, żeby była jasność :-)
PAWEL*STRC Napisano 29 Listopad 2010 Autor Napisano 29 Listopad 2010 i jak koledzy wiecie co to za pas??
kowalinho Napisano 30 Listopad 2010 Napisano 30 Listopad 2010 Dużo przedwojenny. Czy polski, czy brytyjski, kwestia dyskusyjna.Na zdjęciu pas, który przez autorytet w dziedzinie przedwojennego WP został określony, jako polski wz19.
kowalinho Napisano 30 Listopad 2010 Napisano 30 Listopad 2010 Tutaj porównanie tego pasa z pasem wz24.
Pytanie
PAWEL*STRC
39 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.