czerkies Napisano 25 Listopad 2010 Autor Napisano 25 Listopad 2010 Witam, proszę o pomoc w ID pochodzenia gladiatora....? Pierwszy raz spotykam taką kalkę. Poniżej zdjęcia detali...
czerkies Napisano 25 Listopad 2010 Autor Napisano 25 Listopad 2010 Dodam, że hełm odkupiony od chłopa, który w latach 50tych kopał w nim studnie w okolicy Mogilan(k. Krakowa)...
nahm01 Napisano 25 Listopad 2010 Napisano 25 Listopad 2010 Może powojenna przeróbka malowania na cele MO OSP. tak jak na mojej fotce- kompania w hełmach niemieckich na pogrzebie funkcjonariusza UB 1948-1949 r.
czerkies Napisano 25 Listopad 2010 Autor Napisano 25 Listopad 2010 Witam, proszę o pomoc w ID pochodzenia gladiatora....? Pierwszy raz spotykam taką kalkę. Poniżej zdjęcia detali...
czerkies Napisano 25 Listopad 2010 Autor Napisano 25 Listopad 2010 Właśnie dziwi mnie bardzo ta kalkomania, bo na OSP nie pasuje, szczególnie, że jest czerwona, na planie tarczy. Hełm na zdjęciu leży na niemieckiej kulbace wz. 25, ze zdjętym siedziskiem, pod nią siodło artylerii pruskiej z połowy XIXw, a na samym dnie nasz poczciwy rząd wz.36. Dzięki za jakiekolwiek ruszenie tematu...
abcd Napisano 25 Listopad 2010 Napisano 25 Listopad 2010 Na emblemacie zwidują mi się litery SOK ,SO u góry,pod nim K,może w pierwszych powojennych latach straż ochr.kolei nosiła takie cudaki.
Czarek Napisano 25 Listopad 2010 Napisano 25 Listopad 2010 SOK jak najbardziej używał gladiatorów-jeśli jest taki skrót to bardzo możliwe-ja jak na razie nie spotkałem jednak hełmów PKP z literkami SOK,znane mi hełmy niemieckie i inne w kolejowym uzyciu miały raczej wizerunek uskrzydlonego koła z /lub bez liter PKP,ale i SOK chyba możliwy...
czerkies Napisano 25 Listopad 2010 Autor Napisano 25 Listopad 2010 Jednak nie! To nie jest SOK! Właśnie przyjrzałem się drugiej kalce, i wyraźnie widać że jest to S(lub SZ, w każdym razie S z czymś)druga litera to W i na dole K. Jakieś propozycje?
czerkies Napisano 27 Listopad 2010 Autor Napisano 27 Listopad 2010 Litery to SZW." u góry i na dole; K." Ktoś ma jakiś pomysł...?
czerkies Napisano 25 Listopad 2010 Autor Napisano 25 Listopad 2010 Nikt nie spotkał z takim modelem? Proszę o pomoc w Id...
Pytanie
czerkies
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.