aro75 Napisano 24 Listopad 2010 Autor Share Napisano 24 Listopad 2010 Proszę kolegów o pomoc, moczyłem go w wodzie z płynem do naczyń ale ten czarny syf nie chce zejść.Może ktoś ma dobry patent na to. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 24 Listopad 2010 Share Napisano 24 Listopad 2010 Wrzuć w oliwke z oliwek i niech poleży z miesiąc albo dwa, w miedzyczasie przecieraj go miękką szczoteczką do zębów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 24 Listopad 2010 Share Napisano 24 Listopad 2010 Ten stop metalu pięknie poddaje się szczotce z drobnego drutu mosiądzowanego+wiertarka małe obroty i nie dłużej jak tylko do wyrównania odcieni.Potem w oliwkę na godzinę,przetrzeć filcem na wiertarce do satysfakcjonującego Ciebie stanu.Albo na trzy miesiące do oliwki?Bez wyraznego efektu.Tylko zawsze pytaj siebie samego przed konserwacją,jak bym chciał żeby to wyglądało po tym wszystkim?To są tylko wyłącznie Twoje znaleziska i tylko Ty o tym decydujesz jak miały by wyglądać.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 27 Listopad 2010 Share Napisano 27 Listopad 2010 ja bym najpierw zaczął od moczenia w wodzie utlenionej (1 dzień w zależności od brudu/osadu/nalotu do 2 tygodni) a po takiej kąpieli przecierać szczoteczką (można co jakiś czas). Oliwa dobrze konserwuje, a czyści niewiele..ja sam, guziki i monety czyszczę za pomocą wody utlenionej.Nie nie jest droga i nic nie zniszczy.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro75 Napisano 29 Listopad 2010 Autor Share Napisano 29 Listopad 2010 Właśnie wrzuciłem ten guzik do wody utlenionej,mam mieszane uczucie czy to pomoże. Zapodam foty po eksperymencie" Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hytek7 Napisano 29 Listopad 2010 Share Napisano 29 Listopad 2010 podgrzej ta wode utleniona nad kuchenka lub w mikrofali, nawet do zagotowania i wrzuc guzik, powtórz operacje 3 razy zmieniajac za kazdym razem wode utleniona.ręcze, że będziesz zadowolony :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hytek7 Napisano 29 Listopad 2010 Share Napisano 29 Listopad 2010 mój wygladał gorzej od Twojego, nawet nie było widać orzełka.Efekt po moczeniu w goracej wodzie utlenionej oceń sam ale jak widać patynka cała :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hytek7 Napisano 29 Listopad 2010 Share Napisano 29 Listopad 2010 oj brakuje edycji postów, brakuje...Zobaczysz jak te syfy fajnie bombelkują.Gdy bombelkowanie ustanie podgrzej ponownie lub wymień wode, gdy mimo to nie bomblekuje to znaczy, że wodą utlenioną juz bardziej nie doczyścisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MnIrek Napisano 30 Listopad 2010 Share Napisano 30 Listopad 2010 jeśli nie chce Ci się czekać można użyć wody utlenionej o wyższym stężeniu tzw Perhydrol można zakupić w sklepach z wyposażeniem dla salonów fryzjerskichwoda utleniona 3%Prehydrol 30% podgrzewać perhydrolu nie polecam wydaje mi się że opary mogą być szkodliweale polak potrafi...jeżeli się mylę proszę o poprawkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 30 Listopad 2010 Share Napisano 30 Listopad 2010 przyznam sie szczerze nigdy nie próbowałem czyszczenia w podgrzanej wodzie utlenionej;] ale sprawdzę;]mam pytanie co do perhydrolu czy on niszczy patyny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro75 Napisano 1 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2010 Woda utleniona trochę pomogła ale jeszcze sporo syfu zostało.Chyba trzeba wyczyścić go mechanicznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 1 Grudzień 2010 Share Napisano 1 Grudzień 2010 aro75 mocz jeszcze, ten syf zejdzie:] cieprliwości ;] przecieraj np. po jednej dobie jakąś szczoteczką do zębów (może mieć przycięte włosie, żeby była twardsza) i wymieniaj wodę. Ja dziś sprawdzę metodę w podgrzanej wodzie utlenionej.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MnIrek Napisano 2 Grudzień 2010 Share Napisano 2 Grudzień 2010 Heh też trochę poużywałem z Perhydrolem i super zwiększa swoją objętość przez podgrzanie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hytek7 Napisano 2 Grudzień 2010 Share Napisano 2 Grudzień 2010 Perhydrol - Metody nie polecam do monet posiadających grubą, kruchą, nietrwałą patynę. Perhydrol usunie ją bardzo szybko a następnie zacznie trawić metal pod nią.źródło:http://www.zbieraniemonet.za.pl/czyszczenie%20miedzianych.phpDlatego uważam, że bezpieczniej czyścic wodą utleniona o mniejszym stężeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.