hesler26 Napisano 22 Listopad 2010 Autor Napisano 22 Listopad 2010 Witam.Dostałem ten fant parę lat temu od osoby , której nie mam powodu nie wierzyć w historię jej znalezienia,ale..oryginał?Czy były takie klepane(może jakiś link)Pozd.
samter Napisano 22 Listopad 2010 Napisano 22 Listopad 2010 To ja kolegę zdziwię, mam w domu popielniczkę z polskim, orłem - prosty aluminiowy odlew, zostawiona przez polskich żołnierzy u mojej prababki w Poznaniu, zimą 1945 roku. Jeśli zdążę, to zrobię jutro fotkę tego przedmiotu. W moim wypadku nie ma opcji, że lipa.
torba5 Napisano 22 Listopad 2010 Napisano 22 Listopad 2010 co do orginalności sie nie wypowiem,ale widziałem wiele popielniczek i wiele z podobiznami, w samej Anglii jest tego mnóstwo choćby jubileuszowe królowej Victorii a co do kiepowania na twarzy mamusi......to czasy inne ,a palenie kiedyś to był prestiż te wszystkie tutki ,fifki i cały z tym związany rytuał to i popielniczki musiały aliganckie być a i z podobizną to prestiż był bo tylko arystokracji wypadało ot i wszystko co do niemoralności i takich tam...
Ave Danzig Napisano 22 Listopad 2010 Napisano 22 Listopad 2010 kopia i do tego nieudolnie postarzana, nawet czcionka 1939 przemawia za tym że to bubel
pawlik832 Napisano 23 Listopad 2010 Napisano 23 Listopad 2010 Tak jak już wspomniał Ave Danzig, czcionka daty 1939 jest na pierwszy rzut oka co najmniej podejrzana.
traper6 Napisano 23 Listopad 2010 Napisano 23 Listopad 2010 No to ja se zamontuję sedes z laserowo wypalanym popiersiem Pana Prezydenta. Jeden grzyb , czy ja tam będę kiepował, czy...... Napewno będę mieć prestiż....
traper6 Napisano 23 Listopad 2010 Napisano 23 Listopad 2010 @ SamterTo że masz orginalny aluminiowy odlew, pozostawiony przez polskich żołnierzy w `45, a więc z kuricą", nie z orłem, to się wcale nie dziwię.@ Torba5Jeżeli mówisz o Anglii, to na opakowaniach angielskich prezerwatyw (niektórych firm) też jest korona (godło).Tak jest teraz, a wcześniej pozwolono by na to .... ?
hesler26 Napisano 22 Listopad 2010 Autor Napisano 22 Listopad 2010 Witam.Dostałem ten fant parę lat temu od osoby , której nie mam powodu nie wierzyć w historię jej znalezienia,ale..oryginał?Czy były takie klepane(może jakiś link)Pozd.
traper6 Napisano 22 Listopad 2010 Napisano 22 Listopad 2010 Lipa totalna i nie potrzeba do tego linków. To nie jest nawet kopia tylko radosna twórczośc nawiedzonego nazipopaprańca.Rozumiem gdyby to była papierośnica, ale nie popielniczka !!!Wszelkiego rodzaju popielniczki z wizerunkiem Hindenburga, Hitlera, niemieckiego orła, różnego rodzaju formacji wojsk, czy też jednostek, to też lipa. Dlaczego ?Który z Was by chciał mieć popielniczkę z podobizną swojej matki i na jej twarzy kiepować fajki ?To jest niemoralne, ujmujące honor, uwłaczające, itp. itd. Żołnierz kiepujący fajki na podobiźnie wodza, czy na godle dostałby niesamowitą działę, jeżeli nie kulkę, a producent takich popielniczek, to by z obozu nie wyszedł.
hesler26 Napisano 22 Listopad 2010 Autor Napisano 22 Listopad 2010 Tak też myślałem.Dzięki za info.Pozd.
Pytanie
hesler26
Witam.Dostałem ten fant parę lat temu od osoby , której nie mam powodu nie wierzyć w historię jej znalezienia,ale..oryginał?Czy były takie klepane(może jakiś link)Pozd.
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.