Skocz do zawartości
  • 0

popielniczka luftwaffe

hesler26

Pytanie

Napisano

Witam.Dostałem ten fant parę lat temu od osoby , której nie mam powodu nie wierzyć w historię jej znalezienia,ale..oryginał?Czy były takie klepane(może jakiś link)Pozd.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To ja kolegę zdziwię, mam w domu popielniczkę z polskim, orłem - prosty aluminiowy odlew, zostawiona przez polskich żołnierzy u mojej prababki w Poznaniu, zimą 1945 roku. Jeśli zdążę, to zrobię jutro fotkę tego przedmiotu. W moim wypadku nie ma opcji, że lipa.
Napisano
co do orginalności sie nie wypowiem,ale widziałem wiele popielniczek i wiele z podobiznami, w samej Anglii jest tego mnóstwo choćby jubileuszowe królowej Victorii a co do kiepowania na twarzy mamusi......to czasy inne ,a palenie kiedyś to był prestiż te wszystkie tutki ,fifki i cały z tym związany rytuał to i popielniczki musiały aliganckie być a i z podobizną to prestiż był bo tylko arystokracji wypadało ot i wszystko co do niemoralności i takich tam...
Napisano
No to ja se zamontuję sedes z laserowo wypalanym popiersiem Pana Prezydenta. Jeden grzyb , czy ja tam będę kiepował, czy...... Napewno będę mieć prestiż....
Napisano
@ Samter
To że masz orginalny aluminiowy odlew, pozostawiony przez polskich żołnierzy w `45, a więc z kuricą", nie z orłem, to się wcale nie dziwię.

@ Torba5
Jeżeli mówisz o Anglii, to na opakowaniach angielskich prezerwatyw (niektórych firm) też jest korona (godło).

Tak jest teraz, a wcześniej pozwolono by na to .... ?
Napisano

Witam.Dostałem ten fant parę lat temu od osoby , której nie mam powodu nie wierzyć w historię jej znalezienia,ale..oryginał?Czy były takie klepane(może jakiś link)Pozd.

Napisano
Lipa totalna i nie potrzeba do tego linków. To nie jest nawet kopia tylko radosna twórczośc nawiedzonego nazipopaprańca.
Rozumiem gdyby to była papierośnica, ale nie popielniczka !!!

Wszelkiego rodzaju popielniczki z wizerunkiem Hindenburga, Hitlera, niemieckiego orła, różnego rodzaju formacji wojsk, czy też jednostek, to też lipa.

Dlaczego ?

Który z Was by chciał mieć popielniczkę z podobizną swojej matki i na jej twarzy kiepować fajki ?

To jest niemoralne, ujmujące honor, uwłaczające, itp. itd.
Żołnierz kiepujący fajki na podobiźnie wodza, czy na godle dostałby niesamowitą działę, jeżeli nie kulkę, a producent takich popielniczek, to by z obozu nie wyszedł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie