wk Napisano 17 Listopad 2010 Autor Share Napisano 17 Listopad 2010 Witam, czym najlepiej ją wyczyścić i zakonserwować, aby korozja nie postępowała zbyt szybko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wk Napisano 17 Listopad 2010 Autor Share Napisano 17 Listopad 2010 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wk Napisano 17 Listopad 2010 Autor Share Napisano 17 Listopad 2010 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 18 Listopad 2010 Share Napisano 18 Listopad 2010 Szczaw lub fosol,potem np wd40 jako zabezpieczenie powierzchni przed korozją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 18 Listopad 2010 Share Napisano 18 Listopad 2010 Czyszczenie ogólnie tak jak radzi kol. Vis1939, z tym że ja bym nie wrzucał całej puszki na moczenie, a nacierał pędzelkiem punktowo ogniska rdzy, roboty trochę z tym niestety będzie ale nikt nie mówił że będzie łatwo:) Co do konserwacji to wspomniany już WD40, balistol lub paraloidPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Florek666 Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 Nacieranie pędzlem jest OK.Jeśli masz miejsca, gdzie farba jest cała, to niewarto zanurzać całości w Fosolu.Ja robiłem pędzlem i co chwila docierałęm nową porcją fosolu puszkę aż do płukania cieplą wodą gąbką zmywaka.Po odsuszeniu powturzyłem zabieg jeszcze 3 razy.A oto efekt przed. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Florek666 Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 ...i po. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystek_19 Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 Balistol czyli olej do smarowania broni? A odnośnie paraloidu to czystym rozpuszczonym czy rozcieńczonym z czymś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 Ja smarowałem swoją puche paraloidem rozpuszczonym w acetonie w stężeniu 10% i wszystko jest ślicznie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 12 Luty 2012 Share Napisano 12 Luty 2012 Lipnie to wygląda,zostało sporo rdzy i osad z kwasu fosforowego.Za długo moczysz i za słabo szorujesz po spłukaniu,użyj szczotki plastikowej np:do ręców/pazurów plus detergent.Pisze na butelce,że gdy wytrąca się osad należy podgrzać roztwór.Jeśli jednak już wystąpił,to pomaga tarcie umoczoną w gorącej wodzie szmatką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Florek666 Napisano 12 Luty 2012 Share Napisano 12 Luty 2012 Wygląda jak wygląda.Rzecz w tym, że farba słabo się trzyma i wszelka mocniejsza ingerencja powoduje tylko jej ubytek.Chodziło mi oto żeby odkryć i zachować nr żołnierza.Moczyłem dłużej niż potrzeba, ale tylko po to żeby za często nie wycierać pędzlem powierzchni puchy.Jak na moje potrzeby wyszło zdawkowo :-)Jak będzie cieplej na dworze, to odtłuszcze to jeszcze benzynką (bo narazie popryskane WD-40), potem lakier bezbarwny w spray i eksponat na półkę :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 13 Luty 2012 Share Napisano 13 Luty 2012 W tym przypadku lakier to zły pomysł.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 13 Luty 2012 Share Napisano 13 Luty 2012 jak prysniesz lakierem w sprayu na nieusuniete ogniska rdzy i inny syf to po pewnym czasie bedziesz mial purchle i lakier zacznie sie luszczyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelus123 Napisano 13 Luty 2012 Share Napisano 13 Luty 2012 Witam, ja swoją puchę moczyłem w szczawiu, potem mycie, gotowanie w wodzie z dodatkiem sody i znowu mycie. Czasem stosuję paraloid ale też kupuję lakier bezbarwny mat na bazie żywic naturalnych, praktycznie na to samo wychodzi. O wiele wygodniejszy sposób.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 14 Luty 2012 Share Napisano 14 Luty 2012 Czasem lepiej nie czyścić niż przedobrzyć, nieraz takie przetarte mają lepszy urok niż po szczawiu do golasa". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelus123 Napisano 14 Luty 2012 Share Napisano 14 Luty 2012 Nie bardzo rozumiem, chyba kolega szczawiu nie stosował, usunięta rdza, farba została, nie wydaje mi się żeby to był golas". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 15 Luty 2012 Share Napisano 15 Luty 2012 stosował :) No, ale o gustach się nie dyskutuje, jedni wola blondynki - inni brunetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.