Skocz do zawartości

Puszka na maskę

wk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, czym najlepiej ją wyczyścić i zakonserwować, aby korozja nie postępowała zbyt szybko?

Napisano
Czyszczenie ogólnie tak jak radzi kol. Vis1939, z tym że ja bym nie wrzucał całej puszki na moczenie, a nacierał pędzelkiem punktowo ogniska rdzy, roboty trochę z tym niestety będzie ale nikt nie mówił że będzie łatwo:)
Co do konserwacji to wspomniany już WD40, balistol lub paraloid

Pozdrawiam
  • 1 year later...
Napisano

Nacieranie pędzlem jest OK.
Jeśli masz miejsca, gdzie farba jest cała, to niewarto zanurzać całości w Fosolu.
Ja robiłem pędzlem i co chwila docierałęm nową porcją fosolu puszkę aż do płukania cieplą wodą gąbką zmywaka.
Po odsuszeniu powturzyłem zabieg jeszcze 3 razy.
A oto efekt przed.

Napisano
Lipnie to wygląda,zostało sporo rdzy i osad z kwasu fosforowego.
Za długo moczysz i za słabo szorujesz po spłukaniu,użyj szczotki plastikowej np:do ręców/pazurów plus detergent.

Pisze na butelce,że gdy wytrąca się osad należy podgrzać roztwór.Jeśli jednak już wystąpił,to pomaga tarcie umoczoną w gorącej wodzie szmatką.
Napisano

Wygląda jak wygląda.
Rzecz w tym, że farba słabo się trzyma i wszelka mocniejsza ingerencja powoduje tylko jej ubytek.
Chodziło mi oto żeby odkryć i zachować nr żołnierza.
Moczyłem dłużej niż potrzeba, ale tylko po to żeby za często nie wycierać pędzlem powierzchni puchy.
Jak na moje potrzeby wyszło zdawkowo :-)
Jak będzie cieplej na dworze, to odtłuszcze to jeszcze benzynką (bo narazie popryskane WD-40), potem lakier bezbarwny w spray i eksponat na półkę :-)

Napisano
jak prysniesz lakierem w sprayu na nieusuniete ogniska rdzy i inny syf to po pewnym czasie bedziesz mial purchle i lakier zacznie sie luszczyc.
Napisano
Witam, ja swoją puchę moczyłem w szczawiu, potem mycie, gotowanie w wodzie z dodatkiem sody i znowu mycie. Czasem stosuję paraloid ale też kupuję lakier bezbarwny mat na bazie żywic naturalnych, praktycznie na to samo wychodzi. O wiele wygodniejszy sposób.
Pozdrawiam
Napisano
Czasem lepiej nie czyścić niż przedobrzyć, nieraz takie przetarte mają lepszy urok niż po szczawiu do golasa".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie