Skocz do zawartości
  • 0

Zegarek - pochodzenie ?

Ave Danzig

Pytanie

Napisano

Witam, proszę o pomoc w ID tego zegarka, mam go od ś.p. lotnika-obserwatora z okresu II wojny. Czy był to zegarek używany w tycz czasach czy raczej powojenny ? Czyja to produkcja ?

Sygnowany: fond acierinoxydable 5436

Sporo sygnatór" odręcznych na wewnętrznej stornie poktywki.

Ma dość prymitywny pasek - może dorabiany.

Pzdr.AD

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
na pewno niektóre omegi miały taki napis na dekielku co u Ciebie
no że szwajcar to ameryki nie odkryłem bo masz to napisane na focie ja matoł nie zauważyłem :D
Napisano
Dzieki za opinię, dodam że szkiełko jest wyjątkowo wypukłe (ok 4mm od górnej krawędzi obudowy), a wskazówka sekundowa zakszywiona odpowiednio do wypukłości.
Napisano

Witam, proszę o pomoc w ID tego zegarka, mam go od ś.p. lotnika-obserwatora z okresu II wojny. Czy był to zegarek używany w tycz czasach czy raczej powojenny ? Czyja to produkcja ?

Sygnowany: fond acierinoxydable 5436

Sporo sygnatór" odręcznych na wewnętrznej stornie poktywki.

Ma dość prymitywny pasek - może dorabiany.

Pzdr.AD

Napisano
Jest to zegarek szwajcarski firmy Chronographe Suisse. Model ten był produkowany od początku lat 30-tych. Najczęściej były w złocie. Jednak po wybuchu wojny szwajcarzy produkowali go na potrzeby i zamówienie zarówno państw Osi jak i Aliantów. Wtedy te zegarki były robione w stali i nie miały nazwy wypisanej na tarczy.
Poniżej link do takiego zegarka jak Twój, ale trochę starszego. Twój egzemplarz może pochodzić z lat 1938 - 1943.
http://www.chrono24.com/pl/chronographesuissecie/3-druecker-chronograph-von-ca-1932--id1585939.htm?dosearch=1&manufacturerIds=429&picnum=0&searchResultIndex=7&tab=pics&urlSubpath=%2Fchronographesuissecie%2Findex.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie