Skocz do zawartości

Tajemnicza mogiła

Kemet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziękuję za info. Mam to opracowanie. Spory problem jest z przetłumaczeniem (czcionka. Zaczynam się zastanawiać nad wynajęciem tłumacza bo sam chyba nie przetłumaczę. Mam problem z rozszyfrowaniem niektórych liter. Właściwie jakiej czcionki użyto do publikacji tego opracowania?
  • Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 months later...
Napisano
Witam
@ ahueca: jeśli możesz przetłumacz i wklej do posta :
@ Kemet: Jakieś postępy na froncie? podziwiam Twoją determinacje, minął ponad rok od ostatnich wieści a ciekawość nie spada:)
Pozdrawiam
Napisano
Witam, na froncie rozpoczynam ofensywę. Moje obecne działania skupiają się na zdobyciu dostępu do mapy AZP i sprawdzeniu interesującego nas miejsca. Faktycznie długo się nie odzywałem ale teraz wracam do roboty. W między czasie wyskoczyła jeszcze sprawa lokalizacji starego cmentarza ale to już osobny temat. No więc tak jak wspomniałem mam namiar do jednego archeologa dzięki któremu sprawdzę to miejsce. O wynikach oczywiście Was poinformuję. Pozdrawiam
  • 6 months later...
Napisano
Cytat podany przez Ahueca: Po północnej stronie szosy, prowadzącej od stacji kolejowej Terespol do Tucholi, niedaleko Konopatu Polskiego, blisko punktu przecięcia szosy z drogą z Drozdowa do Konopatu P., między kamieniami milowymi 22 i 23 znajduje sie półkoliste wzniesienie w stronę północną, o tylnej ścianie wyłożonej kamieniami. Na tym miejscu przy budowie szosy w r.1856, przy wykopywaniu polnocnego rowu odkryto grób kamienny.
  • 2 months later...
Napisano
Witajcie, w chwili obecnej pracuję nad tłumaczeniem jednego z rozdziałów Ein Pomersches Herzogthum...", który traktuje o Konopacie. Może tama coś znajdę. MartynaK dziękuję za informację. Chyba domyślam się gdzie jest to miejsce (to grób skrzynkowy). Niestety jest to kawałek drogi od mogiły". Około 1,5 km. Pozdrawiam wszystkich.
  • 1 year later...
Napisano
Witajcie, moja babcia pracowała w czasie okupacji dla von Gordonów w Polskim Konopacie. Pamięta właściciela majątku, hrabinę i szóstkę jej dzieci, którymi się opiekowała. Babcia ma 90 lat, a pamięta imiona wszystkich córek von Gordonów. Pamięta również Twojego pradziadka Kemet (niestety nie potrafi sobie przypomnieć jego nazwiska). Moja babcia jest bardzo ciekawa co stało się z von Gordonami po opuszczeniu majątku w 1945. Przekazałam jej informację, że historia rodu jest spisana w języku niemieckim i w książce są informacje o Polnisch Konopath. Szukałam tej pozycji książkowej-niestety bezskutecznie :( dlatego zwracam się w imieniu mojej babci do Was z ogromną prośbą : jeśli wiecie cokolwiek na temat powojennych losów von Gordonów z Polskiego Konopatu to bardzo proszę o kontakt lub materiały.
  • 3 years later...
Napisano
Poszukuję kontaktu z wnukiem Gordona z Konopatu o nicku PeterVG, który wypowiadał się na tym forum. Aktualnie pracuję nad historią majątku Gordonów w Laskowicach w związku z udziałem w partnerskim programie rewitalizacji parku, zainicjowanym w 2017 roku przez Nadleśnictwo Dąbrowa. Szkoda że kol. De Contrabando ma czerwoną kartkę, bo pewnie już się nie podzieli tą wiedzą o Gordonach, o których jak pisał wie wszystko". Może jednak ktoś, coś...
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Napisano
Kolego horpyna. Dwa dni temu wysłałem email do PeterVG. On mieszka w RPA. Kiedyś przekazał mi trochę zdjęć z Konopatu i Laskowic. Chciałbym to udostępnić TOKK Sukcesja w związku z rewitalizacją parku. Mam nadzieję, że się odezwie i wyrazi zgodę.
  • 2 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie