Skocz do zawartości

Cewka pi

rafal_etz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tam pisze że 0,7 ale to zależy od ilości zwoi. Ja będę robił cewkę ramową 1m x 1m i wiem że idzie 16 metrów czyli 4 zwoje tylko zastanawiam się jaki drut kupić
Napisano
Od wielkiej biedy się nada(ten oplot spowoduje powiększenie wymiarów cewki), ale poszukaj sobie jakiegoś bez oplotu(zalakierowanego)np. od starych transformatorów.
Napisano
Najlepszy będzie zwykły DNE..... Jeżeli, to wykrywacz na bazie GERBERA, to drut 0,5mm. Do Jabla - 0,7mm

Rafał_etz, średnica cewki, nie jest w tym przypadku zależna od średnicy drutu. Tak jak napisałeś, na sondę ramową 1m/1m, będzie ok 16 metrów drutu, czyli 4 zwoje. a średnica drutu jest zależna od rodzaju elektroniki.
Napisano
Albo wrzucę na chomika" i podam linka ,a ty sobie pobierzesz,jak wolisz,przy projektowaniu cewek do PI programik raczej niezastąpiony,ułatwia robotę,nie trzeba liczyć wszystkiego na kalkulatorze naukowym.
Napisano
Są tacy, którym mogę ''buty czyścić'' w ty temacie :)), ale coś tam wiem i się odezwę na GG, bo masz chyba wykrywacz, który zrobiłem osobiście.... :))
  • 3 months later...
Napisano
Odpowiadam:
Średnica drutu [mm]-tutaj wpisuje się średnicę drutu nawojowego

Opór właściwy przewodnika - zostawiamy bez zmian

Częstotliwość rezonansu cewki - należy wpisać częstotliwość na jakiej pracuje wykrywacz

Średnica karkasu [mm]- d1 - tu podajemy średnicę bębna np.garnek na który nawijamy drut

Zwojów w warstwie - podajemy ilość zwojów jak sama nazwa wskazuje

Całkowita liczba zwojów cewki - podajemy ilość zwojów które chcemy nawinąć

Poprawka praktyczna [%] - zostawiamy domyślnie 10% i zaznaczamy aktywna

Resztę oblicza program,naprawdę nic trudnego,wystarczy poeksperymentować ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie