nomyss Napisano 8 Listopad 2010 Autor Napisano 8 Listopad 2010 Witam Czy ktoś wie za co dokładnie przyznawany był ten medal ? Za zajęcie któregoś miejsca (jest posrebrzany miejscami starty do brązu vide foto) czy też za uczestnictwo - a pamiątkę" lub jeszcze z jakiegoś innego powodu ? Interesuje mnie również nazwisko obdarowanego - w sieci wynalazłem inny tam już jest ono inne (medal jest zresztą z brązu):http://www.ma-shops.com/poinsignon/item.php5?id=30001pozdrawiamSz
nomyss Napisano 8 Listopad 2010 Autor Napisano 8 Listopad 2010 A i jeszcze ten nieszczęsny otwór to samoróbka (nie moja oczywiście)tył też przerobiony na jakiś pacyfistyczny medalik :)
Pawel99 Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 Wydaje mi się, że J. Małecki to kompozytor i pianista ale pewien nie jestem. Myślę, że to może być medal za udział.a i jeszcze takie pytanie. Skąd to żeś wytrzasnął?
nomyss Napisano 8 Listopad 2010 Autor Napisano 8 Listopad 2010 Z kolekcji mojego wujka - za młodu troszkę zbierał ale skąd on miał nie mam bladego pojęcia ;)
grba Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 http://pl.wikipedia.org/wiki/Fabryka_fortepian%C3%B3w_Ma%C5%82ecki
bjar_1 Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 Niestety też dziurknięty i w sumie w temacie - brąz z resztkami złocenia, średnica 50 mm.
grba Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 W 1978 roku medal brązowy:MALECKI. - Russie. - Grand piano avec sommiers et barrage en fer, sonorité éclatante, instrument solide.http://www.luthiers-mirecourt.com/chouquet_1878.htm
grba Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 poprawka miało 1878Sprawdziłem w raporcie z paryskiej wystawy z roku 1867 i znalazłem:Au nombre des facteurs de pianos de la Russie voici MM. Malecki et Schreder qui nous offrent comme spécimen de leur fabrication un piano à queue, beau modèle, forme agréable. Cet instrument possède une sonorité particulière, suave, forte et moelleuse à la fois, sorte de sonorité angto-allemande, due sans doute au système de garniture des marteaux. Le barrage est semblable au barrage d'Érard, avec le même échappement. Nous en félicitons les facteurs, car c'est déjà un grand mérite que de savoir bien choisir ce que l'on veut imiter. Le clavier est peut-être un peu doux, mais la note répond spontanément et avec beaucoup d'agilité. La maison Malecki et Schreder jouit déjà d'une réputation de bon facteur justement méritée ; elle fait des opérations fort étendues, et mérite la vogue qu'obtiennent ses instruments. Le Jury a décerné à cette honorable maison, comme récompense, une MÉDAILLE d'argent.
nomyss Napisano 8 Listopad 2010 Autor Napisano 8 Listopad 2010 Super i wszystko jasne, pięknie dziękuję :).Sz
nomyss Napisano 28 Marzec 2012 Autor Napisano 28 Marzec 2012 W odpowiedzi na e-maila od kol. replika (nie ma adresu nadawcy nie mogę odpisać) Jak widać na linku w 1 poście wersja brązowa miała 2 strony wiec srebrna zapewne też. Średnica mojego to 4,9 cm.pozdrawiamnomyss
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.