Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka z ciagnikiem

eureka00

Pytanie

Napisano

[sprzedaż]
witajcie wpadło mi to w ręce z worem medali i odznak ,ale nie wiem co to za odznaka ? -wygląda na przedwojenną ze względu n mocowanie na tzw kopyto -a po gwieździe można sądzić, że to ZSRR ???.pomóżcie proszę -z góry dziękuję

paweł

Proszę poprawnie tytułować !!!

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 23:19 05-11-2010

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na to, że NIE JEST to przedwojenna odznaka/wpinka/spinka mankietowa wskazuje wygląd ciągnika. W okresie przedwojennym i IIWŚ rzadkością na świecie były ciągniki rolnicze na ogumionych kołach. To raz. Dwa-oświetlenie. I to zarówno z przodu jak i z tyłu. Po trzecie-ta gwiazda niekoniecznie jest radziecka. Może to coś z CSRS, Węgier lub Jugosławii ? Oni też bardzo lubili czerwone gwiazdy.
Wg mnie jest to produkt z końca lat pięćdziesiątych, chociaż sylwetka tego ciągnika jest zbliżona do wyglądu produkowanego w USA od 1939 r. rolniczego ciągnika Ford 9N. Ale nie wyobrażam sobie, by w ZSRR w jakikolwiek sposób promowano nie radziecki wyrób, a tym bardziej zachwycano się amerykańskim. W tamtych czasach za to była długoletnia odsiadka o ile nie ciężkie roboty w łagrze na północy lub po prostu kulka w łeb.
Napisano

[sprzedaż]
witajcie wpadło mi to w ręce z worem medali i odznak ,ale nie wiem co to za odznaka ? -wygląda na przedwojenną ze względu n mocowanie na tzw kopyto -a po gwieździe można sądzić, że to ZSRR ???.pomóżcie proszę -z góry dziękuję

paweł

Proszę poprawnie tytułować !!!

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 23:19 05-11-2010

Napisano
witam, po materiale z jakiego jest zrobiona sądzę że to mogą być lata 30 - 50 (później wszystko wyło robione z szajsmetalu"). A to tzw kopytko" przypomina mi stare spinki mankietowe (może kołchoźnika"). Podaj wymiary tej gwiazdki, może coś się wyduma od czego jest. pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie