Jablo666 Napisano 5 Listopad 2010 Autor Napisano 5 Listopad 2010 może ktoś zna ten język i potrafi powiedzieć mi co to jest?
Jablo666 Napisano 5 Listopad 2010 Autor Napisano 5 Listopad 2010 może ktoś zna ten język i potrafi powiedzieć mi co to jest?
aris12 Napisano 5 Listopad 2010 Napisano 5 Listopad 2010 Kartki książki odwróciłeś,,do góry nogami''ale litery bez wątpienia hebrajskie [tekst pewnie w hebrajskim bądź w jidisz]a treść może coś ksiąg religijnych ,bo dużo było tego u Żydów.Pozdro
Jablo666 Napisano 6 Listopad 2010 Autor Napisano 6 Listopad 2010 Jest niezwykle delikatny jedyną różnica między zwykłym papierem jest to ze mały fragment który odpadł mi przy czyszczeniu postanowiłem spróbować zapalić bo ponoć dawniej papier był woskowany. i choć wysechł jak pieprz to wcale się nie pali przez długi czas nawet nie ulega żadnemu spopieleniu lecz mimo to jest to raczej zwykły papier. dziś znalazłem metr dalej kolejny fragment właśnie go czyszczę ma piękną okładkę nie żeby coś było na niej widać ale jest niezwykła zaraz dam zdjęcia.
Jablo666 Napisano 5 Listopad 2010 Autor Napisano 5 Listopad 2010 Nie wiedziałem :) możliwe że religijne było zawinięte w rulon, a w środku znajdował się fragment świecznika
Jablo666 Napisano 6 Listopad 2010 Autor Napisano 6 Listopad 2010 będę wymieniał każdą warstwę po kolei I materiał kształt przypominający patki wielkość pagonu.
Jablo666 Napisano 6 Listopad 2010 Autor Napisano 6 Listopad 2010 następnie fragment II czegoś? sam nie wiem, choć stare to wciąż bardzo mocne na pewno nie papier po bokach miało delikatne złocenia nie wiem czy są widoczne na zdj oraz wciąż ma spore złote plamy na środku choć na zdjęciu wyszły bardziej jak żółte błoto.
Jablo666 Napisano 6 Listopad 2010 Autor Napisano 6 Listopad 2010 III gruba podwójna tektura z kawałkiem materiału przez środek w materiał jest wpleciona chyba stalowa nitka żółta, u góry jest dziurka wygląda jak by miała służyć do zawieszenia gdzieś na gwoździu.
Jablo666 Napisano 6 Listopad 2010 Autor Napisano 6 Listopad 2010 IV Gruba tektura z wielu warstw jest też na końcu książki identyczna była też przy pierwszej książce. której dotyczy ten post. a jeśli chodzi o fragmenty skóry to też były lecz w nią byłą owinięta właśnie ta książka której dotyczy post lecz była to jakby pierwsza warstwa najbardziej narażona na zniszczenie i z niej nie zostało nic być może mam jakieś zdjęcie kawałków tej skóry.
Jablo666 Napisano 6 Listopad 2010 Autor Napisano 6 Listopad 2010 Pod tekturą wyłoniła się strona pierwsza u dołu pisze MACHSO... a pod spodem Lemberg, Druck v. W. KÜbler, ....
kopijnik2 Napisano 6 Listopad 2010 Napisano 6 Listopad 2010 pokaż ten fragment świecznikaa papier jakiś sztywny?
Jablo666 Napisano 6 Listopad 2010 Autor Napisano 6 Listopad 2010 przed ostatnia oczywiście nie są po kolei nie można oddzielić kartek jedna po drugiej bo się kruszą i nic by w rezultacie nie zostało zamiast tego jest to co 5-10 kartka po to by miały minimalną sztywność i by można było je od siebie odkleić całość umieszczam między szyby do wyschnięcia i przyciskam fragmentem szyny by się nie odkształcały.
Czlowieksniegu Napisano 6 Listopad 2010 Napisano 6 Listopad 2010 http://www.odkrywca.pl/szukajac-tego-co-jest-pod-nosem-czyli-moje-znaleziska-,679430.html#679430
panadam12 Napisano 6 Listopad 2010 Napisano 6 Listopad 2010 możliwe że jest to Tora pisana na pergaminie
Pytanie
Jablo666
może ktoś zna ten język i potrafi powiedzieć mi co to jest?
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.