Skocz do zawartości
  • 0

Leica Luftwaffe

Windmaker

Pytanie

Napisano
Witam

To mój pierwszy post na forum, więc Witam wszystkich.

Przejdźmy od razu do rzeczy. Otóż wszedłem w posiadanie aparatu Leica z logiem Luftwaffe. Aparat jest pozłacany i ma drewnianą obudowę. Poszukując informacji na temat tego typu aparatów znalazłem bardzo dużo informacji na temat ich podróbek, niestety nie znalazłem informacji na temat tego jak rozpoznać oryginał.

Moje pytanie brzmi więc - na jakie szczegóły budowy aparatu należy zwrócić uwagę aby rozpoznać podróbkę. Dodam, że podróbki mają pochodzić głównie z ZSRR z czasów powojennych i podobno są bardzo wierne, wręcz trudne do odróżnienia od oryginały, co tym bardziej utrudnia identyfikację.

Prosiłbym o jakieś wskazówki i informację, które elementy aparatu sfotografować aby ułatwić identyfikację. Dodam też, że nie liczę na to, że posiadam oryginał, ponieważ byłoby to chyba zbyt piękne (otrzymałem go w prezencie), dodatkowo na szpuli do filmu można znaleźć wyryte ręcznie litery K I S po rosyjsku.

Też druga kwestia - jaka jest geneza tworzenia tych podróbek przez Rosjan po II Wojnie Światowej? Wiem, że istnieje także drugie wyjście, że jest to prawdziwy aparat Leica ale przerobiony na wersję Luftwaffe.

Prosiłbym o pomoc w tej kwestii, ponieważ bardzo mnie ona intryguje.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

To mój pierwszy post na forum, więc Witam wszystkich.

Przejdźmy od razu do rzeczy. Otóż wszedłem w posiadanie aparatu Leica z logiem Luftwaffe. Aparat jest pozłacany i ma drewnianą obudowę. Poszukując informacji na temat tego typu aparatów znalazłem bardzo dużo informacji na temat ich podróbek, niestety nie znalazłem informacji na temat tego jak rozpoznać oryginał.

Moje pytanie brzmi więc - na jakie szczegóły budowy aparatu należy zwrócić uwagę aby rozpoznać podróbkę. Dodam, że podróbki mają pochodzić głównie z ZSRR z czasów powojennych i podobno są bardzo wierne, wręcz trudne do odróżnienia od oryginały, co tym bardziej utrudnia identyfikację.

Prosiłbym o jakieś wskazówki i informację, które elementy aparatu sfotografować aby ułatwić identyfikację. Dodam też, że nie liczę na to, że posiadam oryginał, ponieważ byłoby to chyba zbyt piękne (otrzymałem go w prezencie), dodatkowo na szpuli do filmu można znaleźć wyryte ręcznie litery K I S po rosyjsku.

Też druga kwestia - jaka jest geneza tworzenia tych podróbek przez Rosjan po II Wojnie Światowej? Wiem, że istnieje także drugie wyjście, że jest to prawdziwy aparat Leica ale przerobiony na wersję Luftwaffe.

Prosiłbym o pomoc w tej kwestii, ponieważ bardzo mnie ona intryguje.
Napisano
http://allegro.pl/leica-aparat
na 99% kopia dobra ale jednak nie orginał (numer się nie zgadza, wychodzi na model I z 1929)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 00:58 28-12-2011
Napisano
Też druga kwestia - jaka jest geneza tworzenia tych podróbek przez Rosjan po II Wojnie Światowej? Wiem, że istnieje także drugie wyjście, że jest to prawdziwy aparat Leica ale przerobiony na wersję Luftwaffe."

Geneza jest taka ze ruskie podrabiali wszystko co da sie sprzedac u niemcow za marki a pozniej euro.
Masowe podrobki zaczely sie po 1989 roku kiedy Rosjanie zaczeli jezdzic na handel do Polski a Polacy z tym ruskim towarem do Niemiec.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie