Skocz do zawartości

X-terra 705 a Fisher F75

Skinhead1974

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Większej różnicy nie odczujesz. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta - to wykrywacze z tej samej półki. Mimo, że stosunek cen jest duży.

F75 to wykrywacz uniwersalny, z baaardzo głębokim trybem statycznym. O zaletach i wadach F75 i Xterry 705 musisz poczytać w internecie, bo na pamięć nie pamiętam. Jeżeli interesuje Cię drobnica, to za mniejszą cenę możesz kupić bardzo dobry wykrywacz, brat F75, Teknetics T2.

U Fishera z maskowaniem żelaza nie jest źle. Jest szybki, więc potrafi rozróżnić żelazo od koloru położone nawet bardzo bliziutko niego. Tylko w F75 ID jest nieco niestabilna (potrafi wręcz szaleć). Obsługa prosta, gałeczka i przycisk.

No i do tego dochodzą pewne wady, m.ni. szybko łamiący się stelaż w miejscu przykręconego chwytu na stelażu.

Ale jeśli tylko interesuje Cię zmiana F75 - to nie ma sensu z '705 przesiadać się na ten detektor.
Napisano
F75 jest szybszy i w odpowiednich warunkach ma mniejsze maskowanie i większy zasięg. Jednak X705 jest znacznie bardziej uniwersalna i może skutecznie działać w miejscach w których wysokoczęstotliwościowce jak F75 ledwie zipią. Na kolorową drobnicę na zaśmieconym terenie załóż snajperkę H" i śmiało możesz stawać w szranki z najszybszymi sprzętami.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Kolego Enders
Powiedz mi ile widziałeś postów o szybko łamiących się stelażach w F75 ?? Lub ilu twoim znajomym stelaż się złamał ??

Zapomniałeś dodać o pękających uchwytach cewek w serii Xterra.
Sporo kolegów o tym pisało plus utrudniony serwis w przypadku Minelaba w ogóle.
Napisano
Enders powiedz mi piszesz na kilku forach o wielu wykrywaczach, często zupełnie nowych, więc moje małe pytanie czy ze wszystkimi pracowałeś ewentualnie pracujesz? Van Worden wiem,że ma ogromną wiedzę z praktyki, a jak to jest u Ciebie. Pytam z ciekawości.
Napisano
Kolego Enders
Proszę podaj nazwy tych for a ja sobie znajdę i z ciekawości przeczytam.
Z tego co ja czytałem to tylko o 1 czy 2 przypadkach i to po intensywnym użytkowaniu w terenach lesistych/krzaczastych.

Nie bronię wykonania F75 bo niestety do ideału mu daleko (chociaż dzięki temu jest lekki i extra wyważony) i z pewnością do pancernych się nie zalicza. Niestety coś za coś - niektóre sprzęty wymagają troski inne wręcz przeciwnie (np.pancerne ale przyciężkawe 'białasy').
Z pewnością na standardowej sondzie F75 będzie sobie radził lepiej w zaśmieconym terenie z racji jego szybkości i dobrych właściwości separacyjnych.

Kolego Skinhead1974
Najlepiej jakbyś zobaczył F75 w akcji i wtedy zdecydujesz czy warto wydawać dodatkowe pieniądze.
Napisano

Witam,

@damiani faktycznie ten przypadek jest bardzo nieliczny (kilka sztuka ma tę usterkę na najwyżej kilka tysięcy). Choć mi udało się raz złamać ten stelaż. Wadą może tego nie nazywajmy, najwyżej błędem technologicznym.

Co do forum, to było chyba PS, o ile się nie mylę.

(załącznik - usterka)

Pozdrawiam!

Napisano
Mam nadzieje Enders ,że nie wziałeś tego do siebie, po prostu widze,że bardzo rzeczowo opisujesz wykrywacze i podoba mi się taki sposób wyrazania opinii jaki Ty masz, pozdr.
Napisano
A dzięki ;]

Ale fakt, to jest jedynie ułamek na kila(naście) tys. modeli.

Także niczego do siebie nie biorę, po prostu mówię, jak jest ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie