Skocz do zawartości
  • 0

malutki rewolwer

Diakon227

Pytanie

Napisano

dziś znalazłem coś takiego tuż obok podkówki od buta i buteleczki z rosyjskim napisem. Jak widać ma to kształt rewolweru aczkolwiek jest to już tylko kawałeczek złomu który nie podlega ustawie o broni.Nie ma żadnych ruchomych elementów itp itd. Chciałbym się dowiedzieć czy była to broń czy też może jakaś zabawka?? Dziwi mnie tak mała wielkość. Może ktoś jest w stanie zidentyfikować to znalezisko?

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No cóż,prawo jak prawo,ale bardziej chodzi o tych,którzy to prawo reprezentują,jedni myślą a drudzy je ślepo egzekwują,dlaczego? Bo jedni mają mózg,a ci drudzy tylko miejsce na mózg.
Napisano

dziś znalazłem coś takiego tuż obok podkówki od buta i buteleczki z rosyjskim napisem. Jak widać ma to kształt rewolweru aczkolwiek jest to już tylko kawałeczek złomu który nie podlega ustawie o broni.Nie ma żadnych ruchomych elementów itp itd. Chciałbym się dowiedzieć czy była to broń czy też może jakaś zabawka?? Dziwi mnie tak mała wielkość. Może ktoś jest w stanie zidentyfikować to znalezisko?

Napisano
W zeszłym roku znajomy znalazł taką pukawkę podczas remontu dachu, schowaną w rynnie i opakowaną w natłuszczone szmaty.
Stan był jak u Rycerza, tylko okładziny były z bakielitu chyba.
Chciałem ją przejąć, ale gość zaśpiewał 1000 pln...
Napisano
Uważam , że to przypadek , że przypomina rewolwer , tak nawiasem mówiąc , mam czasami wrażenia , że ziemia z nami pogrywa :P . A już poważnie mówiąc , to zapewne fragment jakiegoś złomu , moze ogrodzenia . Na rewolwer mi to nie wygląda :P . Pozdrawiam
Napisano
lufa od przodu jest przelotowa.Brakuje bębenka, są też ślady po mocowaniu drewnianych okładek rękojeści. Jak się lepiej przyjrzeć to widać że dolny element to spust. Kaliber to 5mm. Bez wątpienia jest to rewolwer(a raczej jego pozostałość) pytanie tylko czy była to broń czy jakiś straszak.
Napisano
czyli się pomyliłem w szkicu;) jak widać mój egzemplarz jest bardzo wybrakowany. dziękuję za odpowiedź.Mogę tylko jeszcze dostać info takie jak nazwa broni,rok produkcji itp.?
Napisano
Bo to był znajomy prokurator :)

jak taki złom może podlegać ustawie?

Tak samo jak kawał przerdzewiałej i powyginanej lufy od mausera.
Napisano
stwierdzam że Polskie prawo jest beznadziejne..i wypadało by je w końcu zmienić. Nie rozumiem jak takie przedmioty mogą być uważane za niebezpieczne..Może powinno się zakazać noży kuchennych bo to broń biała?! żenujące jest nasze prawo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie