Cocobango Napisano 5 Marzec 2004 Autor Napisano 5 Marzec 2004 Szukam starych butelek, porcelanowych zapięć po złotym napoju, pozostałości sprzętu browarniczego, czklanek, kufli i pokali. Nie wiecie gdzie w okolicach Łodzi były kiedyś jakieś karczmy, małe browary, forty i inne miejsca w których można by poszukać tych rzeczy? Dzięki za pomoc...
bjar_1 Napisano 5 Marzec 2004 Napisano 5 Marzec 2004 :) Nareszcie ktoś napalony na butelki :) Po pierwsze - w przedwojennej Łodzi były 4 browary (po wojnie 3) i właśnie w mieście proponowałbym szukać pozostałości po ich produkcji. Jak chcesz ,to napisz na priva - pogadamy.pzdrbjar_1
Cocobango Napisano 5 Marzec 2004 Autor Napisano 5 Marzec 2004 Wiem o tym, do ok '90 były jeszcze 3 a potem połączyły się dając początek obecnym Browarom Łódzkim. Nie ma jednak technicznej możliwości przekopania 2 nieczynnych już browarów (w jednym z nich jest biuro obecnych B.Ł.), gdyż jest to centrum miasta. Ponad to butelki jakie mógłby tam znaleźć nie są jakieś charakterystyczne, ot zwykłe gładkie z białą porcelanką. Wiem że w byłych koszarach lub fortach można znaleźć butle i dla tego onie pytałem że nie wspomnę o karczmach. ...w każdym razie dzięki.
bjar_1 Napisano 5 Marzec 2004 Napisano 5 Marzec 2004 Dlaczego nie ma technicznej możliwości? Może wystarczy tylko porozmawiać? Potem wystarczyłoby znaleźć browarniany śmietnik i butelek od cholery byś nakopał ,a porcelanek" jeszcze więcej :) Dlaczego sądzisz ,że byłyby tylko czyste? Załączam odrys tłoczeń na jednej z moich flaszek - wykopana na śmietniku :) z browaru K.Anstadta (po wojnie Nr.1) z Łodzi :Marka OchronnaTow.Akc.S-srówK.Anstadtaw Łodzi Pomorska 35/33pzdr
Gość Napisano 5 Marzec 2004 Napisano 5 Marzec 2004 Cocobangozbieram porcelanki od piwa sprzed 1945 roku. jesli pasi ci wymiana daj znać na rafko10@wp.pl
bjar_1 Napisano 5 Marzec 2004 Napisano 5 Marzec 2004 Barnaba - jeśli Cie interesuje temat porcelanek to napisz maila - bjarrsbcrew@poczta.onet.plpzdrbjar_1
sapertorun Napisano 5 Marzec 2004 Napisano 5 Marzec 2004 Witam!Troche słaba fotka .Ale na pierwszej jest od lewej:Sanok Fabryka Wody Sodowej",następna to Fr.Karpiński. w Warszawie Two minerał" i ostatnia Stanisław Budziak Bydgoszcz"Pozdrawiam kolegów po flaszcze :))).
Romel79 Napisano 5 Marzec 2004 Napisano 5 Marzec 2004 ja mam FR. Karpiński W Watrszawie , ale w innej butelce .pzdr
bjar_1 Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 Sapertorun - ten Karpiński" często spotykany ,a te dwie lemoniadówki rzadsze - fajne.pozdrawiambjar_1
Gość Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 Odpowiedz jest prosta. Mianowicie jesli chcesz znalezc ciekawe fanty w postaci butelek musisz czekac na okres kiedy w twoim miescie bedzie oczyszczane dno rzeki (jezeli takowa jest). Wiem gdyz sam zostalem posiadaczem kilku niezlych okazow. Podczas czyszczenia dna zostaly usuniete smieci i inne ciekawe przedmioty. Przeczytaj ponizszy artykuł.http://www.darlowo.info/dzial.php?nazwa=kultura&article=rzeka_skarbowPozdrawiam. Metys
bjar_1 Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 A dlaczego ci z gazety sądzą ,że ta butelka z Lubeki jest ponad 100-letnia? Jak dla mnie (a znam się trochę na butelkach) to typowa niemiecka flaszka piwna z lat powiedzmy 1920-1945 :) Jaka tam stuletnia :) najwyżej 80 lat.Zamykana na porcelankę czy korek?Te ze Słupska jaki browar? Sternbrauerei"?pzdrbjar_1
Gość Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 Haaa. jest to sternbrauerei. rzeczywiscie nie ma 100 lat ale coz ...te gazety.haha
sapertorun Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 Jeszcze takie,ale niewiem od czego tzn.co w nich pływało?.He he :))))).Pozdrawiam.
pol Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 CZeTa duża zielona to po niemieckim winie , nic specjalneo , nikt tego nie zbiera, ta mała ciemna to prawdopodobnie aptekarska , a te białe to polskie chyba lata 60/70pozdro pol
zelig Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 No dobrze... - Rachunek poproszę!(ze względu na datę na blankiecie, chodzi o achunek krzywd" oczywiście)
bjar_1 Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Sapertorun - - duża zielona ,winko ;) raczej do 1945 r. (Niemcy,Francja itp.)- duża biała - wygląda mi na 1 ltr. od czystej" ,Polska lata50-60-te- mała biała - powojenna setka" po czystej" ,lata j.w.- mała zielona - coś w stylu koniaku... raczej do 1945 r. ,Niemcy (?)pzdrbjar_1
sapertorun Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Dzięki chłopaki za identyfikacje.Mam jeszcze pare innych,jak zrobię fotki to wrzucę .A i skrzynię drewnianąz napisem Browar Podgórz"-to przedwojenny toruński browar.Przy takim mokrym " temacie wypadało by po browarku wypić-he he , na zdrowie.Pozdrawiam.
bjar_1 Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Sapertorun - na osłodę :) zobacz sobie jak wyglądała etykieta na piwko w Twoim mieście przed 1939 rokiem...ech...nie ma jak przedwojenne piwko...pzdrbjar_1
Cocobango Napisano 10 Marzec 2004 Autor Napisano 10 Marzec 2004 Możecie mi powiedzieć co mam zrobić, jak się tłumaczyć policji lub straży miejskiej, gdyby odwiedziła mnie w miejscu odkrywki. Tak abym nie narobił sobie kłopotów.
Cocobango Napisano 10 Marzec 2004 Autor Napisano 10 Marzec 2004 Co do adresu browaru Anstanda to jest Pomorska34/36
bjar_1 Napisano 10 Marzec 2004 Napisano 10 Marzec 2004 Co do spięć ze Strażą Miejską albo Policją ,to najlepiej zagadać z właścicielem terenu na którym będziesz kopał i będzie dobrze - w razie kontroli" możesz się na niego powołać.Druga kwestia - możliwe że przed wojną była inna numeracja - stąd różnica.pzdrbjar_1
Gość Napisano 10 Marzec 2004 Napisano 10 Marzec 2004 mam jedno miejsce gdzie trafiaja się gęsto butelki z ostaniej wojny i wczesniejsze po browarze oczywiście miejscowość nazywa sie Cibórz i leży w zielonogórskimCibórz w całości to spore koszary na miejscu sporo śmietników ( wystarczy spytać miejcowych ) byłem tam i mam kilka fajnych szkieł (żadnej rewelacji ale zawsze) przy okazji tarafiłem liscie dędowe 24 sztuki spiete magazynowo na kawałku kartonu otraz siedem magazynków niestety nie wiem do czego polecam to miejsce
Cocobango Napisano 11 Marzec 2004 Autor Napisano 11 Marzec 2004 bjar_1 - Numerację wziąłem z etykiety. W publikacji o Łódzkich fabrykach jest podana pomorska 34 (dawniej Średnia), być może tamta numeracja to spadek po średniej, ale mniejsza o to.Wracając do policji, to chodziło mi o ustawę mówiącą że wszystko co w ziemi należy do państwa - jak w tym aspekcie tłumaczyć się władzy? I jeszcze jedno, jeżeli teren na którym kopię jest w obrembie zabytku, to czy musze mieć jakieś pozwolenia?
Gość Napisano 14 Marzec 2004 Napisano 14 Marzec 2004 rafal- co do tych Twoich magazynkow,jesli mozesz to zamiesc ich zdjecie na forum(no albo chociaz jednego z nich).Chetnie ułatwie ich identyfikacje(mysle ze nie tylko ja). Pozdro ,koMandiR
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.