Skocz do zawartości

Bitwa o Szyny" czyli akcje sabotażowe polskiego Podziemia, latem 1944 roku w Generalnej Guberni a ich przebieg w Dystrykcie Radomskim 25 Lipca - 20 Sierpnia 1944.

8total4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
W Lipcu 1944r. w ręce dowództwa SS i policji w GG (SS-Brigadefuhrer Walter Bierkamp) - wyciekły informacje dotyczące planowanej przez Rząd Londyński akcji sabotażowej, mającej na celu paraliżowanie linii kolejowych w Generalnym Gubernatorstwie.
Niemcy prawdopodobnie dzięki konfidentowi poznali szczegóły solidnie zaplanowanej operacji, która podlegała Rządowi Emigracyjnemu, a wykonaniem (AK) - miała zająć się Komenda Główna AK.
Miała to być seria wysadzeń punktów kolejowych, o dużej częstotliwości i skuteczności działania.

Plan Główny zakładał ogromne uderzenie na niemiecką Ostbahn, czyli kolej wschodnią.
Miał on się składać z czterech fal głównych + dwóch poprawkowych", w przerwach 15-dniowych, na terenach niemal całej GG, oraz przygranicznych.

Skrót planu operacyjnego:

Fala nr. I - kryptonim Kasia I.", kryptonim Ola", kryptonim Jaga"
Fala nr. II - kryptonim Kasia II.", Mania" oraz Lena I."
Przygotowania do w.w. fal uderzenia, miały być wykonane do 5 maja 1944 r.
Fala nr. IV - kryptonim Grab" - przygotowania miały zostać zakończone do 25 Lipca 1944r *(1)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Osobiście interesują mnie kwestie wykonania fal IV, V i VI tylko i wyłącznie w Dystrykcie Radomskim Generalnego Gubernatorstwa, czyli między 25. Lipca a powiedzmy 20 Sierpnia 1944 r.
Chodzi mi o informacje dotyczące - kto, kiedy i gdzie wykonał akcje, które zakończyły się wynikiem bezpośrednim, czyli pociąg przynajmniej uszkodzono wybuchem a ruch został sparaliżowany na powiedzmy 24 godziny.

Uzyskałem kiedyś informację od niestety nie żyjącego już Świadka, iż podobno w tym okresie (25.VII. - 20.VIII.) wysadzono w okolicach Radomia jakiś eszelon (podobno pancerny), a w odległości około doby - niedaleko miejsca eksplozji, zatrzymano pociąg z cywilami, który został opróżniony, z tłumu wybrano 60 osób, wśród których podobno rozpoznano, 37. mężczyzn, których rozstrzelano pod bezpośrednim bądź pośrednim zarzutem sabotażu kolejowego, który miał miejsce kilkadziesiąt godzin wcześniej.

Wiem iż ta sytuacja opisana była w jakiejś książce, wydanej najpewniej za PRL'u, niestety nie udało mi się dotrzeć do tytułu ani treści.
Figurowała tam lista (większościowa, bądź całości) - ludzi zamordowanych w wyżej opisanej sytuacji.
Znajdowało się na niej nazwisko Osoby, której miejsce pochówku jest do tej pory nieznane Rodzinie, a trop jest nieco mglisty.
Relacje Świadków, nie wykluczają przynależności tej Osoby do podziemia zbrojnego, ale niestety póki co - nie udało się nic ustalić.

Jeżeli było by to możliwe - prosił bym o pomoc w przeprowadzeniu śledztwa", w poszukiwaniu wszelkich możliwych źródeł - t.j. archiwaliów - dokumentacji niemieckiej, polskiej, książek, publikacji czy relacji świadków, co przyczyniło by się w przyszłości do odnalezienia bądź ustalenia (o ile będzie to możliwe) - daty, okoliczności i miejsca śmierci oraz pochówku Zaginionego.

Akcje wykonane równolegle bądź w podobnym okresie przez inne oddziały podziemne, także chętnie przeanalizuję.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc, mam nadzieję iż znajdzie się ktoś z Forumowiczów, kto będzie potrafił wtrącić do tematu choć kilka słów.
Ludzie którzy są zainteresowani wyjaśnieniem tej sprawy, bardzo prosili o pozytywny wynik, a odmówić nie przystoi.
pozdrawiam.

Przypisy:
*(1). Fala nr. IV - mieści się w czasie, w którym wysadzenie w.w. eszelonu mogło mieć miejsce (za relacją Świadka którą udało mi się uzyskać, gdzie wyraźnie była mowa o okresie 25. Lipca `44 - 20 Sierpnia `44 [przy czym prawdopodobnie wydarzyło się do bliżej 25.07.1944r.]).
Obejmuje ona m.in okolice Radomia - linia Radom - Skarżysko-Kam., oraz Skarżysko-Kamienna - Ostrowiec.

*(2). W grę wchodzą także fale V oraz VI, które miały zostać wykonane po 10. Sierpnia 1944r; Tutaj wikła ich los wybuch Powstania Warszawskiego, oraz trwająca Akcja Burza, choć znaczna część obu została prawdopodobnie wykonana.
  • 1 month later...
Napisano
Był kiedyś wydany album „Walka”- cały duży rozdział był tam poświecony „Walce o Szyny”- dużo zdjęć i faktów dot operacji Fala.
Poszukaj może w znajdziesz tą książkę.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie