8total4 Napisano 28 Październik 2010 Autor Napisano 28 Październik 2010 Witam.W Lipcu 1944r. w ręce dowództwa SS i policji w GG (SS-Brigadefuhrer Walter Bierkamp) - wyciekły informacje dotyczące planowanej przez Rząd Londyński akcji sabotażowej, mającej na celu paraliżowanie linii kolejowych w Generalnym Gubernatorstwie.Niemcy prawdopodobnie dzięki konfidentowi poznali szczegóły solidnie zaplanowanej operacji, która podlegała Rządowi Emigracyjnemu, a wykonaniem (AK) - miała zająć się Komenda Główna AK.Miała to być seria wysadzeń punktów kolejowych, o dużej częstotliwości i skuteczności działania.Plan Główny zakładał ogromne uderzenie na niemiecką Ostbahn, czyli kolej wschodnią.Miał on się składać z czterech fal głównych + dwóch poprawkowych", w przerwach 15-dniowych, na terenach niemal całej GG, oraz przygranicznych.Skrót planu operacyjnego:Fala nr. I - kryptonim Kasia I.", kryptonim Ola", kryptonim Jaga"Fala nr. II - kryptonim Kasia II.", Mania" oraz Lena I."Przygotowania do w.w. fal uderzenia, miały być wykonane do 5 maja 1944 r.____________________Fala nr. III - Kryptonim Buk".Przygotowania miały być ukończone do 20 Lipca `44.____________________Fala nr. IV - kryptonim Grab" - przygotowania miały zostać zakończone do 25 Lipca 1944r *(1)____________________Fala nr. V - kryptonim Topola" - powtórzenie zamachów o kryptonimach Kasia I.", Ola" i Buk".Fala nr. VI - kryptonim Wierzba" - powtórne wykonanie akcji Kasia II.", Mania", Lena" i Grab". *(2)- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Osobiście interesują mnie kwestie wykonania fal IV, V i VI tylko i wyłącznie w Dystrykcie Radomskim Generalnego Gubernatorstwa, czyli między 25. Lipca a powiedzmy 20 Sierpnia 1944 r. Chodzi mi o informacje dotyczące - kto, kiedy i gdzie wykonał akcje, które zakończyły się wynikiem bezpośrednim, czyli pociąg przynajmniej uszkodzono wybuchem a ruch został sparaliżowany na powiedzmy 24 godziny.Uzyskałem kiedyś informację od niestety nie żyjącego już Świadka, iż podobno w tym okresie (25.VII. - 20.VIII.) wysadzono w okolicach Radomia jakiś eszelon (podobno pancerny), a w odległości około doby - niedaleko miejsca eksplozji, zatrzymano pociąg z cywilami, który został opróżniony, z tłumu wybrano 60 osób, wśród których podobno rozpoznano, 37. mężczyzn, których rozstrzelano pod bezpośrednim bądź pośrednim zarzutem sabotażu kolejowego, który miał miejsce kilkadziesiąt godzin wcześniej.Wiem iż ta sytuacja opisana była w jakiejś książce, wydanej najpewniej za PRL'u, niestety nie udało mi się dotrzeć do tytułu ani treści.Figurowała tam lista (większościowa, bądź całości) - ludzi zamordowanych w wyżej opisanej sytuacji.Znajdowało się na niej nazwisko Osoby, której miejsce pochówku jest do tej pory nieznane Rodzinie, a trop jest nieco mglisty.Relacje Świadków, nie wykluczają przynależności tej Osoby do podziemia zbrojnego, ale niestety póki co - nie udało się nic ustalić.Jeżeli było by to możliwe - prosił bym o pomoc w przeprowadzeniu śledztwa", w poszukiwaniu wszelkich możliwych źródeł - t.j. archiwaliów - dokumentacji niemieckiej, polskiej, książek, publikacji czy relacji świadków, co przyczyniło by się w przyszłości do odnalezienia bądź ustalenia (o ile będzie to możliwe) - daty, okoliczności i miejsca śmierci oraz pochówku Zaginionego.Akcje wykonane równolegle bądź w podobnym okresie przez inne oddziały podziemne, także chętnie przeanalizuję.Z góry dziękuję za wszelką pomoc, mam nadzieję iż znajdzie się ktoś z Forumowiczów, kto będzie potrafił wtrącić do tematu choć kilka słów.Ludzie którzy są zainteresowani wyjaśnieniem tej sprawy, bardzo prosili o pozytywny wynik, a odmówić nie przystoi.pozdrawiam.Przypisy:_______________________*(1). Fala nr. IV - mieści się w czasie, w którym wysadzenie w.w. eszelonu mogło mieć miejsce (za relacją Świadka którą udało mi się uzyskać, gdzie wyraźnie była mowa o okresie 25. Lipca `44 - 20 Sierpnia `44 [przy czym prawdopodobnie wydarzyło się do bliżej 25.07.1944r.]).Obejmuje ona m.in okolice Radomia - linia Radom - Skarżysko-Kam., oraz Skarżysko-Kamienna - Ostrowiec.*(2). W grę wchodzą także fale V oraz VI, które miały zostać wykonane po 10. Sierpnia 1944r; Tutaj wikła ich los wybuch Powstania Warszawskiego, oraz trwająca Akcja Burza, choć znaczna część obu została prawdopodobnie wykonana.
coverpol Napisano 3 Grudzień 2010 Napisano 3 Grudzień 2010 Był kiedyś wydany album „Walka”- cały duży rozdział był tam poświecony „Walce o Szyny”- dużo zdjęć i faktów dot operacji Fala.Poszukaj może w znajdziesz tą książkę.Pozdrawiam
8total4 Napisano 3 Grudzień 2010 Autor Napisano 3 Grudzień 2010 Witaj coverpol.dziękuję za podpowiedzi, na pewno skorzystam.pozdrawiam serdecznie.D.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.