Skocz do zawartości
  • 0

Gwizdek BURZA" BN

tiger.mc

Pytanie

Napisano

Koledzy czy ktoś wie co to za gwizdek? Okręt Burza to ORP więc nie wiem co znaczy BN. Nie wiem też z jakiego okresu pochodzi. Dostałem go jakieś 12 lat temu od kolegi. Znalazł go w domu i też nie wiedział skąd go ma. W środku kulka z naturalnego korka.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wybaczcie, ale w życiu nie spotkałem oznaczenia normy bez numeru.
To BN musi oznaczać coś innego.
Poza tym prywaciarze nie stosowali norm branżowych- normy (PN, BN i ZN) dotyczyły wytwórców uspołecznionych.
pozdrawiam
Napisano
Poza tym oznaczenie normy wpisuje się i wpisywało w dokumentacji technicznej, ew. na tabliczce znamionowej a nie pod nazwą produktu. Myślę, że to ślepy trop.
Napisano

Koledzy czy ktoś wie co to za gwizdek? Okręt Burza to ORP więc nie wiem co znaczy BN. Nie wiem też z jakiego okresu pochodzi. Dostałem go jakieś 12 lat temu od kolegi. Znalazł go w domu i też nie wiedział skąd go ma. W środku kulka z naturalnego korka.

Napisano
Mam gdzieś identyczny. Po prostu-prywaciarz (w odróżnieniu od państwowej wytwórni) produkował gwizdki nazwane BURZA" zgodnie z branżową normą. Wg mnie lata 60-te XXw.

C.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie