anpiet Napisano 28 Październik 2010 Autor Napisano 28 Październik 2010 Witam,Prosze o identyfikacje mundurow dwoch osob na zdjeciu.Wiadomo mi ze sluzyli w Suwalkach w kawalerii w 1920-30Dziekuje i pozdrawiam.Anna
kowalinho Napisano 28 Październik 2010 Napisano 28 Październik 2010 E tam zaraz do raportu!Artylerzyści wprawdzie oni, ale konni! ;-)Pozdrawiam!
8total4 Napisano 28 Październik 2010 Napisano 28 Październik 2010 po prawej to raczej pas francuski ;)pozdrawiam.
anpiet Napisano 28 Październik 2010 Autor Napisano 28 Październik 2010 Witam,Prosze o identyfikacje mundurow dwoch osob na zdjeciu.Wiadomo mi ze sluzyli w Suwalkach w kawalerii w 1920-30Dziekuje i pozdrawiam.Anna
kowalinho Napisano 28 Październik 2010 Napisano 28 Październik 2010 Niestety, kawaleria sensu stricte to nie jest, proporczyków chłopaki na kołnierzach nie mają :-)Żołnierz po lewej ma czarny otok i odznakę w kształcie, który wskazywałby na Dywizjon Artylerii Konnej. A w Suwałkach stał 4 Dywizjon Artylerii Konnej (4 DAK):http://pl.wikipedia.org/wiki/4_Dywizjon_Artylerii_KonnejŻołnierz po prawej mógł służyć w tej samej jednostce, ale po zdjęciu ciężko to potwierdzić, jego otok wygląda na jaśniejszy, brak innych znaków rozpoznawczych jednostki.Ma za to sznur strzelca celnego i oznakę naramienną kompanii i szwadronów km. Pas główny austro-węgierski.Zdjęcie wykonane po roku 1927 - rogatywki wz27, kurtki wz19.
Pytanie
anpiet
Witam,
Prosze o identyfikacje mundurow dwoch osob na zdjeciu.
Wiadomo mi ze sluzyli w Suwalkach w kawalerii w 1920-30
Dziekuje i pozdrawiam.
Anna
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.