Skocz do zawartości

Na wykopki w okolicach Lublina

Matys007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich poszukiwaczy i wszystkie poszukiwaczki! Mieszkam w okolicach Lublina, a od niedawna mam wykrywacz i zbieram pamiątki militarne.Mam tylko problem z miejscem, ponieważ szukałem i nie moge znależć żadnej ciekawej bitwy w okolicach mojego miejsca zamieszkania,ktore nadaje się do przekopania.Stąd też moja prośba o pomoc w znalezieniu takowego miejsca obfitującego w militaria. Z góry dziękuje za pomoc i informację.
Napisano
Witam . Na tą obfitość w militaria to raczej nie licz :) Kiedyś owszem było tego sporo , dzisiaj gorzej . Ale poszukiwacze ciągle coś trafiają . Piszesz że żadnej ciekawej bitwy nie było na Lubelszczyźnie ? . A np. pierwsza wojna światowa ? Zarówno 1914 jak i 1915 rok , sporo się tutaj działo . Polecam google .
Napisano
Dziękuje za informacje. Jeśli chodzi o pierwszą wojnę to byłem już w Marysinie na prywatnym polu tuż za zbiorowym cmentarzem, gdzie znalazłem trochę łusek pochodzących z okresu 1 Wojny Światowej. Są to, jak dotąd, moje pierwsze militarne znaleziska z okolic Lublina.Kamiljan ,a o co chodzi z Jastkowem ? O tą bitwe Polskich legionów z żołnierzami carskimi, którzy się tam okopali? Ponieważ o tej bitwie wiem, ale nie znalazłem żadnych map. A może ktoś coś wie o stronie z pożądnymi mapami, bo mam wolny weekend i bardzo chętnie się gdzieś wybiore na pare godzinek.Pozdrawiam!
  • 2 months later...
Napisano
W okolicy Lublina możesz pochodzić w lasach gdyż tak jak pisali poprzednicy wiele się działo. W 1915 i 1915 ganiali" się po Lubelszczyźnie w tą i z powrotem więc gdzie nie pójdziesz szansa na znalezienie jest spora. Możesz też pojechać w okolice Świdnika (lasy ) tam wiem, że znajdowano trochę militarki. Ale tam musisz się spieszyć gdyż las jest wycinany pod budowę lotniska i za jakiś czas wszystko przepadnie pod betonem. W samym Lublinie też proponuję Stary Gaj w lesie tym w 45 stacjonowali Ruscy".
Napisano
W Starym Gaju już bidnie . Latam tam już ponad rok i już mało co chce wychodzić. Myślę że jeszcze warto połazić po Dąbrowie .I trzeba szukać nowych miejscówek . Pozdrawiam
Napisano
W Świdniku praktycznie jest po lesie żnął równo".
Jutro wrzucę foty,też słyszałem o Dąbrowie ale nie byłem jeszcze. Pozdrawiam
Napisano
A z tego co wiem to ten las przy Świdniku już został przeczyszczony przez saperów. Nie wiem czy cały czy tylko część. Z tego co mi kolega mówił bo tam kilka razy kopał przed wykarczowanie" to wychodziło tam sporo amunicji i innych urwiłapek . A co do Dąbrowy to wiem że toczyły się jakieś walki podczas I wojny , ale w której części lasu to nie wiem . W sumie widzę że sporo ludzi z Lublina i okolic można kiedyś się ustawić na wspólne kopanie . Pozdrawiam
Napisano
Co do Dąbrowy to w zeszłym roku kilka razy byłem to lipa straszna, a w Świdniku saperzy sprawdzali tylko las, (tak samo pola-sam znajdowałem amunicję, która została w dołku ,20-30 m od miejsca gdzie byli saperzy)który ma być wycięty reszty nie ruszali a przecież nie wycinają całego lasu byłem tam pod koniec października i jakieś drobiazgi były. Jest też koło Świdnika drugi las gdzie była bocznica kolejowa w czasie II WŚ wiem, że tam był wysadzony czy zbombardowany pociąg z dobrami, które Niemcy chcieli wywieść do Rzeszy gdy szykowali się do ucieczki przed nadciągającym frontem. W Starym gaju byłem kilka razy i zawsze coś tam wychodziło, to dość duży teren więc zawsze coś można trafić. Co do wspólnego kopania to ja się piszę. Pozdro.J"
Napisano
Cze. Aro75 Kiedy robiłeś te foty? Widzę, że drwale nie próżnują. Byłem tam ze dwa miechy temu to dużo nie wycieli, a jak byłem z miesiąc wstecz to tyle tam chłopa było i maszyny wielkie przywieźli i widzę, że ruszyli z kopyta. Pozdro.J"
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam A Konopnicki las??? (Ten przy którym stoją strażniczki lasu(-;) Też w sumie okolice lublina i z tego co mi wiadomo walki się tam jakieś toczyły. Kopał ktoś tam? Tadek
Napisano
W Konopnicy to chyba opakowań po gumkach można nakopać. :)

Wszyscy po lasach biegacie czy też trochę na drobnicę po polach ?

pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie