Matys007 Napisano 24 Październik 2010 Autor Napisano 24 Październik 2010 Witam wszystkich poszukiwaczy i wszystkie poszukiwaczki! Mieszkam w okolicach Lublina, a od niedawna mam wykrywacz i zbieram pamiątki militarne.Mam tylko problem z miejscem, ponieważ szukałem i nie moge znależć żadnej ciekawej bitwy w okolicach mojego miejsca zamieszkania,ktore nadaje się do przekopania.Stąd też moja prośba o pomoc w znalezieniu takowego miejsca obfitującego w militaria. Z góry dziękuje za pomoc i informację.
spartan200 Napisano 24 Październik 2010 Napisano 24 Październik 2010 Witam . Na tą obfitość w militaria to raczej nie licz :) Kiedyś owszem było tego sporo , dzisiaj gorzej . Ale poszukiwacze ciągle coś trafiają . Piszesz że żadnej ciekawej bitwy nie było na Lubelszczyźnie ? . A np. pierwsza wojna światowa ? Zarówno 1914 jak i 1915 rok , sporo się tutaj działo . Polecam google .
Matys007 Napisano 24 Październik 2010 Autor Napisano 24 Październik 2010 Dziękuje za informacje. Jeśli chodzi o pierwszą wojnę to byłem już w Marysinie na prywatnym polu tuż za zbiorowym cmentarzem, gdzie znalazłem trochę łusek pochodzących z okresu 1 Wojny Światowej. Są to, jak dotąd, moje pierwsze militarne znaleziska z okolic Lublina.Kamiljan ,a o co chodzi z Jastkowem ? O tą bitwe Polskich legionów z żołnierzami carskimi, którzy się tam okopali? Ponieważ o tej bitwie wiem, ale nie znalazłem żadnych map. A może ktoś coś wie o stronie z pożądnymi mapami, bo mam wolny weekend i bardzo chętnie się gdzieś wybiore na pare godzinek.Pozdrawiam!
dzieci3 Napisano 26 Październik 2010 Napisano 26 Październik 2010 Zajrzyj na Główne jest tam podpięty temat map.Pzdr.
$niper. Napisano 7 Styczeń 2011 Napisano 7 Styczeń 2011 Jakiś 9 lat temu pod Majdanem Kozickim na polach trafiałem rupiecie po I wojnie. Od tamtej pory nie byłem tam :)pozdro
jacko33 Napisano 7 Styczeń 2011 Napisano 7 Styczeń 2011 W okolicy Lublina możesz pochodzić w lasach gdyż tak jak pisali poprzednicy wiele się działo. W 1915 i 1915 ganiali" się po Lubelszczyźnie w tą i z powrotem więc gdzie nie pójdziesz szansa na znalezienie jest spora. Możesz też pojechać w okolice Świdnika (lasy ) tam wiem, że znajdowano trochę militarki. Ale tam musisz się spieszyć gdyż las jest wycinany pod budowę lotniska i za jakiś czas wszystko przepadnie pod betonem. W samym Lublinie też proponuję Stary Gaj w lesie tym w 45 stacjonowali Ruscy".
michal16 Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 W Starym Gaju już bidnie . Latam tam już ponad rok i już mało co chce wychodzić. Myślę że jeszcze warto połazić po Dąbrowie .I trzeba szukać nowych miejscówek . Pozdrawiam
aro75 Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 W Świdniku praktycznie jest po lesie żnął równo".Jutro wrzucę foty,też słyszałem o Dąbrowie ale nie byłem jeszcze. Pozdrawiam
michal16 Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 A z tego co wiem to ten las przy Świdniku już został przeczyszczony przez saperów. Nie wiem czy cały czy tylko część. Z tego co mi kolega mówił bo tam kilka razy kopał przed wykarczowanie" to wychodziło tam sporo amunicji i innych urwiłapek . A co do Dąbrowy to wiem że toczyły się jakieś walki podczas I wojny , ale w której części lasu to nie wiem . W sumie widzę że sporo ludzi z Lublina i okolic można kiedyś się ustawić na wspólne kopanie . Pozdrawiam
jacko33 Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Co do Dąbrowy to w zeszłym roku kilka razy byłem to lipa straszna, a w Świdniku saperzy sprawdzali tylko las, (tak samo pola-sam znajdowałem amunicję, która została w dołku ,20-30 m od miejsca gdzie byli saperzy)który ma być wycięty reszty nie ruszali a przecież nie wycinają całego lasu byłem tam pod koniec października i jakieś drobiazgi były. Jest też koło Świdnika drugi las gdzie była bocznica kolejowa w czasie II WŚ wiem, że tam był wysadzony czy zbombardowany pociąg z dobrami, które Niemcy chcieli wywieść do Rzeszy gdy szykowali się do ucieczki przed nadciągającym frontem. W Starym gaju byłem kilka razy i zawsze coś tam wychodziło, to dość duży teren więc zawsze coś można trafić. Co do wspólnego kopania to ja się piszę. Pozdro.J"
jacko33 Napisano 9 Styczeń 2011 Napisano 9 Styczeń 2011 Cze. Aro75 Kiedy robiłeś te foty? Widzę, że drwale nie próżnują. Byłem tam ze dwa miechy temu to dużo nie wycieli, a jak byłem z miesiąc wstecz to tyle tam chłopa było i maszyny wielkie przywieźli i widzę, że ruszyli z kopyta. Pozdro.J"
tadeks6 Napisano 17 Styczeń 2011 Napisano 17 Styczeń 2011 Witam A Konopnicki las??? (Ten przy którym stoją strażniczki lasu(-;) Też w sumie okolice lublina i z tego co mi wiadomo walki się tam jakieś toczyły. Kopał ktoś tam? Tadek
$niper. Napisano 20 Styczeń 2011 Napisano 20 Styczeń 2011 W Konopnicy to chyba opakowań po gumkach można nakopać. :)Wszyscy po lasach biegacie czy też trochę na drobnicę po polach ?pozdro
nazgul Napisano 24 Styczeń 2011 Napisano 24 Styczeń 2011 no właśnie , był a do końca lutego mają uprzątnąć wszystko,
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.