Skocz do zawartości
  • 0

Stary rower Łucznik i niespotykane zawieszenie

raftes

Pytanie

Napisano

Witam Forumowiczów. Do znajomego na skup złomu przyprowadzono taki oto rower. Na tylnej piaście ma piękne logo Łucznika i niespotykane przednie zawieszenie które z całą pewnością nie jest kombinowane lecz oryginał. Przednie koło jest nieoryginalne. Proszę znawców o identyfikację, bo z tego co wiem to łucznik przed wojną produkował bardzo wiele różnych modeli. Być może że z w tym rowerze jest tylko tylne koło z Łucznika. Takie zawieszenia widziałem tylko w motocyklach z lat dwudziestych i wcześniejsztch. Blacha zabezpieczająca piastę przed obracaniem podczas hamowania (nie wiem jak się fachowo to nazywa) nie jest Łucznika lecz Torpedo.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
model był wydany w okolicy 1930 roku sama rama" siodełko nieprodukowane w polsce pewnie kupione na targu staroci, przednie zawieszenie jest niestety niemiecki polskie konstrukcje niemiały trapezowego zawieszenia w rowerach, a szkoda dobry kawał histori lecz składak. pozdro
Napisano
Hansdekawka - nie robię z tego rewelacji lecz jak sam przyznałeś zawieszenie rowerowe tego typu jest mało spotykane i tak taż je przedstawiłem. Jutro dodam lepsze zdjęcie bo dziś nie mam dostępu do mojego kompa. Ale jeśli widywałeś już takie rowery to wrzuć jakiś link za co będę wdzięczny, bo w necie nie mogłem znaleźc nic na ten temat.
Napisano
Wiktam

Ostatnio rubiłem pożętki na sttruchu i znalazłem tam stary rower Łucznik. Odnowiłem go. Ale nastaniawia mnie to dlaczego nie ma chamulców do tyłu a szystkie częćci są (od ) chamulca ww tilnim kole roweru.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie