chudy.onyx Napisano 17 Październik 2010 Autor Napisano 17 Październik 2010 Proszę o informacje na temat sygnaturki tej miski.
chudy.onyx Napisano 17 Październik 2010 Autor Napisano 17 Październik 2010 Proszę o informacje na temat sygnaturki tej miski.
Czołg_7TP Napisano 17 Październik 2010 Napisano 17 Październik 2010 To nie jest stricte sygnatura wykonawcy tego naczynia. Raczej będzie to logo użytkownika. Czyli może to być jakaś restauracja, hotel, lub nawet osoba prywatna.Sygnatury producenta powinieneś poszukać od spodu centralnie.Bardzo podobne naczynia robił np. warszawski Fraget, jak również niemiecka firma WMF.
traper6 Napisano 17 Październik 2010 Napisano 17 Październik 2010 Niekoniecznie to musi być posrebrzane, to może byc nawet srebro. Wyczyść to chemicznie, broń Boże mechanicznie. Punc szukaj tak jak napisał mój przedmówca na spodzie naczynia, bądź na rantach.Co było więcej w tym depozycie ?Skąd wiem że w depozycie ? Już mówię.Naczynie leżało pojemniku nie przepuszczającym wody.(gar z kamionki, kana na mleko itp.), ukryte było w glebach ciężkich, nie piaskach. Do naczynia dostała sie woda, oprócz tej misy znajdowało się w środku coś żelaznego (sztućce, nożyczki, klucze,itp). W skutek rdzewienia tych narzędzi, woda przeniosła korozję na misę i wytworzyła skorupę, rdzawą otulinę.Wielokrotnie w takim stanie wyciągałem srebra z depozytów. Nie wiele brakowało abym raz sypnął" w krzaki srebrną kuwetę na sztućce wykonana w Berlinie w 1845 r. o masie 1300 gram, bo pierwsze wrażenie miałem że jest wykonana z żelaza :-)
Pytanie
chudy.onyx
Proszę o informacje na temat sygnaturki tej miski.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.