Skocz do zawartości

foskol czyszczenie metali

skullmen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wpadł mi w ręce produkt o nazwie FoskoL odrdzewiacz do metali i żeliwa . na opakowaniu jest napisane ok 2 minut . Test zerowy efekt :) 12 godzin hmmm zchodzi ładnie rdza po 24 godzinach fant jest piekny i czysty po umysiu woda z mydłem :)polecam cena 1 litr 6 zł
Napisano
Chyba chodzi Ci o FOSOL,dodam tylko że żałuje że nie zobaczysz jak bardzo zniszczyłeś przedmiot wytrawiając go tak długo w kwasie,jeśli byś porównał go do identycznego przedmiotu po użyciu elektrolizy to ręca by Ci opadły z żalu...
Napisano
zgodzę się z Toba wisku:)
fosol juest ogólnie dobry,ale to b.silny kwas,szkoda fanta,elektroliza daje zdecydowanie lepszy efekt bez niszczenia metalu.
Gdy czysciłem hełm,najpierw fosolem zmiekczyłem rdzę,potem opukałem i elektro,ale fosolu było niewiele,gdybym cały garnek w nim moczył ,zostało by mi sito ile w ogóle by cos zostało
Napisano
Hebdzina dobrze prawi,fosol zresztą jedynie dobry jak jest jakaś farba do uratowania.
Nanosi się go pędzlem na MAŁY nalot rdzy i potem po jakiś 5 minutach zanim zacznie nam się przedmiot pokrywać białymi plamami fosforu jedzie szczotą i proszkiem do czyszczenia.Woda z mydłem nic nie da,tylko proszek daje efekty.I tak powtarzamy do usr.... śmierci lub dostatecznego wyśmigania przedmiotu.

P.S. wstrzymaj się z radosnym polecaniem metod o których działaniu nie masz większego pojęcia.
Napisano
znam fosol i jego działanie napisałem poprawnie FoskoL
czyszcze elektroliza i efekt ten sam co jakis czas wyciagam fant i płucze go w wodzie czyszcząc szczoteczka . Kupiłem go w sklepie budowlanym .
Napisano
Hebda oj nie czepiaj sie pomyłka w literkach no :) foskor kupiłem :) fajny i tyle :)co mialo oczyscic oczysciło wkładałem chromowane klucze itp na pare godzin np nie zrzera zdrowej stali na 100% a mocno żracy nie jest bo fanty normalnie wyciagałem miski :)
Napisano
Identyfikacja preparatu: FOSKOR
Zastosowanie preparatu: Środek do usuwania rdzy z powierzchni stalowych i żeliwnych.
Identyfikacja przedsiębiorstwa
Zakłady Chemiczne „ANSER” Sp. z o.o.
Siedziba: ul. J. Conrada 7, 01-922 Warszawa
tel.: (022) 663 70 73, faks: (022) 669 01 22
Zakład produkcyjny: Holendry, 96-314 Baranów, tel.: (046) 856 02 11
Dział technologiczny: ul. Chemików 1, 96-315 Wiskitki
tel.: (046) 856 73 40 do 49 wew. 208 (w godzinach 7-15 w dni robocze), faks: (046) 856 73 50
Telefon alarmowy: (046) 856 73 40 do 49 wew. 219 (w godzinach 7-15 w dni robocze) lub 998 (Straż Pożarna)
Adres e-mail osoby odpowiedzialnej: reach@anser.pl
Data opracowania karty: 04.08.2003
Data nowelizacji: 24.04.2009
2. Identyfikacja zagrożeń.
Produkt jest klasyfikowany jako niebezpieczny zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Zagrożenie fizykochemiczne
Nieznane.
Zagrożenie dla zdrowia
Produkt jest drażniący: działa drażniąco na oczy i skórę.
Objawy i skutki negatywnego działania produktu – patrz pkt 11.
Zagrożenie dla środowiska
Produkt nie jest klasyfikowany jako niebezpieczny dla środowiska.
3. Skład i informacja o składnikach.
Lp.
Nazwa
Zawartość
Nr CAS
Nr WE
Nr indeksowy
Klasyfikacja
1.
Kwas fosforowy
< 25%
7664-38-2
231-633-2
015-011-00-6
C; R34

I po temacie
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie