wicja1 Napisano 5 Marzec 2004 Autor Napisano 5 Marzec 2004 Ostatnio na stronie magazynu Lost Treasure można zobaczyć nowa cewkę do wykrywaczy Tesoro.Jest to długa,prostokątna cewka typu WideScan o wymiarach 18x3,6 cala.Czy może Pan powiedzieć coś więcej o jej możliwościach i zastosowaniach w praktyce?Z góry wielkie dzięki.O ewentualną cenę zapytam na priva.Pozdrawiamwicja1
Raned Napisano 5 Marzec 2004 Napisano 5 Marzec 2004 Cewka do pokrywania większego obszaru w krótszym czasie. Nigdy jej nie używałem ale jestem nastawiony sceptycznie, chociaż jako dystrybutor nie powinienem. cena ok 900 zł.
JarekR Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 WITAMKorzystając z okazji mam pytanko małe do do kolegi Raneda:Jak to jest naprawdę z zastępowaniem baterii akumulatorkami w wykrywaczach? Zamierzam kupić dwa aku 9V 200mAh, ale sprzedawca jednoznacznie mi powiedział, że wszystkie (zarówne te z pamięcią jak i najnowsze wodorowe)aku mają dokładnie 8,4 V VCzy to prawda? jak to wpłynie na osiągi samego wykrywacza? bo z ekonomicznego punktu widzenia to się opłaca (1 szt. aku = ok.20 zł + najprostrza ładowarka coś ok. 30 zł) ale czy na tym osiągi nie stracą? pozdrawiam Jarek
Raned Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 śmiało możesz używać akumulatorków, radzę kupić wodorkowe i zwykłą ładowarkę. Można też ze 2 - 3 razy ładować baterie alkaliczne (nie zważając, że producent mówi, że nie wolno - ja ładują już kilkanaście lat i nie miałem żadnego problemu).Jedyna różnica z akumulatorkami to to, że chodzą krócej. nowoczesne wykrywacze mają obwód pozwalający aby napięcie spadło niewiele ponad 5 volt i wykrywacz wciąż poprawnie pracuje i nie ma straty głębokości.
zybinek Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 Raned, czy możesz wyjawić powody Twojego sceptycznego nastawienia do cewki WideScan o wymiarach 18 x 3,6 cala, będącą w dodatku typu DD ? A może przyczyna jest tylko taka, że TESORO nie potrafi takiej cewki dobrze zrobić ? Czekam właśnie na przesyłkę sondy BigFoot zaprojektowanej przez jednego z najlepszych konstruktorów Jim Karbowski do White's 6000 Di Pro. Z porównania zewnętrznych kształtów i typów (DD) BigFoot ma zbliżoną konstrukcję i gabaryty ( 18 x 3 1/2" ) do WideScan ( ze względu na nowocześniejszą konstrukcję obudowy sondy „plus” dla WideScan ). Przed zakupem BigFoot zapoznałem się z wieloma wypowiedziami na różnych forach dyskusyjnych odnośnie tej sondy. Opinie użytkowników o BigFoot były wręcz rewelacyjne. Dotyczy to zasięgu i szybkość przeszukiwania terenu. Np. według http://www.jimmysierra.com/loopsZ.htm cewka BigFoot ma parametry zasięgu w głąb gleby zbliżone do cewki 8 calowej, lecz dzięki swej budowie zbliżonej do wycieraczki samochodowej czesze 10 razy większy obszar.Nie wierzę reklamę publikowaną w firmowych lub w sponsorowanych materiałach odnośnie zalet niektórych wykrywaczy czy też sond, tak naprawdę dla mnie licza się tylko opinie osób które ten sprzęt używają lub używały.Ty jednak wydaje mi się, że przekroczyłeś pewne granice, gdyż dyskredytujesz w brzydki sposób wyrób firmy której jesteś dystrybutorem! Pomimo tego, że jak wspomniałeś nigdy tej sondy nie testowałeś ani jej nie używałeś w polu! Myslę, że wypowiedź Twoja brzmi co najmniej dwuznacznie. Gdybym ja był prezesem TESORO to musiał byś po raz kolejny zmienić firmę której interesy reprezentujesz w Polsce!Po kilku wyjściach z cewką BigFoot w pole i zrobieniu praktycznych testów postaram się przekazać swoje uwagi na forum. Będą to być może spostrzeżenia niezbyt obiektywne lecz przynajmniej potwierdzone testem praktycznym.Na obrazku sonda BigFoot do WHITE'S
zybinek Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 Raned, czy możesz wyjawić powody Twojego sceptycznego nastawienia do cewki WideScan o wymiarach 18 x 3,6 cala, będącą w dodatku typu DD ? A może przyczyna jest tylko taka, że TESORO nie potrafi takiej cewki dobrze zrobić ? Czekam właśnie na przesyłkę sondy BigFoot zaprojektowanej przez jednego z najlepszych konstruktorów Jim Karbowski do White's 6000 Di Pro. Z porównania zewnętrznych kształtów i typów (DD) BigFoot ma zbliżoną konstrukcję i gabaryty ( 18 x 3 1/2" ) do WideScan ( ze względu na nowocześniejszą konstrukcję obudowy sondy „plus” dla WideScan ). Przed zakupem BigFoot zapoznałem się z wieloma wypowiedziami na różnych forach dyskusyjnych odnośnie tej sondy. Opinie użytkowników o BigFoot były wręcz rewelacyjne. Dotyczy to zasięgu i szybkość przeszukiwania terenu. Np. według http://www.jimmysierra.com/loopsZ.htm cewka BigFoot ma parametry zasięgu w głąb gleby zbliżone do cewki 8 calowej, lecz dzięki swej budowie zbliżonej do wycieraczki samochodowej czesze 10 razy większy obszar.Nie wierzę reklamę publikowaną w firmowych lub w sponsorowanych materiałach odnośnie zalet niektórych wykrywaczy czy też sond, tak naprawdę dla mnie licza się tylko opinie osób które ten sprzęt używają lub używały.Ty jednak wydaje mi się, że przekroczyłeś pewne granice, gdyż dyskredytujesz w brzydki sposób wyrób firmy której jesteś dystrybutorem! Pomimo tego, że jak wspomniałeś nigdy tej sondy nie testowałeś ani jej nie używałeś w polu! Myslę, że wypowiedź Twoja brzmi co najmniej dwuznacznie. Gdybym ja był prezesem TESORO to musiał byś po raz kolejny zmienić firmę której interesy reprezentujesz w Polsce!Po kilku wyjściach z cewką BigFoot w pole i zrobieniu praktycznych testów postaram się przekazać swoje uwagi na forum. Będą to być może spostrzeżenia niezbyt obiektywne lecz przynajmniej potwierdzone testem praktycznym.Na obrazku sonda BigFoot do WHITE'S
Gość Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 Zybinek człowieku-czego bijesz piane!!!Raned pisze, że jest nastawiony sceptycznie a nie ...dyskredytuje w brzydki sposób wyrób firmy której jesteś dystrybutorem..."Zybinek nie znasz różnicy pomiędzy słowen sceptycznie a dyskredytuje!p.s Raned sprawdż poczte!Pozdrawiam
zybinek Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 hunter, gdybym to ja, marny użytkownik byle jakiego wykrywacza wyrażał się sceptycznie na jego temat to była by to po prostu moja opinia sceptyczna ! Jeżeli jednak w ten sposób wypowiada sie dystrybutor WIELKIEGO TESORO to po prostu DYSKREDYTUJE wyrób firmy której jest dystrybutorem! Nie dajmy sie zwariować.... Moim zdaniem, Raned powinien jednak zabierając głos na forum myśleć i pewne rzeczy przewidywać ....pozdrowieniazybinek
Raned Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Etap kupowania i próbowania wszelkich owości" już mam dawno za sobą. Wiem co jest dobre i co dobre być nie może i nie mówię tutaj o cewce Clean Sweep. Mam doskonały sprzęt i parę gadżetów jest mi jeszcze potrzebne, ale nie akurat ta cewka. Jeżeli ktoś z klientów ma dużo pieniędzy i chce zaryzykowaś i spróbować to jego sprawa, ja swoje pieniądze szanuję, a nikt tej cewki mi za darmo do przetestowania nie da.
IRONRAT Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 W stanach na grupach dyskusyjnych tesoro cewka ta pojawia się jako cewka Cleansweep. Cena ok. 185USD, waga 1.8 funta.Według jej użytkowników osiągi (jeśli chodzi o zasięg) pomiędzy cewkami 4 i 7 cali, ale w miarę rónomierna czułość na prawie całej powierzchni cewki. Chwalona szczególnie przy czesaniu plaży, lub w miarę płaskiego pola/terenu.Ironrat
mrand Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Do Zybinka:Sonda BigFoot do Wites'a i CleanSweep do Tesoro wykazują podobieństwo jedynie wizualne, natomiast formalnie są diametralnie różne.Cewka do Tesoro jest typu DD tzw. widescan. Ułożenie cewek jest właściwie widoczne dzięki kształtowi obudowy. Zachowanie jak typowej sondy DD.BogFoot ma cewkę nadawczą w kształcie prostokąta (po obwodzie obudowy) a odbiorcza jest w kształcie skręconej na środku ósemki. Stąd jej zachowanie jest bardziej zbliżone do sondy koncentrycznej. Bierze" całą powierzchnią, a punktuje tylko bardziej wysunięta część.Obie cewki zrobiono do poszukiwań na plaży i tam się świetnie sprawdzają. Można nimi także szukać na angielskim trawniku :) W przeciętnych warunkach terenowych wypadają raczej słabo. Można tak, i można inaczej. Moim zdaniem znacznie lepszym wyborem jest sonda eliptyczna.Takie wynalazki najczęściej kupują ludzie, którzy mają już wszystko i do pełni szczęścia brakuje im jedynie sondy BigFoot. PozdrawiamMrand
zybinek Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Brawo dla Mrand za pełną i wyczerpująca informacje na temat różnic w budowie i przydatności w terenie sond typu WideScan i BigFoot. Widać w niej prawdziwie Kwatermistrzowskie podejście do spraw technicznych. Wydaje mi się, że rzeczowe argumenty przemawiają znacznie mocniej niż „mnie manie”. Oby więcej takich wypowiedzi na Forum, a będzie mniej nietrafionych zakupów.Z Twojej wypowiedzi wyraźnie widać, że są to jednak zupełnie inne cewki i nie ma sensu porównywać ich możliwości – chyba, że jedynie szerokość pokrywanego za jednym pokosem terenu. BigFoot w modelu 6000 Di Pro pracuje rzeczywiście całą 18” długością tylko w trybie z dyskryminacją lecz w trybie „all metal” tylko górną połowa i podobno są problemy z precyzyjną lokalizacją namierzonego fantu. Aby jednak w pełni wykorzystać jej możliwości w trybie All metal" będę musiał przesiąść się chyba na SPECTRUM XLT – mój 6000 Di Pro skończył już 10 lat. Podobno XLT ma opcję umożliwiającą prowadzenie poszukiwań tą sondą w trybie All metal" i z DYSKRYMINACJĄ wykorzystując jej pełną długość - 18 . Zakup tej cewki to jednak z mojej strony przemyslana decyzja. Szukam najczęściej na polach i łąkach, stąd moje zainteresowanie tego typu cewką. Z tego co się od Ciebie dowiedziałem to w pełni spełni moje oczekiwania, dodatkowo jej zasięg w typowym płaskim terenie wynosi podobno około 6 " na 0.1$ monetę. Do poszukiwań głębiej zalegających fantów mam przecież DeepScan BM950, która naprawdę sięga bardzo głęboko.Dla porównania cenowego, BigFoot został zakupiony na www.ebay.com za 91$ ( 76$ + 15$ opłaty pocztowe i ubezpieczenie).Po kilku wyjściach z BigFoot w pole podzielę się na Forum swoimi spostrzeżeniami na temat jej wad i zalet.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.