Skocz do zawartości

Solaris vs Proxima

ElSor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Czy ktos z forumowiczow moglby napisac jakie praktyczne i uzyteczne roznice sa pomiedzy tymi wykrywaczami. Oczywiscie najbardziej rozchodzi mi sie o wykrywanie fantow w terenie a takze o latwosc poslugiwania sie wykrywaczem.
  • 1 month later...
Napisano
słabe w kwestii ergonomii" dobre sobie, do solarisa wystarczały mi 2 , max 3 komplety dobrych bateri na rok, chodząc kilka godzin tygodniowo. A zasięg w obu wystarczający.Solaris świetny sprzęt ale proxima bardziej rozwinięta i podświetlany wyświetlacz. Obydwa proste w obsłudze jak budowa cepa. Solarisa kupisz za połowe ceny proximy, ale zakupu którego kolwiek z tych sprzętow nie pożałujesz. Pozdro
Napisano
Proximy nie miałem okazji widzieć w akcji, ale o Solarisie mogę co nieco powiedzieć:
- zasięg przyzwoity,
- ergonomia jak dla mnie bardzo dobra (chodzenie 6h po lesie bez przerwy nie jest problemem),
- ekonomia zasilania taka sobie (akumulatorki wystarczają mi na jakieś 20h),
- prosta obsługa i strojenie,
- ...a te słowa o ie trzymaniu parametrów wyjściowych" to totalna bzdura
Napisano
Ja mam solarkę już prawie 3 lata żadnej awari jeszcze nie miałem zasięgi jak najbardziej zadowalające i na kolor i na militarkę.Jak widzę wypowiedzi takie jak zamieścił kol.samgnus to widać że nie miał żadnej z podanych piszczałek w reku.Zdrów
Napisano
Ja i kumpel mamy Solarki od ok. 3 lat. Sprzęt warty polecenia - szczególnie biorąc pod uwagę ceny z rynku wtórnego. W obu sprzętach występuje kapke irytujące wzbudzanie się przy ruchach terenu na dynamiku (pomimo wysłania obu Solarisów na przegląd), ale daje się z tym żyć.
Generalnie polecam.

P.S. Kolega samgnus musi mieć jakiś uraz do wyrobów Rutusa, sądząc po jego opiniach" wygłaszanych w kolejnych postach o wykrywaczach tego producenta.
Napisano
Ja jako nowicjusz zakupiłem miesiąc temu Proximę po przeczytaniu naprawdę wielu opinii o różnych wykrywaczach. I choć wcześniej nie miałem w rękach żadnego innego wykrywacza to po zakupie wystarczyły mi 2-3 wypady i obsługa wykrywacza nie stanowi żadnego większego problemu-przynajmniej jeśli chodzi o dynamik i statyk. Co do ekonomi zasilania to przychylam się do zdania kolegów akumulatorki spokojnie wystarczają na kilka wypadów a działają bez problemów nawet gdy stan mocy" jest na poziomie ok 2-3%. A co do ergonomii to jeśli nawet po wielu godzinach czuć w ręku noszenie to Panowie nic za darmo!!! A zasięgi bardzo przyzwoite. Ja jestem zadowolony i ze swej strony Proximę polecam.
Pozdro. J"
Napisano
witaj.z solarką biegałem 2 sezony,sprzęt naprawdę wart swej ceny(chociaż można już kupić tylko używki)sprawdził się na kolorową drobnicę na polach i w lesie jak też na militarkę ,gdzie na dynamiku(przeważnie w tym trybie miałem ustawionego solarisa)wielokrotnie kopałem dziury w okopach po 1m i nie miałem kompleksów przy zagranicznych detektorach.
Obecnie przesiadłem się na proximę,którą posiadam od miesiąca i muszę napisać,że bardzo mnie zaskoczyła swoją czułością na drobnicę,statyk też bardzo mi się spodobał. Więc jeżeli pytasz czy warto przejść z solarisa na proximę to odpowiem warto",proxima jest już innym sprzętem moim zdaniem bardziej zaawansowanym.Nie jest najlżejszym detektorem ale muszę przyznać,ze proximą lepiej mi się macha i nawet po 5h w lesie nie odczuwałem zmęczenia ręki,jakie to miało w solarce,gdzie po takim czasie przekładałem już go z ręki do ręki.
To tak pokrótce na temat wymienionych detektorów.
Na koniec dodam jeszcze,że po proximie do solarisa już bym nie wrócił.pozdrawiam
Napisano
witam ja proxi mam jakieś 7 miechów i jak dla mnie ok ,co prawda jest to mój pierwszy wykrywacz. Dołków do metra to może nie kopałem ,ale drobnica tak z 30 centów szła. Fakt że konstrukcja troszkę dostała luzów:(
Napisano
jacko33 i andreee ,kupiliście Proximy miesiąc temu i teraz plujecie sobie w brody,było poczekać dozbierać kasy i kupić Argo,który jest jeszcze bardziej zaawansowanym sprzętem od Proximy,a co się tyczy Solarisa to już zabytek.
Napisano
muchomor Nie wiem, z których moich słów wywnioskowałeś, że ja pluję sobie w brodę (poproszę o ewentualny cytat). ElSor poprosił o opinię o stopień trudności posługiwania się Proximą i z mojej strony taką odp. uzyskał. A tak już nie w temacie to ja kupując Proxime doskonale wiedziałem o nowym modelu ale po pierwsze nie chciałem czekać a po drugie nie chciałem już więcej kasy wydawać. Takie podejście do tematu jak Twoje może nie mieć końca, gdyż zawsze będzie jakiś nowszy, lepszy czy niewiele droższy. Tak więc ElSor nie ma co się obawiać obsługi Proximy.
Pozdrawiam. J"
Napisano
ech muchomor identycznie jak kolega samgnus pierd...ąć coś bez ładu i składu.
Powtórzę jestem bardzo zadowolony z proximy.Kupiłem ją jako używkę na gwarancji.A to że rutus ma wypuścić nową wykrywkę wiedziałem już od dawna i od dawna wiedziałem,że nie będzie mnie na niego stać tak jak na proximę kupując solarisa.Także nie przypisuj własnych myśli innym.pozdrawiam
Napisano
Nie ,no wybaczcie,ale jeżeli ktoś kupuje Proximę wiedząc,że niedługo Rutus wypuści na rynek nowy detektor,być może lepszy,dla mnie jest frajerem,a wystarczyło 400 zł dozbierać na Argo,a teraz przepadło,będziecie się teraz bujać z Proximami tak jak ja,mam Proximę od półtora roku,wtedy nie było nawet słychać o nowym wykrywaczu,i gdybym był w waszej sytuacji i wiedział,że za miesiąc Rutus wypuści nowy wykrywacz na pewno bym nie kupił Proximy,tylko bym sobie poczekał cierpliwie,dozbierał kasy i kupił Argo.
A wracając do tematu:

Co do obsługi Proximy to jest to detektor banalnie prosty w obsłudze i śmiem twierdzić,że nawet gdy ktoś nigdy nie miał żadnego wykrywacza w ręku będzie w stanie go bez problemu używać,oczywiście po uprzednim przeczytaniu instrukcji obsługi i zapoznaniu się z detektorem w praktyce.
Napisano
muchomor moim zdaniem zaczynasz przesadzać z tymi frajerami. Czy Ty potrafisz czytać za zrozumieniem, jeśli nie powtórzę. Wiedziałem o nowym sprzęcie.!! Ale 1.Nie chciałem czekać. 2.Nie chciałem dokładać kolejnej kasy bo to może nie mieć końca. A dodatkowo w tamtym czasie cena nie była w 100% znana (podawana była w okolicach + 20%). Uszanuj czyjś wybór a nie bijesz pianę.
ElSor moim zdaniem nie powinieneś kierować się głównie trudnością obsługi. Z nowym sprzętem zawsze rza się" zapoznać.Praktyka i pomoc kolegów z forum a po pewnym czasie obsługa sprzętu (obojętnie którego)nie będzie problemem.
Pozdro.J"
Napisano
popierwm koleżko z frajerami to przesada ja jak kupiłem była wzmianka że ma jakiś wyjśc ale co tam każdy proxi chwalił to kupiłem i nie narzekam no i nie każdy z rękawa 400 paki wytrzepie pozdro
Napisano
jacko33,skoro to był twój dokładnie przemyślany wybór,to gratuluję bystrości umysłu geniuszu :),a kasę na nową wykrywkę i tak wydasz prędzej czy później,przecież nie będziesz latał do końca życia z Proximą :),szwejk4 oj,jeszcze ponarzekasz ty na Proximę ponarzekasz,jak tylko zobaczysz jakie fanty będą wykopywać posiadacze Argo.
Napisano
muchomor o moją bystrość umysłu to Ty się nie martw. Jak tak patrzę na Twoje posty tu i w innych tematach to widzę, że nowy Rutus nie daje Ci spać i spędza Ci sen z powiek. Ty już od dawna z tego co piszesz szykujesz się do sprzedaży Swojego starego i nie nadającego się do niczego" sprzętu. Ale jakoś Argo jeszcze nie masz. A pisząc:

oj,jeszcze ponarzekasz ty na Proximę ponarzekasz,jak tylko zobaczysz jakie fanty będą wykopywać posiadacze Argo."

zapomniałeś o jednym sprzęt to nie wszystko, to jest tylko składowa tego co składa się na to, że wyciąga się coś fajnego. Ja Tobie życzę by Twój nowy sprzęt (jeśli stary ktoś kupi, bo po co jak jest Argo) wskazał Tobie nawet bez Twego udziału bursztynową komnatę. Daj Ci Boże. Tylko moja prośba. Nie mąć ludziom w głowie, że albo Argo (jest to b. fajny sprzęt) albo nic i, że wszystko zależy od sprzętu.
Pozdro.J"
Napisano
Jako zalozyciel tematu chcialem tylko zauwazyc ze:
1) odgrzaliscie ponad miesiecznego kotleta
2) piszecie nie na temat, bo o zaletach i wadach tych wykrywaczy (pytalem o roznice miedzy nimi), jedynie siwy_49 i andreee odpowiedzieli na intrygujace mnie zagadnienia (dzieki)
3) wdajecie sie w zupelnie niepotrzebne zaczepki slowne i przepychanki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie