milo_Krosno Napisano 9 Październik 2010 Autor Napisano 9 Październik 2010 Witam! Opisze krótko co mnie ciekawego spotkało.Jak mój nick wskazuje pochodzę z okolic Krosna na podkarpaciu, we wrzesniu byłem sobie w domku na urlopie.Spacerując sobie z wykrywaczem po ziemi, która kiedyś należała do mojego nie żyjącego już dziadka, wsród monetek z okresu miedzywojennego trafiła mi sie polówka polskiego niesmiertelnika(góra).Dane z blaszki:Michał Borys ur 1911, greko katolik, Stryj i numer kartoteki.Co mnie w tym zadziwiło? W historii mojej miejscowości, nie nie ma wzminaki by doszło do potyczki WP i armii niemieckiej, jest jedynie wzmianka o wycofywaniu sie 38 pp przez lasy sąsiadującej miejscowości. Ale...Nie bez powodu wspomniałem o moim dziadku. Pare lat temu jak zobaczył co zaczynam przynosić do domu z okolicznych lasów opowiedział mi pewna historyjke, którą wtedy nie potraktowałem poważnie.Otóż twierdził, że na jego polu pochowany jest żołnierz, którego chował on i jego ojciec. Gdy spytałem jaki, odpowiedział, że w zielonym mundurze, a ja stwierdziłem, że pewnie to był ruski, ale on już nie pamiętał dokładnie. Pamiętał tylko zielony mundur. No i zostało, że poległy był rosjaninem. Dodam jeszcze, że dziadek miał 13 lat w 1939, a historyjke opowiadał mi w 2000.Przeszukalem miejsce, które wskazywał ale nic nie było.No i o wszystkim zapomniałem. I dopiero jak znalazłem niesmiertelnik przypomniałem sobie tę historie, ponieważ wyszedł ok 50, 60 m od miejsca, które wskazywał dziadek. I teraz moja prośba do kolegów. Do jakiej jednostki mógł należeć własciciel mojej blaszki, 38 pp??A tak ogólnie co sadzicie na ten temat?Może rzeczywiście pochowali ruskiego?Pozdrawiam.
steell Napisano 9 Październik 2010 Napisano 9 Październik 2010 za wikiW kampanii wrześniowej w 1939 walczył w składzie 24 Dywizji Piechoty, która od 2 września 1939 wchodziła w skład Armii Karpaty".W dniu 5 września 1939 Pułk zajął pozycje obronne nad Dunajcem na południowy wschód od Zakliczyna, gdzie w dniu 6 września odpierał szereg ataków niemieckich. Następnie rozpoczął odwrót. W dniu 7 września został rozbity i rozproszony w rejonie Tuchowa. Dowódca pułku opuścił wtedy oddziały i udał się do dowództwa dywizji gdzie pozostał do końca wojny.Pozostali po rozbiciu pułku żołnierze weszli w skład sformowanych batalionów zbiorczych dowodzonych przez mjr Józefa Böhma i mjr Brunona Rolkego, wchodzących w skład zbiorczego pułku ppłka Władysława Ziętkiewicza.W dniu 10 września batalion mjr Rolkego poniósł ciężkie straty w walkach pod Birczą, a 14 września batalion mjr Böhma toczył ciężkie walki pod Boratyczami.Od 15 września 1939 bataliony w składzie zbiorczego Pułku toczyły walki obronne pod Kertyną. W dniu 18 września w rejonie Rzęsnej Ruskiej podjęły nieudaną próbę przebicia się do oblężonego Lwowa. Następną próbę podjęto 19 września z kierunku Hołoska. Również ta próba zakończyła się niepowodzeniem. Były to ostatnie walki żołnierzy 38 Pułku Piechoty Strzelców Lwowskich.http://pl.wikipedia.org/wiki/38_Pu%C5%82k_Piechoty_Strzelc%C3%B3w_Lwowskich
steell Napisano 9 Październik 2010 Napisano 9 Październik 2010 nie wiem czy będzie dobrze widać punkt A Tuchów miejsce gzie pułk zostaje rozbity punkt B miejsce kolejnych walk batalionu pułku po drodze odwrotu jak najbardziej twoja miejscowość :)
milo_Krosno Napisano 9 Październik 2010 Autor Napisano 9 Październik 2010 Masz racje czytałem krótkie wspomnienia jednego z żołnierzy 38pp, w odległości ok. 10 km z przyczyn technicznych zostawili w lesie armate. Żołniez ten pochodził nawet z mojej miejscowości, ale niestety nie było w nich nic na temat ilości poległych zołnierzy.
steell Napisano 9 Październik 2010 Napisano 9 Październik 2010 nie wiem ile prawdy jest w tym co pisze w wiki ale jeżeli informacje są prawdziwe to stawiają w bardzo złym świetle dowódcę ppłk dypl. Franciszka Grabowskiego. W dniu 7 września został rozbity i rozproszony w rejonie Tuchowa. Dowódca pułku opuścił wtedy oddziały i udał się do dowództwa dywizji gdzie pozostał do końca wojnytrzy dni później batalion mjr Rolkego ponosi ciężkie straty w bitwie pod Birczą to ponad 100 km w linii prostej a w terenie prędzej koło 200 kmszybko się pozbierali oderwali od nieprzyjaciela przemieścili kawałek kraju i stanęli do walki jak na rozbity oddział przy którym dowódca nie ma już co robić.
steell Napisano 9 Październik 2010 Napisano 9 Październik 2010 zawęża to też okres w którym żołnierz mógł się znaleźć w twojej okolicy 7 możemy wykluczyć pozostaje 8-9.09.1939 1o września jego towarzysze byli już na stanowiskach koło Birczy
steell Napisano 9 Październik 2010 Napisano 9 Październik 2010 co do rozmieszczenia sił w dniu 7.09 to wyglądają one takZadaniem 24 DP było obsadzenie linii Dunajca. Główną pozycję obronną zajęły 39 pp (na zachód od Tarnowa) i 38 pp (na północny wschód od Zakliczyna). 17 Pułk Piechoty znalazł się w odwodzie dywizji. http://siedemnasty.org/pages/historia.php?id=1
tombspider Napisano 10 Październik 2010 Napisano 10 Październik 2010 Chłopaki nie skupiajcie się tak na tym 38pp, przez okolice Krosna przechodziła cała masa różnych jednostek. Milo_Krosno - pod Krosnem jest naprawdę wiele nieznanych miejsc potyczek WP z Niemcami - napisz o jaką miejscowość konkretnie chodzi, może coś dopasuje.
milo_Krosno Napisano 10 Październik 2010 Autor Napisano 10 Październik 2010 Tombspider wysłałem ci wiadomośc na priva
tombspider Napisano 11 Październik 2010 Napisano 11 Październik 2010 Moja stara poczta już nie istnieje. Pisz na krzysztof(małpa)chorkowka.net Pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.