mario70 Napisano 5 Październik 2010 Autor Napisano 5 Październik 2010 witam, poproszę o pomoc kto i kiedy nosił te wypukłe guziki. napis wytwórni na rewersie:guzik z armatami - L. Minch. Warszawa. guziki z orłem i numerem - L.Minchheimer. Warszawa
kokesh Napisano 6 Październik 2010 Napisano 6 Październik 2010 A kto takie ładne guziczki dziś robi ?
8total4 Napisano 6 Październik 2010 Napisano 6 Październik 2010 epokowe chyba powinny być z innego metalu o ile mnie pamięć nie myli ? : >Nie przypominam sobie aby Legioniści nosili mosiężne..
kokesh Napisano 6 Październik 2010 Napisano 6 Październik 2010 A te trzy pokryły się regulaminowo jednakową patyną :)
mario70 Napisano 6 Październik 2010 Autor Napisano 6 Październik 2010 Witam. dziekuje kolego Jacku za pomoc. Zamieszczam zdjęcie. widac delikatne ślady rdzy oraz napisy wytwórni Mincheimer. Oprócz tej drobnej rdzy, guziki są w super stanie, nie leżały nigdy w ziemi.
8total4 Napisano 6 Październik 2010 Napisano 6 Październik 2010 bez urazy ale bez ostrych fotek określić oryginalności nie da rady..niby nie wyglądają źle, ale nie takie tricki ludzkość poznała ;)pozdro.
mario70 Napisano 7 Październik 2010 Autor Napisano 7 Październik 2010 Kolego Total dziękuję Ci za te uwagi;-) Ale ja się nie pytam przecież czy guziki są oryginalne, tylko kto i kiedy ich używał. Czy możesz się podzielić swoją wiedzą tajemną? Nie interesują mnie tricki, fałszerstwa, podróby i inne podpowiedzi.
Martian Napisano 7 Październik 2010 Napisano 7 Październik 2010 Kto i kiedy ? I tu właśnie jest istotna sprawa oryginalności... Jeśli są oryg. to Legiony w czasie I wś, a jeśli lipa to może rekonstruktorzy Legionów... Taki mały szczegół logiczny ci umknął;)
8total4 Napisano 7 Październik 2010 Napisano 7 Październik 2010 o ile guzik tu stanowi całość, a nie np. rewers jest od oryginalnego guzika a awers skopiowany.to czy guziki są oryginalne jest istotną kwestią w sprawie identyfikacji, bo nie wiadomo czy mamy do czynienia z wariacją/hybrydą epokową czy też dużo późniejszą.wtedy dopiero można próbować jasno odpowiedzieć kto i kiedy ich używał.pozdrawiam.
mario70 Napisano 7 Październik 2010 Autor Napisano 7 Październik 2010 Reasumując : zakładając że są oryginalne, guzików tych używały legiony Piłsudskiego w czasie I wojny światowej? czy Koledzy możecie ewentualnie dodać jakieś istotne szczegóły?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.