niechludow Napisano 1 Październik 2010 Autor Napisano 1 Październik 2010 Wytargałem dwie szpilki od gąsiennicy, których długość wynosi 40 cm, łby są sygnowane wybitym wielokątem z wpisanymi literami bal. Obecnie nie mam zdjęć, może ktoś zidentyfikuje od jakiego to pojazdu na podstawie samego opisu.
kicereb Napisano 2 Październik 2010 Napisano 2 Październik 2010 Zależało mi na 100 % pewności, że to niemieckie ponieważ wskazano mi miejsce gdzie w 1945 roku zatonął w bagnie jakiś niemiecki wóz bojowy ( może czołg). Jakieś 25 lat po wojnie gdy na jakiś czas opadła woda, czołg by rozgrabiony i nawet cięty palnikiem. Jednak nie został wyciągnięty. Jeśli tak jest jak opisałeś to w bagienku MOŻE (ale nie musi) zalegać część podwozia.Może nawet ze skrzynią biegów.Przód pojazdu jako cięższy po przepołowieniu podwozia robił myk i tonął.Warto sprawdzić czy tak jest w tym przypadku.
niechludow Napisano 14 Październik 2010 Autor Napisano 14 Październik 2010 Jakoś nie mogę namierzyć tego pojazdu, wychodzą tylko jakieś fragmenty rozrzucone 20-25 metrów od siebie. Wyszła taka część, wygląda jak ułamana, odspawana, końcówka osi. Długość około 30cm, w ajchudszym" miejscu średnica 5cm. Czy to może być element czołgu?
niechludow Napisano 14 Październik 2010 Autor Napisano 14 Październik 2010 w części czołowej 6 nagwintowanych otworów, jeden płytki otwór po środku. Wygląda jak otwór na trzpień urządzenia do zdejmowania kół, łożysk.
niechludow Napisano 1 Październik 2010 Autor Napisano 1 Październik 2010 Wytargałem dwie szpilki od gąsiennicy, których długość wynosi 40 cm, łby są sygnowane wybitym wielokątem z wpisanymi literami bal. Obecnie nie mam zdjęć, może ktoś zidentyfikuje od jakiego to pojazdu na podstawie samego opisu.
wykop39 Napisano 1 Październik 2010 Napisano 1 Październik 2010 Ogniwa o szerokości 40cm (61/400/120) miały czołgi PzKpfw IV od wersji Ausf. F Zdrów
kicereb Napisano 2 Październik 2010 Napisano 2 Październik 2010 Jeśli bity kod to na bank niemieckie od Pz III i Pz IV.Ruscy nie bili kodów.Co do skrótu bal to pierwszy raz się spotykam z takim.
wykop39 Napisano 2 Październik 2010 Napisano 2 Październik 2010 heh , kawał blachy pancernej na pewno niemiecki , w pięknym podkładzie , łuska tak jak mówisz ok kwk40 .Nic tylko kopać i ciągnąć potwora zanim jeszcze nie ma zimy . Zdrów
niechludow Napisano 8 Październik 2010 Autor Napisano 8 Październik 2010 Nowe przedmioty wytargane z bagna gdzie podobno przebywa" do dzisiaj niemiecki tank. Proszę o ich identyfikację. Pierwszy przedmiot to fragment gąsienicy, długość szpilek 40cm, na jednej ze szpilek sygnatura MV, elementy gasienicy także sygnowane, będzie to widoczne na dalszych zdjęciach.
niechludow Napisano 1 Październik 2010 Autor Napisano 1 Październik 2010 A litery bal to kod producenta?
kicereb Napisano 8 Październik 2010 Napisano 8 Październik 2010 No przecież masz to zidentyfikowane.Wszystko na podwoziu Pz III i Pz IV
niechludow Napisano 1 Październik 2010 Autor Napisano 1 Październik 2010 Moje szpilki mają na końcu otwory na zawleczkę, czy takie zabezpieczenia miały niemieckie szpilki? Zależy mi na wyeliminowaniu nieszczęsnych gąsienic od DT, które też miały 40cm i zawleczki w szpilkach. Dlatego pytam o rozszyfrowanie kodu bal .
niechludow Napisano 8 Październik 2010 Autor Napisano 8 Październik 2010 duży zaczep, wewnętrzny element można odciągnąć i obrócić. Bagno doskonale zachowuje metalowe przedmioty. Czy to wyposażenie czołgu?
kicereb Napisano 8 Październik 2010 Napisano 8 Październik 2010 Element do łączenia lin.Tzw awoli róg".
Kobieras39 Napisano 2 Październik 2010 Napisano 2 Październik 2010 tak miały zawleczki na końcu https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum24/haki.jpgtu masz szpilki od IVki
Pytanie
niechludow
54 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.