Skocz do zawartości
  • 0

Szpilki gąsiennicy.

niechludow

Pytanie

Napisano
Wytargałem dwie szpilki od gąsiennicy, których długość wynosi 40 cm, łby są sygnowane wybitym wielokątem z wpisanymi literami bal. Obecnie nie mam zdjęć, może ktoś zidentyfikuje od jakiego to pojazdu na podstawie samego opisu.
  • Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zależało mi na 100 % pewności, że to niemieckie ponieważ wskazano mi miejsce gdzie w 1945 roku zatonął w bagnie jakiś niemiecki wóz bojowy ( może czołg). Jakieś 25 lat po wojnie gdy na jakiś czas opadła woda, czołg by rozgrabiony i nawet cięty palnikiem. Jednak nie został wyciągnięty.
Jeśli tak jest jak opisałeś to w bagienku MOŻE (ale nie musi) zalegać część podwozia.Może nawet ze skrzynią biegów.Przód pojazdu jako cięższy po przepołowieniu podwozia robił myk i tonął.Warto sprawdzić czy tak jest w tym przypadku.
Napisano

Jakoś nie mogę namierzyć tego pojazdu, wychodzą tylko jakieś fragmenty rozrzucone 20-25 metrów od siebie. Wyszła taka część, wygląda jak ułamana, odspawana, końcówka osi. Długość około 30cm, w ajchudszym" miejscu średnica 5cm. Czy to może być element czołgu?

Napisano
Wytargałem dwie szpilki od gąsiennicy, których długość wynosi 40 cm, łby są sygnowane wybitym wielokątem z wpisanymi literami bal. Obecnie nie mam zdjęć, może ktoś zidentyfikuje od jakiego to pojazdu na podstawie samego opisu.
Napisano
heh , kawał blachy pancernej na pewno niemiecki , w pięknym podkładzie , łuska tak jak mówisz ok kwk40 .
Nic tylko kopać i ciągnąć potwora zanim jeszcze nie ma zimy . Zdrów
Napisano

Nowe przedmioty wytargane z bagna gdzie podobno przebywa" do dzisiaj niemiecki tank. Proszę o ich identyfikację. Pierwszy przedmiot to fragment gąsienicy, długość szpilek 40cm, na jednej ze szpilek sygnatura MV, elementy gasienicy także sygnowane, będzie to widoczne na dalszych zdjęciach.

Napisano
Moje szpilki mają na końcu otwory na zawleczkę, czy takie zabezpieczenia miały niemieckie szpilki? Zależy mi na wyeliminowaniu nieszczęsnych gąsienic od DT, które też miały 40cm i zawleczki w szpilkach. Dlatego pytam o rozszyfrowanie kodu bal .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie