Skocz do zawartości
  • 0

pas parciany niemiecki

HASAG40

Pytanie

Napisano

witam do czego był używany właśnie taki pas parciany?pas ten pochodzi od człowieka który wziął go z rozbitego wagonu wiozącego materiały do produkcji umundurowania niemieckiego oczywiście o klamerkach i innych komponentach nie wspomne ale kto tam takie rzeczy brał w tamtych czasach:(z tego co się dowiedziałem to były dwie szpule jedna zielona a druga zwykła piaskowa z tej zielonej jak widać zachował sie mały kawałek ale za to piaskowego jest duża część i moje pytanie jest takie do czego mogło to być używane szerokość 3cm jakieś pasy nośne do mg?szelki? maseki gazowe?bo na pasy główne do spodni to chyba za wąskie?chociaż nie wiem jaką powinny mieć szerokość bardzo mi zależy na tym aby sie tego dowiedzieć ponieważ można z tego uszyć duuużo pasków:)

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Rzeczy oryginalne lepiej pozostawiać do reparacji oryginałów lub samo w sobie jako zapas naprawczy.
Skoro te taśmy są w takim super stanie,to rewflektowałbym na probki o dlugości 15-20cm, w celu zrobienia badań barwników, jak i sposobu ich wyplatania,aby kiedyś można było zrobić super wierną kopię. Jakby coś to prosze o kontakt na lepige (at)op.pl
Napisano
mój ma równe 30mm czyli jednak od puszek do maski jeżeli torba ma 28mm to jest tam jednak jakaś różnica a myślałem że stosowano te same paski:) a jaka jest długość całkowita paska od puchy jeśli to nie problem kolego skok to możesz jeszcze podać długość jeżeli ktoś potrzebuje paski do puchy to moge się dogadać na priv mam troche tych metrów:)może z 12metrów bedzie muszę to zmierzyć pozdrawiam
Napisano

witam do czego był używany właśnie taki pas parciany?pas ten pochodzi od człowieka który wziął go z rozbitego wagonu wiozącego materiały do produkcji umundurowania niemieckiego oczywiście o klamerkach i innych komponentach nie wspomne ale kto tam takie rzeczy brał w tamtych czasach:(z tego co się dowiedziałem to były dwie szpule jedna zielona a druga zwykła piaskowa z tej zielonej jak widać zachował sie mały kawałek ale za to piaskowego jest duża część i moje pytanie jest takie do czego mogło to być używane szerokość 3cm jakieś pasy nośne do mg?szelki? maseki gazowe?bo na pasy główne do spodni to chyba za wąskie?chociaż nie wiem jaką powinny mieć szerokość bardzo mi zależy na tym aby sie tego dowiedzieć ponieważ można z tego uszyć duuużo pasków:)

Napisano
wojenne to napewno jest bo pochodzi z pewnego żródła:)nie dziwi mnie fakt że było to w niemieckim wagonie z ekwipunkiem ponieważ niemiaszki tego troche po naszych mieli i stosowali polskie wyposazenie do końca wojny a oglądając sobie polskie puszki też widzałem właśnie że pasek jest identyczny dzięki za trop ale może mi ktoś jeszcze podpowiedzieć jaką szerokość miał ten pasek od puchy polskiej?bo mój ma jak wyżej napisałem 3cm
Napisano
teraz juz mam pewność na 100%że to polski pas do toreb oraz puszek wz32. i moje pytanie czy moze ktoś podać mi wymiary paska przy polskiej puszce wz32 oraz torbie ponieważ ciekawi mnie ile z tego by dało takich pasków i czy opłaca się robić samemu takie paski czy lepiej opchnąć to komuś kto ma odpowiedni sprzęt do wyrobu takich rzeczy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie