Skocz do zawartości

Myślę, że cieawy temat - ... 1939

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzięki Mr Mietek :)
Dla porządku i wiadomości zainteresowanych zaznaczam tu wątek poboczny dotyczący kadrów z bombardowania Westerplatte założony przez Zeliga: http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=166249

A teraz pytanie: czy to zdjęcie zostało wykonane na Westerplatte, czy może na Helu? Pozdrawiam. wachmistrz

• Odpowiedzi 940
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Pod Mewim Szańcem. Chyba żeśmy o tym już kiedyś gadali, ale chyba nie w tym wątku, bo nawet gotowe fotki znalazłem u siebie w kompie. Część tego muru zachowała się i jest widoczna zza płotu od strony Portowej Straży Pożarnej. Mur jest na terenie Bazy Urządzeń Nawigacyjnych. Część Mewiego Szańca po wojnie rozebrano. Pozdrawiam. wachmistrz

Napisano
Uwe, zdjęcie jest tak kiepskiej jakości, że widać na nim ledwo stare koszary i chyba magazyn B przy Basenie Amunicyjnym. Jak możesz zrób skan o jak największej rozdzielczości. Poproszę na maila.
A propos nowych koszar to postarm się coś zaraz umieścić (odkrycie z dzisiaj!) Pozdrawiam. wachmistrz
Napisano

To będą fotki z dziś, jak wspomniałem.
Na początek z innej beczki: Urząd Morski tak zabezpiecza wybrzeże Westerplatte, że gruzy już uszkodziły spory kawałek przedwojennego falochronu koło placówki Fort" (za tym falochronem kryli się Niemcy, jeszcze trochę śladów po polskich kulach można na nim znaleźć).

Napisano

Ostatnie b. silne sztormy zdewastowały wybrzeże Westerplatte i odsłoniły to, czym kiedyś je umacniano.
foto 1. Po zobaczeniu tego fragmentu co wyżej od razu nasunęły mi się skojarzenia z gruzami północnego, rozebranego skrzydła nowych koszar. Ten sam żelbet fortyfikacyjny, pręty zbrojeniowe (!). Zapewne ten i inne elementy zostaną niedługo zasypane nowym gruzem przez Urząd Morski. Jest to więc jedyna okazja, aby się przyjrzeć fragmentom zabytku. Jeśli nie są to koszary Westerplatte, to są to napewno elementy jakiejś fortyfikacji, ale raczej nie BASu ze Stogów. Wydaje mi się na 90%, że są to fragmenty koszar na Westerplatte!

Napisano

foto 2. Zaznaczone elementy ochraniające wybrzeże przed wymywaniem pochodzą jeszcze sprzed wojny i są zaznaczane na mapach (choćby na mapie z ksiązki Flisowskiego). Niedaleko od miejsca gdzie wykonałem te foto znajdował się drewniany pomost, który miał posłużyć do przyjęcia desantu z Gdyni. Rzecz jasna wybrzeże w tym miejscu wyglądało zupełnie inaczej. Zaraz dalsze fotki żelbetowych fragmentów, najprawdopodobnie z koszar Westerplatte.

Napisano
foto 7. Ostatnie i też już nie związane z tematem koszar. Może odsłoniło fragment żelbetowego falochronu wybudowanego bodaj po wojnie w latach 50-tych. Ostatni raz widziałem i chodziłem po tym falochronie jakieś 22 lata temu. Potem zasypany prawie 2-metrową warstwą gruzu. Teraz w wielu miejscach odsłonięty. Ot, taka ciekawostka turystyczno-geograficzno-morska. Pozdrawiam. wachmistrz
Napisano
WESTERPLATCZYCY - wykaz żyjących na dzień 10 marca 2004 r.:
Ciepłucha Wacław 11-130 Dobre Miasto ul. Orła Białego 12
Chrzczanowic Jan 14-300 Morąg ul. Mickiewicza 3/11
Kaczanowski Józef 17-240 Czeremcha ul. Ogrodowa 4
Kowalik Aleksy 42-290 Blachownia ul. Kościuszki 8
Lelej Jan 14-100 Ostróda ul. Jagiełły 5B/II/16
Skowron Ignacy 26-026 Morawica Nida kol.bl.1/5
Stopiński Władysław 27-121 Skarżysko Kamienna- Lipowe Pole

Czy ktoś z Was kogoś z nich spotkał?
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam Szanownych Forumowicz!

Wreszcie po 3h [sic!] udalo mi sie w calosci przeczytac watek. Zdecydowanie warto bylo, choc widaz, iz po narodzinach syna Wachmistrza [gratulacje!! :)] tempo dyskusji troche spadlo, dlatego pragnalbym je troche podkrecic. Chcialbym poruszyc kilka spraw ktore mnie zaciekawily po lekturze watku:

(1) Sprawa buntu - Z pewnoscia jest to jeden z mniej znanych epizodow na WST jednak niemniej ciekawy niz pozostale. Tym bardziej podziwiam ludzi ktorzy nie ulegli panice i wytrwali na swoich stanowiskach. Spis obroncow podaje tylko 209 nazwisk [a podobno znanych jest 219, gdzie zgubilo sie te 10?!], sposrod ktorych los 7 jest niejasny. Do tego nalezy doliczyc 8 grobow NN co da liczbe od min 220 zolnierzy [zakladajac ze 8 grobow to tych 7 zolnierzy z nieustalonym losem + jeszcze jakis jeden lepek] do max 227 zolnierzy [zakladajac ze nikt z tej 7 nie lezy w zadnym z tych 8 grobow]. Jak rozumiem conajmniej 4 z tych NN zostalo rozstrzelanych za bunt. Czy znane sa ich personalia?! Jesli sa to nie chodzi mi o ich ujawnianie, tylko o sam fakt. Czy wiadomo kim sa?! Czy bylo ich wiecej?! Niedawno natrafilem na ciekawy przypadek dotyczacy PMW. Otoz 3.IX.39 w trakcie walki polskich okretow z dwoma niemieckimi destrojerami, bosmat Stanislaw Marzec samowolnie opuscil swoje stanowisko bojowe [przy dalocelowniku]. Po bitwie zwloki odnaleziono na ladzie. Z tego co wiem nie bylo oznak trafienia odlamkiem. Zachodzi powazne podejrzenie, iz trafil w rece blyskawicznie dzialajacego wojskowego wymiaru sprawiedliwosci. Moim zdaniem prawde trzeba podawac bez wzgledu na oddzwiek spoleczny. To nie umniejsza bohaterstwa tych ludzi, a wrecz przeciwnie!!
(2) Sucharski - wydaje mi sie ze powodem pojawienia sie mjr. Sucharskiego na WST byl II Oddzial. Mozliwe iz mjr. Sucharski otrzymal od nich zadanie, ktore mial wypelnic. No ale tego niestety pewnie nigdy nie uda sie ustalic. Co do tego szyfru to rozumowanie Wachmistrza jest dla mnie conajmniej dziwne. Nie rozumiem czemu Niemcy skoro znali szyfr mieliby wyslac rozkaz otwartym textem po 2.IX [skad niby mieli wiedziec, ze Polacy spalili szyfry?!]. Jesli juz by cokolwiek nadawali robiliby to szyfrem, albowiem takie zachowanie nadawalo realnosci calej sprawie [znany jest wszystkim przyklad oszukania Polakow i przelot Niemieckich wodnosamolotow nad portem w Gdynii]. Zatem jest to mozliwe, iz mjr. Sucharski podjal decyzje o poddaniu sie po otrzymaniu takowego radiogramu. A ze nie mial zamiaru zbyt dlugo wojowac to bylo mu to na reke...
(3) Straty - czy sa znane dokladne straty strony niemieckiej?!
(4) Sprawa MW - w zwiazku z moim 'odchylem' na rzecz PMW, pytam: Dlaczego w sklad zalogi WST wchodzilo 3 marynarzy?!
(5) Komiks - Super sprawa. Naprawde mi sie bardzo podoba. Mam nadzieje ze czesc druga zwiazane z 'Orlem' nie bedzie zawierala bledow [w Czesci I, stopnie przypisywane PMW sa niestety wyssane z palca :| ] i bedzie tak dobrze oddawac realia jak WST - Zaloga Smierci :)
(6) Uwe - p. Ceplucha juz nie zyje. Poszukaj info w tym watku. Pisal o tym Katani i Wachmistrz

Serdecznie pozdrawiam,
crolick
Napisano
Z listy Uwe nie żyje też Józef Kaczanowski (+ 16 kwiecień 2004). Chyba był oddzielny wątek o śmierci tego żołnierza, albo info o nim jest gdzieś w czeluściach tego wątku. Nie żyje też 3 dalszych Westerplatczyków, ale nazwisk nie kojarzę. Kto wie czy już żaden z nich nie żyje?...

Do Crolicka:

1/. O polskich i niemieckich stratach będę pisał do chyba czerwcowego Odkrywcy" jako cz. 2 Niewyjasnionych tajemnic Wtte" (kontynuacja tematu z marcowego O"), co zapowiadam już w cz.1 właśnie.
2./ Nawet jeśli Niemcy poznali polskie szyfry to zapewne wykorzystywali je przede wszystkim do nasłuchu i dekryptażu, niż wprowadzania w błąd. To zbyt cenna zdobycz, żeby się zdradzać z jej posiadaniem. To tak w skrócie, bo nie za bardzo kumam o co tu chodzi - za bardzo ten temat jest tu wyrwany z kontekstu. Niemcy przechwycili 8 września książę kodów i szyfrowanych depesz. Ktoś gdzieś rzekomo wynalazł informację, iż równie rzekomo Niemcy nadali 2 września radiogram do Polaków na Wtte, żeby się podali podpisując jako chyba D-dztwo MW czy coś w tym stylu - jest taki post w tym wątku. Ja takiej informacji nigdzie indziej nie wyczytałem, nie ma jej w źródłach, nie ma kopii tego radiogramu. Mozna to odłożyć na półkę do czasu aż się znajdzie coś co to potwierdzi. Absolutnie nie przychylałbym się do hipotezy, że Sucharski poddał W-tte, bo taki otrzymał radiogram. Sucharski był gotowy poddać Wtte już 1 września i de facto obroną Wtte kierował już wtedy kpt. Dąbrowski. 2 września całe dowódzenie spadło na barki Kuby". To też w skrócie.
2/. O związkach Sucharskiego z Oddziałem II i jego prawdopodobnej misji" na Wtte piszę w marcowym Odkrywcy".
3/. Vide pkt 1.
4/. 3 marynarzy było przeznaczonych do obserwacji ruchu statków w porcie gdańskim oraz na Zatoce Gdańskiej, jak i obsługi motorówki Bajka". Mat Sadowski dodatkowo miał funkcję rusznikarza.
5/. II tom KEW nie będzie związany z ORP Orzeł". Orzeł" będzie w jednym z kolejnych tomów. Tabela stopni jest tylko poglądowa, niestety nie wolna od błędów, nie mojego autorstwa, a błędy w niej zawarte nie rzutują na zawartość albumu - tak sądzę. Pisałem już zresztą o tym :) Nie wiem na kiedy się z tym wyrobimy, bo jak wiadomo :) mam syna :) , a na głowie sprawy związane z Wtte i m.in. tworzeniem Muzeum Westerplatte, przejęciem zabytków pod placówki muzealne itp itd. Jest jeszcze w realizacji jeden z punktów naszego projektu zmian w zagospodarowaniu przestrzennym półwyspu W-tte (http://www.westerplatte.org./glowna/index.php?kod=30 ), ale póki nie ma na papierze zgody od właściwej instytucji, tak też żeby nie zapeszyć nie będę pisał więcej.
Pozdrawiam. wachmistrz
Napisano

Dzięki! Nie żyje też Jan Chrzczanowicz. Tak że masz rację, że zmarło trzech z tej listy. Natomiast jeżeli żyją Skowron i Stropiński to są to ostatni podoficerowie, kaprale co prawda ale na pewno sporo wiedzą ?!... Oboje byli chyba większość czasu w koszarach....

Słowa Papierza na Westerplatte są znamienne. Cześć jego pamięci!
Ostatnio w czasopiśmie Unser Danzig" (wyd.luty2005) jest trochę wyzywająca polemika skierowana do Papieża na temat tego co (nie) powiedział na Westerplatte. Przy okazji załączę fragmenty.

Napisano
Wiemy, że tu, na tym miejscu, na Westerplatte, we wrześniu 1939 roku, grupa młodych Polaków, żołnierzy, pod dowództwem majora Henryka Sucharskiego, trwała ze szlachetnym uporem, podejmując nierówną walkę z najeźdźcą. Walkę bohaterską.

Pozostali w pamięci narodu jako wymowny symbol. Trzeba, ażeby ten symbol wciąż przemawiał, ażeby stanowił wyzwanie dla coraz nowych ludzi i pokoleń Polaków."

Jan Paweł II
Napisano
Czy mozna prosic o jakies dokladniejsze dane dotyczace 'Bajki'?! Czy na WST byla tez motorowka 'Wicher'?! Moze jakies zdjecia, albo dane tych jednostek?!

Czy w internecie jest gdzies dostepny artykul na temat zwiazkow mjr. Sucharskiego z II?!

Szkoda ze II tom KEW nie bedzie o 'Orle' :(( Ale obyscie o nim nie zapomnieli, bo to wspanialy pomnik naszej PMW!!
Tak, tabela stopni nie rzutuje na zawartosc albumu, ale jakby to powiedziec komus kto zajmuje sie PMW od razu rzuca sie na oczy, i cos w srodku skreca... :>

Serdecznie pozdrawiam,
crolick
Napisano
Do ściągnięcia fragment homilii z Westerplatte :
http://www.gsd.gda.pl/liceumkat/multimedia.html
Napisano
Żeby ktoś nie myślał, że ja autentycznie nie lubię Sucharskiego", jak pisał Janusz Roszko o ppor. Kręgielskim :) Bo już ktoś mi ktoś kiedyś dokładnie te same słowa o mnie powiedział żartem cytując właśnie Roszkę :)
Słowa (cytat) Papieża: Od przegranej orężnej bardziej przeraża upadek ducha u ludzi. Wątpiący staje się mimo woli sojusznikiem wroga" można zastosować do każdej postawy i do każdego człowieka. Jednak w tym wypadku przypominając sobie postawę Sucharskiego w czasie obrony Wtte nie sposób odsunąć od siebie refleksji, że taką postawą jaką zaprezentował, defetyzmem, chęcią jak najszybszej kapitulacji (co wcale nie było spowodowane troską o los jego żołnierzy), raczej nie przysłużył się obronie Westerplatte, a idąc za cytatem stał się mimo woli sojusznikiem wroga". To mocne słowa, ale chyba prawdziwe. A ile takich postaw było w czasie całej wojny (i nie tylko)? Niemało, ale na szczęście oprócz Sucharskich byli (są) też Dąbrowscy.

A słowa Papieża z tej homilii na Westerplatte są ponadczasowe i na tyle uniwersalne, że można je stosować" do każdej osoby, każdej pracy, zainteresowań, postawy itp.

I jeszcze jeden cytat z tamtej homilii, który to potwierdza:
---------------------------------------
I dobrze będzie chyba, jeżeli po tylu latach, które dzielą nas od wydarzeń na Westerplatte, każdy młody Polak, każda młoda Polka rozważy w sercu, że każdy i każda ma w swoim życiu podobne "Westerplatte, może mniej sławne, mniej historyczne, powiedzmy, na mniejszą skalę zewnętrzną, ale czasem może na większą jeszcze skalę wewnętrzną, i że tego swojego "Westerplatte nie może oddać!"

----------------------------------------

Crolick: motorówka Bajka" (Arka"?) jest na zdjęciach w albumie Górnikiewicz. Jak ktoś ma czas, książkę i skaner to poproszę o skan. Na stanie wyposażenia WST była motorówka Arka", a wcześniej Bajka". Nie jest wykluczone, że mowa jest o jednej i tej samej motorówce, bo może tylko zastąpiono starą nazwę nową. Nadanie imienia nowej motorówce Arka" nastąpiło rozkazem komendanta 21 lipca 1939 r. Arkę" zatopiono 2 września seriami z kaemu w Basenie Amunicyjnym (uwaga! może jest tam do dziś???) przez żołnierzy z placówki Łazienki". Jej obsługę w 1939 r. sprawowali mat Bartoszak i mat Rygielski. Tą motorówką Sobociński wraz z żoną i Bartoszakiem zrobili zwiad pod Gdańskiem tuż przed wybuchem wojny. To epizod, który wyleciał z Westerplatte. Załoga Śmierci", bo zabrakło na niego miejsca (ale nic straconego! będzie w II tomie). O motorówce Wicher" to nic nie słyszałem. Może była takowa we wcześniejszych latach?
Pozdrawiam. Będę nieobecny przez 2 dni. wachmistrz
Napisano
I jeszcze cuś. Cytujac Papieża, rzecz jasna, nie miałem na myśli tego, że np. Papież wiedział, że Sucharski się na Westerplatte nie sprawdził (!)...
Jak post wcześniej wspomniałem, proszę te słowa odnieść do postawy S. w 1939 r., jak i do postawy wielu innych postaci historycznych. O to mi chodzilo, bo jak widzę to Mr Jazlowiak chyba coś tu mi sugerował innym cytatem... :) Pozdrawiam. wachmistrz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie