Skocz do zawartości

Myślę, że cieawy temat - ... 1939

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja znam tylko dobrze film z bombardowania co jest na Onecie (jakieś 3-4 sekundy ze Stukasa) - podawałem link wcześniej, jest tam gdzieś wśród moich postów. Ale jest to film gdzie widać tylko półwysep Wtte. Jeśli możesz jakieś screeny zrobić, czy jak się to tam fachowo nazywa, z tego filmiku to bardzo poproszę.
  • Odpowiedzi 940
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Wrzucę dziś ok. 1800. Akurat nie załapały się Stukasy, bo są ledwo widoczne. Mam za to screeny z budynkami, w tym charakterytycznymi. Mam nadzieję, że potwierdzi się, iż są one z Gdańska.
Napisano

Na ebay pojawił się nowy album ze zdjęciami z Westerplatte, znacznie ciekawszy niż ten poprzedni, pozwolę zamieścić sobie parę zdjęć z tego albumu. Nie wiem czy kogoś będzie stać na zakup tego albumu, cena jest po prostu zaporowa.
Podpis tego zdjęcia brzmi: Komendant Westerplatte.
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=6118132023&rd=1
Pzdr
Bodziu

Napisano

No no no, fajne fotki w tym albumie...

Wrzucam, z opóźnieniem, obiecane screeny z bombardowania 2. września (chyba). Proszę o weryfikację na podstawie widocznych budynków.

Napisano

O, a na tej fotce, po prawej na dole, są chyba najbardziej charakterystyczne wysokie budynki dość solidnej konstrukcji. Mam takie wrażenie, że widziałem je już gdzieś kiedyś - prawdopodobnie z najwyższego piętra jednego z budynków Politechniki - coś takiego kojarzy mi się w okolicach portowych/Siarkopol. Czyżby miało bordowe dachy? Strzelam trochę w ciemno, ale gdybym mieszkał parę pięter wyżej sprawa byłaby rozwiązana :)

Napisano
Witam. Zacznę od screenów, bo temat zdjęć w II albumie na e-bayu to rzeka i jeszcze trzeba stamtąd do naszego wątku wyłuskać parę fotek z Wtte, bo nie wszystkie zostały pokazane (chyba jak i w tym I albumie sprzed paru dni), a warto je omówić!
Te dwa budynki-spichlerze stoją do dziś i jest to bardzo dobry punkt orientacyjny. Wybudowano je gdzieś w połowie lat 30-tych i o ile mnie moja uboga wiedza i pamięć nie myli to miały służyc do składowania albo cukru albo zboża importowanego z Ukrainy.
Mam wrażenie, że film pokazuje początek nalotu i został nakręcony z opancerzonego stanowiska na szczycie masztu SX", który przed nalotem został przeholowany w pobliże Dworca Wiślanego.
Napisano

Te dwa górne zdjęcia są bardzo ciekawe. Przedstawiają jedenz niewielu oszczędzonych przez kompanię pionierów magazynów amunicyjnych. Na zdjęciach jest magazyn amunicyjny nr 1, a dziury widoczne w ścianie to efekt ostrzału T-196 i Von der Groebena" 4 września. Ten schron był dobrze widoczny z morza, w niemieckich relacjach u Flisowskiego można znaleźć opis jego ostrzału. Drugie foto przedstawia wnętrze magazynu, jak widać pustego, bo magazyny te były już wówczas od kilkunastu lat nie użytkowane. Obok magazynu nr 1 znajdowała się placówka Wał". Nie chcę skłamać, ale te ruiny które dziś można oglądać koło Wału" to na 99% jest fragment magazynu nr 1.
Zdjęcie poniżej wraz z powiększeniem przedstawia (chyba) kompanię szturmową (chyba) w okolicy latarni morskiej w Nowym Porcie.

Napisano

Lewe górne to (chyba) budynki na wysokości Dworca Wiślanego (w dali widać wieże kościoła ewangelickiego na ul. Oliwskiej). Te same budynki widać w tle zdjęcia pokazującego polskich oficerów WST i chor. Szewczuka czekających na motorówkę (już po kapitulacji).
Prawe górne: wiadomo - tw. Wisłoujście.
Lewe dolne: to okolice bramy głównej, wartowni Schupo i pl. Prom".
Prawe dolne: willa oficerska. Zapewne stąd trafiły zdjęcia Sucharskiego do tego albumu. Marynarzyk do którego album należał wziął sobie kilka na pamiątkę z jego pokoju.

Napisano
17 września, w Naszym Dzienniku" płyta CD!
Audycja o agresji niemieckiej i sowieckiej na Polskę w 1939 r.
Najpierw Niemcy, a potem Sowieci napadli na Polskę. Nie wolno nam o tym zapomnieć. Dzięki płycie usłyszymy głos prezydenta Warszawy Stefana Starzyńskiego, który we wrześniu 1939 r. mówił o niemieckim barbarzyństwie wobec Polaków i naszej kultury narodowej. W dołączonym do płyty filmie dokumentalnym zobaczymy forsowanie przez Niemców szlabanu granicznego i ostrzeliwanie Westerplatte.
CD do wykorzystania w części lub w całości na lekcji historii!
Napisano

Nie czytałem skąd te zdjęcia, skupiłem się na tym kto i co jest na tym foto. Pierwsze skojarzenie to takie, że jest to wejście jeńców, oficerów WP do jakiegoś oflagu (?). Skan kiepski, ale raczej nie widzę na nim nikogo z oficerów WP. Jeśli jest to grupa mieszana", czyli oficerowie, podoficerowie i żołnierze z różnych jednostek to wykluczyć nie można, że któryś z żołnierzy na zdjęciu jest z załogi WST, bo przecież skierowano ich do różnych obozów, ze Stutthofem włącznie.

A album za 990 Euro już zniknął z deutsche E-baya. A szkoda, bo już mi brakowało tylko 890 Euro... ;)

Pozdrawiam. wachmistrz

Napisano
Nasz Dziennik" to gazeta codzienna dostępna w każdym kiosku (prawie)jak i inne, tyle że nie lewicowa a wręcz przeciwnie. Jest tam sporo ciekawych historycznie artykułów tylko nie pamiętam czy codziennie.
pzdr,slw
Napisano
Bez propagandy mi tu. To nie jest miejsce. Zwłaszcza dla zakłamanych pisemek uważających się za jedyne uczciwe. ROTFL. Takie uczciwe jak Rydzyk. EOT.

Ale że Jaca nie znasz tego pisma... Ty?
Poczytaj sobie na www.naszdziennik.pl, nie musisz dawać im zarobić kupując papier.
Może Ci się spodoba. Ja rzucam okiem co jakiś czas od 2 lat i nie mogę wyjśc z podziwu co to za manipulancki szmatławiec. Najlepszy jest dział Czytelnicy, czasami trafiają się tam istne perły.

Napisano
Zapraszamy na premierę komiksu wojennego Westerplatte. Załoga Śmierci".

Premiera odbędzie się w Gdańsku na Starówce, w Akademia Cafe (róg Św. Ducha i Grobli) k. Kaplicy Królewskiej o godz. 1600 w najbliższą sobotę tj. 18 września br.

Na miejscu możliwość zakupu albumu komiksowego w promocyjnej cenie oraz spotkanie z autorami.
Na wszystkich Gości czeka gorąca kawa.

Zmotoryzowani mogą zostawić swoje samochody na miejscach parkingowych na ulicy Ogarnej (100 metrów od Akademia Cafe).

Mam nadzieję, że tą razą wrogie siły" nie staną na przeszkodzie ;) i impreza odbędzie się we wskazanym miejscu, terminie i godzinie.

Pozdrawiam i zapraszam. wachmistrz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie