Wojciech115 Napisano 27 Wrzesień 2010 Autor Napisano 27 Wrzesień 2010 Witam!Mam pytanie dotyczące dziurek na haki mundurowe w Bluzie m37 .Wczoraj na pewnym spotkaniu Znajomi mówili, że bluza powinna mieć 2 dziurki lecz w mojej bluzie znajdują się 3 na zewnątrz więc nie wiem czy w mojej bluzie występuję błąd czy może oni się pomylili ? Za wszelkie odpowiedzi z góry Dziękuję !Pozdrawiam !Wojciech115
Dunczyk Napisano 27 Wrzesień 2010 Napisano 27 Wrzesień 2010 Bluza M37 powinna miec 3 otwory i w tym względzie nie różni się od innych modeli kurtek mundurowych.
PZgrenadier Napisano 29 Wrzesień 2010 Napisano 29 Wrzesień 2010 Jeśli się nie mylę, dwie dziurki pojawiły się w bluzach dla Waffen-SS dopiero w modelu M43, choć słyszałem też o egzemplarzach M42 z dwiema dziurkami.Czy ktoś może to potwierdzić/zaprzeczyć?Pozdrawiam!
Hindus Napisano 29 Wrzesień 2010 Napisano 29 Wrzesień 2010 Zmniejszenie ilości dziurek na haki do podtrzymywania pasa głównego w bluzach dla Waffen-SS było jednym z elementów upraszczania / skracania oraz obniżania kosztów procesu produkcji umundurowania (m.in. zrezygnowano bowiem z kontrafałd na kieszeniach, jednego guzika na belce głównej, zmieniono materiał wykorzystywany do produkcji podszewki, taśmy nośne do haków do pasa zaczęto wszywać w bluzę, a potem jeszcze odstąpiono od „mewki” na klapce kieszeni).Dwie dziurki na haki w bluzach dla Waffen-SS wykonywano już w bluzach M42.PozdroHindus
Wojciech115 Napisano 30 Wrzesień 2010 Autor Napisano 30 Wrzesień 2010 Ok Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. :DPozdrawiam!Wojciech115
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.