gagarin Napisano 23 Wrzesień 2010 Autor Napisano 23 Wrzesień 2010 Najpierw witam wszystkich serdecznie jako nowy użytkownik tego forum i życzę wszystkiego dobrego.Od lat interesuję się historią, dużo czytam, jeżdżę w teren - południe Polski, okopy, cmentarze, góry, lasy i doliny, długo by opowiadac. Zaczynałem prawie 30 lat temu. No i teraz dopiero mnie naszło spróbowac z wykrywką. Wiem, gdzie się ruszyc i za czym, zdecydowałem się na wykrywacz PI, ale jednej sprawy nie rozumiem i proszę o wyjaśnienie, bo nie znam się zupełnie na budowie wykrywek. Dlaczego /technicznie/ wykrywacze typu jabel, pulsar, proton itp. nie nadają się na monety i kolorki? Nie widzą ich /przy dużym przecież zasięgu/? O co tu chodzi - bo taka opinia rządzi na forum. Jeśli sygnalizują każdy metal, to w czym problem? Niech mnie ktoś oświeci.
Hebda Napisano 23 Wrzesień 2010 Napisano 23 Wrzesień 2010 proste,każdy metal,czyli gwożdzie,odłamki,druty śmieci,a na kolorek to bach,przełączasz i odrzucasz np żelazo czyli metal z którego zrobione sa wyżej wymienione:)nakopiesz się tak że pot po tyłku sie leje i masz dośc po 1wypadzie:)
tyfus Napisano 23 Wrzesień 2010 Napisano 23 Wrzesień 2010 Hebda...zapomniałeś o łopatach :)przy takim kopaniu to....ze dwie, albo więcej. szybko się zużyją :)
gagarin Napisano 23 Wrzesień 2010 Autor Napisano 23 Wrzesień 2010 To akurat rozumiem. Ale jeśli mam w miarę czyste miejsce, w którym interesuje mnie dosłownie wszystko, co jest w ziemi, to dyskryminacja chyba na nic się nie przyda, a tylko obniża zasięg - czy dobrze kombinuję?
Hebda Napisano 23 Wrzesień 2010 Napisano 23 Wrzesień 2010 jedno jest pewne.nie ma czystych miejsc.nie ma.po prostu nie ma.Kopiąc bez dyskryminacji będziesz kopał co 2kroki,i 60%smieci.Wykrywki PI nie posiadają dyskryminacji.jak cos to proponuje HS-3 smętka.zasięg potężny,masz sygnał,nie wiesz co,podkręcasz dyskryminacje(wielkościowa)jak kolor to na 10 będzie wciąż sygnał,jak żelazo to cisza,chyba że coś wielkiego.Ale np jabel dobry na początek,albo się zniechęcisz i rzucisz saperkę w cholerę(kopiąc wszystko co ma w sobie metal),albo załapiesz bakcyla,dobierzesz sprzęt do swoich potrzeb i ruszysz w las,i pola:)
gagarin Napisano 24 Wrzesień 2010 Autor Napisano 24 Wrzesień 2010 No tak. A dyskryminacja wielkościowa w protonie jest do czegoś przydatna, czy to tylko fantazja producenta?
lew_1988 Napisano 24 Wrzesień 2010 Napisano 24 Wrzesień 2010 Potrzebna jeżeli nie chcesz kopac gwoździ i małych odłamków a np hełmy i bagnety cię interesują - różnica w wielkości. Obydwa przedmioty są żelazne lub stalowe, ale jedne cie interesuja a drugich bywa tyle,że można się wykończyć kopiąc je np w okopach jest masa gwoździ, bo czesto robiono drewniane szalunki w okopach przy ich użyciu i tam leża do tej pory, a odłamkach wszelakiej maści nie wspominając.
gagarin Napisano 24 Wrzesień 2010 Autor Napisano 24 Wrzesień 2010 Dzięki wszystkim za odpowiedź.Czy ktoś z kolegów może napisać, jak w praktyce działa ta dyskryminacja w Protonie i na ile jest wiarygodna?I jeszcze: czy wśród małych przedmiotów żelazo/stal jest w ogóle jakaś kategoria interesująca poszukiwaczy?
Hebda Napisano 24 Wrzesień 2010 Napisano 24 Wrzesień 2010 małe żelazne,jak zaczynałem kopać to nawet stalowa łuska od mausera cieszyła choć szrot straszny,póxniej tylko k***y leciały jak je kopałem:) wszystko co jest stalowe/żelazne i jest mniejsze niż paczka fajek(oczywiście wielkie odłamki tez) jest po prostu zwykłym złomem jak dla mnie.Dyskryminacja wielkościowa czyli podkręcając"ją wykrywacz nie chwyta coraz większych przedmiotów żelaznychW smętku np na 3ce nie wykrywa smieci w/w a bagnecik złapie,ale jak ją podkręcisz np na maxa tj10" to bagnet też ominie.Zwiększając dyskryminacje nie zmnienia się wykrywalność metali kolorowych.i to jest najważniejsze,że monetkę tak samo złapiesz na 0 jak i na10
tyfus Napisano 24 Wrzesień 2010 Napisano 24 Wrzesień 2010 Hebdziu....co to za brzydki wyraz na k, hę ? :)
gagarin Napisano 24 Wrzesień 2010 Autor Napisano 24 Wrzesień 2010 A jak z guzikami? I jeszcze raz - czy Proton faktycznie dyskryminuje? Mieliście z nim do czynienia?
Hebda Napisano 24 Wrzesień 2010 Napisano 24 Wrzesień 2010 Kormorany":Dguziki są kolorowe" więc przy dyskryminacji złapie jak każdy kolor.co do protona się nie wypowiem,nie miałem w łapce więc nie wiem.
Maćko Napisano 24 Wrzesień 2010 Napisano 24 Wrzesień 2010 Nie do końca Hebda.Na smętku na dysk. powyżej 2/3 zmniejsza się też zasięg na kolor.Tak więc 2/3 to optymalna dysk. też na monety.Na 10 złapiesz sygnały naprawdę płytkie.Zrób sobie test.Pozdrówka
gagarin Napisano 24 Wrzesień 2010 Autor Napisano 24 Wrzesień 2010 Tak się dopytuję o tego protona, bo nowy jest za połowę używanego Smętka, a złota jeszcze nie znalazłem;)
Hebda Napisano 24 Wrzesień 2010 Napisano 24 Wrzesień 2010 łaziłem na cewce 25 i łaże na 37,dyskryminacja na 2/3 bardziej na 3" omijam śmieci żelazne,jak mam sygnał podkręcam na 10,jak wciąż jest to kolor,nie zauważyłem zmian w zasięgu.ale przy okazji popatrzę.nie róbmy trolla,gagarin pyta o protona.
Maćko Napisano 24 Wrzesień 2010 Napisano 24 Wrzesień 2010 Rozumiem :).Ale to jest raczej cechą wszystkich wykrywaczy że przy zwiększaniu dysk. zmniejsza się zasięg na kolor.Tak jest np. w Whites Xlt.Dla tego można to trochę ominąć stosując mixmode.Pozdro
damiani Napisano 24 Wrzesień 2010 Napisano 24 Wrzesień 2010 Nie zgodzę się że Hs-3 przy jakiekolwiek nastawie dyskryminacji wykrywa kolor tak samo głęboko chyba że ołów i jego pochodne uznamy za metal nie zaliczany do kolorowych.Nawet łuska mosiężna zakopana w glebie na 15cm przy dyskryminacji zero będzie sygnalizowana a przy np. 3 .... sami sprawdźcie (tryb Disc, Manual , sonda 30cm) ;)Na 3ce spokojnie pokazuje kawałki drutu niewiele większe niż gwóźdź około 100mm - wszystko zależy od stopnia pokrycia rdzą.Niestety dyskryminacja nie jest mocną stroną tego sprzętu - na tereny w miarę czyste jak najbardziej ale gdzie mnóstwo odłamków słabo...Im wyżej Disc w górę tym nawet większe rzeczy drastycznie w dół - do testów wystarczy zwykła łopata (wiem wiem w powietrzu wiarygodne one nie są).Gleby zmineralizowane też mu nie służą niestety...Przydałoby się trochę zmodyfikować ten sprzęt a właściwie sprawność dyskryminacji i byłby naprawdę konkretny, 2 tony (kolor/stal) również byłyby zbawienne - ogromne plusy za wyważenie i czas korzystania/użytkowania na jednym pakiecie baterii, plusy za brak awaryjności i niezawodność działania.
gagarin Napisano 24 Wrzesień 2010 Autor Napisano 24 Wrzesień 2010 Koledzy tak o smętku i o smętku...A chodzi(ł) ktoś z protonem? Działa ta jego dyskryminacja jakoś sensownie?
Tofil Napisano 2 Październik 2010 Napisano 2 Październik 2010 Ja przez około 2 tygodnie chodziłem z protonem,nie polecamdla mnie niczym nieróżni się od jabla.A ta pseudo dyskryminacja to jakaś pomyłka.Teraz chodzę z hs-3 i jestem w pełni zadowolony.Pozdro.
Damian84 Napisano 3 Październik 2010 Napisano 3 Październik 2010 Poczytaj:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=669737#1050935http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=661881#1054043wyszukiwarka jest...!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.