Skocz do zawartości

Proste(?) pytania

gagarin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Najpierw witam wszystkich serdecznie jako nowy użytkownik tego forum i życzę wszystkiego dobrego.
Od lat interesuję się historią, dużo czytam, jeżdżę w teren - południe Polski, okopy, cmentarze, góry, lasy i doliny, długo by opowiadac. Zaczynałem prawie 30 lat temu. No i teraz dopiero mnie naszło spróbowac z wykrywką. Wiem, gdzie się ruszyc i za czym, zdecydowałem się na wykrywacz PI, ale jednej sprawy nie rozumiem i proszę o wyjaśnienie, bo nie znam się zupełnie na budowie wykrywek. Dlaczego /technicznie/ wykrywacze typu jabel, pulsar, proton itp. nie nadają się na monety i kolorki? Nie widzą ich /przy dużym przecież zasięgu/? O co tu chodzi - bo taka opinia rządzi na forum. Jeśli sygnalizują każdy metal, to w czym problem? Niech mnie ktoś oświeci.
Napisano
proste,każdy metal,czyli gwożdzie,odłamki,druty śmieci,
a na kolorek to bach,przełączasz i odrzucasz np żelazo czyli metal z którego zrobione sa wyżej wymienione:)
nakopiesz się tak że pot po tyłku sie leje i masz dośc po 1wypadzie:)
Napisano
To akurat rozumiem. Ale jeśli mam w miarę czyste miejsce, w którym interesuje mnie dosłownie wszystko, co jest w ziemi, to dyskryminacja chyba na nic się nie przyda, a tylko obniża zasięg - czy dobrze kombinuję?
Napisano
jedno jest pewne.nie ma czystych miejsc.nie ma.po prostu nie ma.Kopiąc bez dyskryminacji będziesz kopał co 2kroki,i 60%smieci.

Wykrywki PI nie posiadają dyskryminacji.

jak cos to proponuje HS-3 smętka.
zasięg potężny,masz sygnał,nie wiesz co,podkręcasz dyskryminacje(wielkościowa)jak kolor to na 10 będzie wciąż sygnał,jak żelazo to cisza,chyba że coś wielkiego.

Ale np jabel dobry na początek,albo się zniechęcisz i rzucisz saperkę w cholerę(kopiąc wszystko co ma w sobie metal),albo załapiesz bakcyla,dobierzesz sprzęt do swoich potrzeb i ruszysz w las,i pola:)
Napisano
Potrzebna jeżeli nie chcesz kopac gwoździ i małych odłamków a np hełmy i bagnety cię interesują - różnica w wielkości. Obydwa przedmioty są żelazne lub stalowe, ale jedne cie interesuja a drugich bywa tyle,że można się wykończyć kopiąc je np w okopach jest masa gwoździ, bo czesto robiono drewniane szalunki w okopach przy ich użyciu i tam leża do tej pory, a odłamkach wszelakiej maści nie wspominając.
Napisano
Dzięki wszystkim za odpowiedź.
Czy ktoś z kolegów może napisać, jak w praktyce działa ta dyskryminacja w Protonie i na ile jest wiarygodna?
I jeszcze: czy wśród małych przedmiotów żelazo/stal jest w ogóle jakaś kategoria interesująca poszukiwaczy?
Napisano
małe żelazne,jak zaczynałem kopać to nawet stalowa łuska od mausera cieszyła choć szrot straszny,póxniej tylko k***y leciały jak je kopałem:)
wszystko co jest stalowe/żelazne i jest mniejsze niż paczka fajek(oczywiście wielkie odłamki tez) jest po prostu zwykłym złomem jak dla mnie.

Dyskryminacja wielkościowa czyli podkręcając"ją wykrywacz nie chwyta coraz większych przedmiotów żelaznych
W smętku np na 3ce nie wykrywa smieci w/w a bagnecik złapie,ale jak ją podkręcisz np na maxa tj10" to bagnet też ominie.
Zwiększając dyskryminacje nie zmnienia się wykrywalność metali kolorowych.i to jest najważniejsze,że monetkę tak samo złapiesz na 0 jak i na10
Napisano
Kormorany":D
guziki są kolorowe" więc przy dyskryminacji złapie jak każdy kolor.
co do protona się nie wypowiem,nie miałem w łapce więc nie wiem.
Napisano
Nie do końca Hebda.Na smętku na dysk. powyżej 2/3 zmniejsza się też zasięg na kolor.Tak więc 2/3 to optymalna dysk. też na monety.Na 10 złapiesz sygnały naprawdę płytkie.Zrób sobie test.
Pozdrówka
Napisano
łaziłem na cewce 25 i łaże na 37,dyskryminacja na 2/3 bardziej na 3" omijam śmieci żelazne,jak mam sygnał podkręcam na 10,jak wciąż jest to kolor,nie zauważyłem zmian w zasięgu.
ale przy okazji popatrzę.
nie róbmy trolla,gagarin pyta o protona.
Napisano
Rozumiem :).Ale to jest raczej cechą wszystkich wykrywaczy że przy zwiększaniu dysk. zmniejsza się zasięg na kolor.Tak jest np. w Whites Xlt.Dla tego można to trochę ominąć stosując mixmode.Pozdro
Napisano
Nie zgodzę się że Hs-3 przy jakiekolwiek nastawie dyskryminacji wykrywa kolor tak samo głęboko chyba że ołów i jego pochodne uznamy za metal nie zaliczany do kolorowych.
Nawet łuska mosiężna zakopana w glebie na 15cm przy dyskryminacji zero będzie sygnalizowana a przy np. 3 .... sami sprawdźcie (tryb Disc, Manual , sonda 30cm) ;)
Na 3ce spokojnie pokazuje kawałki drutu niewiele większe niż gwóźdź około 100mm - wszystko zależy od stopnia pokrycia rdzą.
Niestety dyskryminacja nie jest mocną stroną tego sprzętu - na tereny w miarę czyste jak najbardziej ale gdzie mnóstwo odłamków słabo...
Im wyżej Disc w górę tym nawet większe rzeczy drastycznie w dół - do testów wystarczy zwykła łopata (wiem wiem w powietrzu wiarygodne one nie są).
Gleby zmineralizowane też mu nie służą niestety...
Przydałoby się trochę zmodyfikować ten sprzęt a właściwie sprawność dyskryminacji i byłby naprawdę konkretny, 2 tony (kolor/stal) również byłyby zbawienne - ogromne plusy za wyważenie i czas korzystania/użytkowania na jednym pakiecie baterii, plusy za brak awaryjności i niezawodność działania.
  • 2 weeks later...
Napisano
Ja przez około 2 tygodnie chodziłem z protonem,nie polecam
dla mnie niczym nieróżni się od jabla.A ta pseudo dyskryminacja to jakaś pomyłka.Teraz chodzę z hs-3 i jestem w pełni zadowolony.
Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie