Skocz do zawartości
  • 0

Szpada i kord

ra_v

Pytanie

Napisano

Witam
Proszę o pomoc w id szpady i kordu ze zdjęć.

Szpada bez zadnych oznaczeń i bić , długość szpady około 98cm. Ktoś ją restaurował - czyszczona i chromowana. Rękojeść mosiężna.

Kord o długości 70 cm - sama głownia 55cm.
Głownia sygnowana WHITES LONDON. Głownia o charakterystycznym zaokrągleniu szczytu - który jednak nie wygląda na skracany i pasuje idealnie do pochwy. Udało mi się ustalić, że producent ten istniał i produkował tylko kilkanaście lat 1780-1795.
Rękojeść masywna mosiężna z charakterystycznym orłem, który wygląda jak orzeł napoleoński - czyżby francuska.
Może to jakiś składak - angielska stara głownia i trochę póżniejsza francuska rękojeść ?
Pochwa skórzana z mosiężnymi okuciami.
Będę wdzięczny za każde info.
pzdr

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Proszę o pomoc w id szpady i kordu ze zdjęć.

Szpada bez zadnych oznaczeń i bić , długość szpady około 98cm. Ktoś ją restaurował - czyszczona i chromowana. Rękojeść mosiężna.

Kord o długości 70 cm - sama głownia 55cm.
Głownia sygnowana WHITES LONDON. Głownia o charakterystycznym zaokrągleniu szczytu - który jednak nie wygląda na skracany i pasuje idealnie do pochwy. Udało mi się ustalić, że producent ten istniał i produkował tylko kilkanaście lat 1780-1795.
Rękojeść masywna mosiężna z charakterystycznym orłem, który wygląda jak orzeł napoleoński - czyżby francuska.
Może to jakiś składak - angielska stara głownia i trochę póżniejsza francuska rękojeść ?
Pochwa skórzana z mosiężnymi okuciami.
Będę wdzięczny za każde info.
pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie