Skocz do zawartości

trojak SAP stan

agentAK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Bardzo proszę szanownych forumowiczów o określenie stanu tej monetki. 3 Grosze SAP 1766 r. Potrzebuję do opisu monetki w mojej kolekcji.
dzięki
Napisano
II stan zachowania dotyczy monet z nieznacznymi uszkodzeniami powstałymi w mennicy lub w czasie transportu, mogą to być także monety przeznaczone do obiegu, lecz wycofane z niego przed pojawieniem się charakterystycznych wytarć lub zarysowań."

niczego nie zatkało... zwróc uwagę że ten z allegro to trojak na którym Poniatowski jest w zbroi, a to sporo rzadsza moneta.
Napisano
wiem bo sam mam takiego trojaka w zbroi tylko że z 1765r.

to tak trojak w zbroi rok 1766 mennica G stan IV-70zł,stan III-150,stan II-600zł

zaś trojak koronny z roku 1766 mennica G stan IV-50,stan III-120zł,stan II 550zł

i co o tym powiesz?
Napisano
Tak czy inaczej jego stan to IV.
Mimo wszystko ma ładny stan bo te monety z ziemi wychodza bardzo słabe odpada z nich patyna pod która jest środek z jakiegoś cynku i nic nie widać.
Napisano
myślę że trojak agenta jest ładniejszy niż ten z aukcji ,tylko fotki dziwne zrobił jeszcze jak by oliwką przetarł i zrobił foto face to face to wtedy by można było jeszcze podyskutować :)
Napisano

Zrobiłem tak jak krank3 zalecił.
Jeśli ten z allegro jest stan II to ten jest trzy na pewno.
Tamten na rewersie ma znaczne uszkodzenia.
Kilka znalazłem ale całkiem wytarte tem w końcu wyszedł pierwsza klasa.
dzięki wszystkim

Napisano
bezdyskusyjnie IV..
Czester, wybacz ale dla jednych świetny stan to siódmy, a innych nie zadowoli drugi, więc używaj proszę konkretów.

pozdro.
Napisano
Jak to gdzie. Np. AUG na awersie jest praktycznie wyzerowany. Na rewersie zwięczenie korony w tym samym stanie. Sorki ale nie ma litości.
Napisano
A ja odwołam się do profesjonalistów ten trojak został określony jako stan III na WCN wystarczy wpisać 3 grosze Stanisław"
http://www.wcn.pl/foto/sklep/high/738.JPG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie