EAGLE11 Napisano 19 Wrzesień 2010 Autor Napisano 19 Wrzesień 2010 Witam!Dziś trochę po testowałem mojego HS-a i mam małe zdziwko...1.Podobno przy każdym stopniu dyskryminacji zasięg na kolor nie powinien się zmieniać (z moich testów wynika, że m.in. w przypadku ołowiu zasięg jest inny/niższy na stopniu 10 niż na 1 i to o dobre 5-7cm).2.Mierzenie zasięgu na saperce(żelaznej) wykazało natomiast, że zasięg na stopniu 1 oraz 10 jest taki sam, gdy saperka jest równolegle do cewki wykrywacza.Jeśli jest skierowana bokiem, zasięg oczywiście spada na wyższym poziomie dyskryminacji.3.Czy to normalne, że metal jest wykrywany dopiero gdy znajdzie się w obrębie mniejszego okręgu" cewki?4.Z HS-3 pracujemy na słuchawkach, wtedy nie tracimy wielu sygnałów, które są praktycznie nie słyszalne na głośniku.To tyle ode mnie. Może sami obalicie jakieś mity, lub obalicie, któryś z czterech punktów mojej wypowiedzi.Pozdrawiam
Hebda Napisano 19 Wrzesień 2010 Napisano 19 Wrzesień 2010 1-nie testowałem na ołowiu itp2-zasięg w powietrzu na saperce nijak ma się do zasięgu w glebie.3.4-odkąd ktoś wyświadczył mi przysługę zabierając hsa do Pana Henryka na wymianę bezpieczników ale i przy okazji(bez mojej zgody,wrrr)na wymianę kondensatora co spowodowało ściszenie głośnika,a czasem słabo słyszę to teraz muszę zaiwaniać na słuchawkach,plączą sie o krzaki,ale słyszę każdy sygnał,nawet cichutki i krótki.więc mogę się zgodzić ale to zalezy od naszego słuchu,i od pogody,np jak na polu czy w lesie wiatr nam pizga po uszach to wiadomo że czasem mozna nie dosłyszećPoza tym wszystko opisał towarzysz Pawel888 w wątku który jest przypięty na górze podforum,jest nr tel do Pana Henryka,mozna zadzwonić i zapytać:)
EAGLE11 Napisano 19 Wrzesień 2010 Autor Napisano 19 Wrzesień 2010 Hebda liczyłem, właśnie na także Twoją odpowiedź, ale nie satysfakcjonuje mnie ona wcale... ;)Tak wiem, że zasięg w powietrzu nijak ma się do zasięgu w glebie,ale powinny chyba zostać zachowane jakieś proporcję w różnicy zasięgu na dyskr.10 a dyskr.1. A u mnie zasięgi te są idealnie równe.Podejrzewam, że są na forum ludzie którzy o HS-3 wiedzą dużo więcej od strony praktycznej niż producent-Pan Henryk.pozdro!
Cube47pl Napisano 19 Wrzesień 2010 Napisano 19 Wrzesień 2010 Z tego co wiem w każdym wykrywaczu jak podkręcisz czułość to zasięg spada, może są jakieś wyjątki, ale pewnie zaraz zostanę uświadomiony ( oczywiście o ile takowe występują ).
Hebda Napisano 19 Wrzesień 2010 Napisano 19 Wrzesień 2010 Wybacz,ale Pan Henryk skoro robi te wykrywki to też ich uzywaa używał na pewno:)
damiani Napisano 20 Wrzesień 2010 Napisano 20 Wrzesień 2010 ad.1Sprawdź np. mosiądz i zobaczysz wtedy jak z zasięgami - kolor kolorowi nie równy.ad.2To jest ciekawe co piszesz - spróbuj np. taki sam test na bagnecie a zobaczysz różnicę.ad.3Chyba bardziej chodzi ci o środek cewki - w końcu to cewka koncentryczna.ad.4Dotyczy to każdego sprzętu.
pawel888 Napisano 20 Wrzesień 2010 Napisano 20 Wrzesień 2010 A Ty się dziwisz że przykładając saperkę bokiem względem cewki dyskryminacja ją wycina? Nic dziwnego.Saperka położona na boku, ewentualnie na sztorc będzie wycięta.W praktycznie każdym wykrywaczu posiadającym dyskryminację.O jakich proporcjach mówisz pomiędzy dyskryminacją 1 a 10? Zasięgi na 1 czy 10 przy przedmiotach kolorowych niczym się nie różnią(zależy to również od materiału kolorowego przedmiotu).To samo tyczy się większych rzeczy stalowych.Różnica między 1a10 jest tylko na pułapach wielkości stalowych przedmiotów tzn. przy dyskryminacji 7 nie będzie Ci łapało bagnetu do mosina, ale przy dyskryminacji między 2-3 będzie chwytał bardzo ładnie, przykręcając jeszcze dyskryminację zwiększysz zasięg. I od tego właśnie jest dyskryminacja!Co do trzeciego punktu, tak jak już napisał kolega wyżej, cewka koncentryczna przez co najlepiej znajdowane są sygnały w środku i tyczy się to każdego wykrywacza z wyżej wymienioną.A środek cewki przypada właśnie na środkowe kółko :)Nie rozumiem jeszcze Twojego czwartego podpunktu. HS-3 pracujemy na słuchawkach, wtedy nie tracimy wielu sygnałów, które są praktycznie nie słyszalne na głośniku" Wg. Ciebie mitem jest co?Rozmawiając z Panem Henrykiem bardzo dobrze,wyraźnie zrozumiałem(co kilka razy powtarzał) że niektóre sygnały na głośniku są po prostu nie słyszalne i zaleca chodzić z nimi. Stronę praktyczną Pan Henryk(być może ku Twojemu zdziwieniu)zna bardzo dobrze. Sam chodzi ze Swoimi wykrywaczami nie używając innych.<pozdro
EAGLE11 Napisano 20 Wrzesień 2010 Autor Napisano 20 Wrzesień 2010 pawel888 czepiasz się tego co ja napisałem, przypisując mi słowa których nie napisałem(pierwszy akapit), a w dalszej części wypowiedzi powtarzasz to co ja (uświadamiając mi z wielką łaską, to co już wiem).Nie jest to żaden atak na HS-3(wiem, że będzie moim towarzyszem przez dłuższy czas) czy Pana Henryka, ale staram się skonfrontować to co ja zauważyłem, z tym co powtarzano wiele razy w tematach o HS-3 i tym co sądzą inni użytkownicy.Na pytanie w Twoim drugim akapicie, jesteś w stanie sobie spokojnie sam odpowiedzieć jeśli przeczytasz po kolei posty moje i kolegi Hebda.No właśnie u mnie zasięgi na kolor(ołów) się różnią, nie różnią się na natomiast w przypadku saperki.O pracy na słuchawkach napisałem po prostu to co myślę i co zauważyłem. Może ktoś o tym nie wiedział... Zgadzam się, że Pan Henryk zna stronę praktyczną HS-a, ale z pewnością wielu użytkowników jego sprzętu, ma za sobą więcej godzin w terenie z HS-em i to w różnych być może skrajnych sytuacjach o których chcieli by opowiedzieć.PS1:Powtarzam się, ale zmusiła mnie do tego czysta niechęć kolegów do prawidłowego odczytania tego co napisałem.PS2:Zakładając temat chciałem zestawić opinie obiegowe" o HS-3 z rzeczywistością (bo u mnie pojawiły się różnice o których piszę i nie wiem czy to normalne).Pozdrawiam!!!
EAGLE11 Napisano 20 Wrzesień 2010 Autor Napisano 20 Wrzesień 2010 cd...saperka na boku/sztorc oczywiście jest wycinana na dyskryminacji o czym pisałem jako oczywistości", a Ty mi zarzucasz, że się dziwie"...
pawel888 Napisano 20 Wrzesień 2010 Napisano 20 Wrzesień 2010 Cytat:Witam!Dziś trochę po testowałem mojego HS-a i mam małe zdziwko..."a następnie:Mierzenie zasięgu na saperce(żelaznej) wykazało natomiast, że zasięg na stopniu 1 oraz 10 jest taki sam, gdy saperka jest równolegle do cewki wykrywacza.Jeśli jest skierowana bokiem, zasięg oczywiście spada na wyższym poziomie dyskryminacji." I kolejne: HS-3 pracujemy na słuchawkach, wtedy nie tracimy wielu sygnałów, które są praktycznie nie słyszalne na głośniku."Stąd moje pytanie o zdziwienie. Jeżeli piszesz na górze że masz małe zdziwko" to później nie pisz oczywistości bo po prostu się to miesza. Wyszło na to że test z saperką i praca na słuchawkach jest dla Ciebie zdziwieniem.Nic Ci nie zarzucam i nie mam zamiaru, nie odczytałem tego również jako ataku" na Hs-3. A z tym że są osoby które częściej są w terenie z Hs-3 od jego producenta to prawda. Pan Henryk zwyczajnie nie ma czasu przez co zaniedbuje troszkę swoją pasję :)<pozdro
Thomson. Napisano 20 Wrzesień 2010 Napisano 20 Wrzesień 2010 asięgi na 1 czy 10 przy przedmiotach kolorowych niczym się nie różnią(zależy to również od materiału kolorowego przedmiotu).To samo tyczy się większych rzeczy stalowych."Oj chyba ktoś kogoś wprowadza w błąd. Jak się niby nie różnią? Wystarczy zrobić prosty test zakopując przedmiot wielkości hełmu na znacznej głębokości przypuśćmy ok. 1 m.Zauważcie jak mocnym tonem wykrywacz będzie sygnalizował taki sygnał przy różnych nastawach dyskryminacji.Na przyszłość radze kolego Pawełku samemu dobrze zapoznać się z obsługą ww. wykrywacza, a nie atakować początkujących użytkowników.
pawel888 Napisano 20 Wrzesień 2010 Napisano 20 Wrzesień 2010 Kolega EAGLE 11 nie jest początkujący, po drugie go nie atakuje :)Chodziło mi o zasięg a nie o tony na różnych poziomach dyskryminacji.O moje doświadczenie z ww. Thomson się nie bój. <pozdro
Hebda Napisano 20 Wrzesień 2010 Napisano 20 Wrzesień 2010 O moje doświadczenie z ww. Thomson się nie bój. "z bólem serca ale musze to potwierdzic:)zdrów,bos chory Pawle:)
kugelfange Napisano 22 Wrzesień 2010 Napisano 22 Wrzesień 2010 Dodam coś od siebie jeśli chodzi o HS-3. Mianowice producent jakiś czas temu zmienił rodzaj przełączników na panelu z dotychczasowych przesuwników", na wystające bolce". Podejrzewam, że zmiana była podyktowana częstymi pretensjami użytkowników, którym psuły się te przełączniki. Prawda jest taka, że jak ktoś przełączał je tak jak należy (delikatnie, przykładając palec na całą jego boczną płaszczyznę i przesuwając przełącznik równolegle wzdłuż puszki") to wszystko było okey, wiem z doświadczenia bo miałem go szmat czasu bez żadnych problemów z tym elementem. Ponad pół roku kupiłem kolejnego Smętka, tym razem jak się okazało już na wystających bolcach", które pokryte są gumą. I to jest właśnie feler - szorstka lepka" guma która łatwo zachacza o materiał (to co mamy na sobie). Chodząc z wykrywką w prawej ręce olce" mają więc tendencję do zachaczania np o polar, kurtke etc powodując NIEŚWIADOME PRZESTAWIENIE PRZEŁĄCZNIKÓW. Jest to niezmiernie uciążliwe i wkurzające, kiedy okazuje się po kwadransie że szukamy na połowie zasięgu maksymalnego jaki ustaliliśmy z powodu przełączenia się trybu manual na auto oraz z dyskrymy na statyka. Sprawe załatwiłem szybko i skutecznie, chwyciłem te gumki na olcach" i pociągnąłem mocno aż je szlag trafił (zostały urwane). Pozostały gołe metalowe gładkie i śliskie bolce, które o nic już nie zachaczają i ślizgają się po materiale nie prestawiając ustawień.pozdrawiam
pawel888 Napisano 23 Wrzesień 2010 Napisano 23 Wrzesień 2010 http://www.youtube.com/watch?v=T5Jqa-e_zV4 Tutaj ktoś sobie ładnie tą sprawę załatwił.Ale nie wiem jak jest możliwe to co mówi kolega kugelfange, praktycznie na co dzień mam przyjemność oglądania pracy Hs-3 z nowymi przełącznikami. Nie widziałem jeszcze nigdy, i nikt się nie skarżył na to żeby samoczynnie te suwaki się przełączały.Są one schowane dość głęboko, no chyba że ktoś na prawdę ma rozciągniętą kieszeń w polarze i mu tam się zaczepia. Sam osobiście mam stare(podobno łamiące się suwaki) ale po ponad 8letnim użytkowaniu tego wykrywacza nic się z nimi nie dzieje. <pozdro
kugelfange Napisano 23 Wrzesień 2010 Napisano 23 Wrzesień 2010 Myślałem właśnie o czymś takim jak ta szybka wstawiona na panelu wykrywacza na w/w linku. Tylko, że tam akurat HS-3 miał stare przełączniki, z którymi nie było problemów.Są one schowane [nowe przełączniki] dość głęboko".No właśnie problem w tym, że nie są. Ich końce są na równi ze skrajem obudowy puszki. I właśnie w ich przypadku przydała by sie właśnie taka klapka (przynajmniej w moim przypadku) niż u faceta na tym filmiki ze starymi przełącznikami.Paweł888, może na innych ustawieniach Ci ludzie chodzą heh. Przełączniki przestawiająmi się w zasadzie zawsze tak samo ;) ON/OFF się nie zmienia bo chodzi góra/dół, ale te następne już tak. Dyskryma przestawia mi się na statyka a manual na automatica. Ustawiam je skierowane DO siebie" a po jakimś czasie są już OD siebie". Oczywiście nie dzieje się to zawsze, zależy co mam na sobie (podkoszulek, stosunkowo obcisły sweter czy bluza jest okey) oraz sytuacji w których trzeba wykrywacz (puszkę z elektroniką) oprzeć/przycisnąć do ciała.
pawel888 Napisano 23 Wrzesień 2010 Napisano 23 Wrzesień 2010 Chodzą na takich samych :)Do siebie"I nic się nie dzieje.Szczerze przyznam że pierwszy raz od Ciebie o tym słyszę.Ale tak to jest, nie dogodzisz wszystkim...Najpierw narzekania że guziki się zapiaszczają, teraz że się przestawiają...<pozdro
kugelfange Napisano 23 Wrzesień 2010 Napisano 23 Wrzesień 2010 Najlepiej to sobie szczelną klapke zamontować i to rozwiąże oba problemy, ani sie piach nie dostanie ani niczym nie zachaczy ;)pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.