Skocz do zawartości

Czyszczenie monet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Nakopałem ostatnio około 100 monet i zastanawiam się jak je wyczyścić. Póki co, leżą w oliwce.

Przeglądałem forum i wszyscy mówią o oliwce, ale...

Kupiłem sobie Vademecum czyszczenia i konserwacji monet i o czyszczeniu oliwką nic nie było. Oliwkę używa się do konserwacji. Natomiast chłopaki podają tam kilka metod czyszczenia monet i szukam u Was potwierdzenia, bo wykorzystując jedną z nich zniszczyłem sobie 3 egzemplarze (na szczęście niezbyt dobry stan).

Mam następujące pytania:

1. Jak nie niszcząc patyny czyścić osady, które przykleiły się i skamieniały na powierzchni monety?

2. Jak nie niszcząc patyny czyścić monety miedziane, na których pojawiły się zielone wykwity (głównie mam je na kopiejkach)? Jest to dość zabójcze dla miedzi...

Co do zielonych wykwitów jedną z metod zalecanych przez autorów jest kąpiel przez ok. 2 tygodnie w sodzie oczyszczonej... Kąpie 3 monety od kilku dni i jakby trochę wykwity zbladły a roztwór zabarwiony jest na kolor zielonkawy... Ciekaw jestem efektu... Sprawdzał ktoś?

3. Szczególnie na boratynkach widzę w dołkach (mimo szorowania szczoteczką do zębów) brunatno-brązowe jakby osady, ale trudno powiedzieć czy są to rzeczywiście osady. Jak się ich pozbyć?

Trochę podchodzę z dystansem do tej publikacji, bo autorzy są po studiach humanistycznych albo informatycznych a nie po chemii. Tym większy dystans, że nie było informacji, że korzystając z jednej z metod usunę patynę z monety i teraz zamiast monet mam 3 piękne miedziaki z licznymi wżerami :|

Mike
Napisano
No właśnie Krank, czytałem ten artykuł wcześniej.

Jedynym skutecznym środkiem okazuje się perhydrol. Jednak jak powiedziałem koledze o kąpieli w wodzie utlenionej, to złapał się za głowę.

Próbował ktoś z perhydrolem albo wodą utlenioną?
Napisano
ja moczyłem boratynki w wodzie utlenionej ,z w miarę fajnych szelągów po 20 minutowej kąpieli wyszły mi podkładki no name :)polecam raczej wcale nie czyścić miedzianych monet takie jest moje skromne zdanie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie