Skocz do zawartości

Max.sens.

banderas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Uważam, że masz błędne założenie. Wg mnie czułość powinna być w wykrywacza z zapasem", czyli za duża, a Ty indywidualnie powinieneś ją dobierać do możliwości gruntowych i zakłóceń. Czyli właśnie powinieneś szukać wykrywacza, z którym nie da się chodzić z czułością na maxa:)
Oczywiście takie wykrywacze nie będą przeznaczone dla początkujących poszukiwaczy, ale Ty takim nie jesteś.
Ciekawe co na to inni koledzy?
Napisano
Witam. Z mojego doświadczenia z MXT daje się chodzić na max sens, przynajmniej na cewce 9,5. Na 12" trzeba niestety zjeżdżać z czułością. Jeśli chodzi o XLT , to raczej też, tylko przy małej nastawie P.G. Dfx-a nie miałem. Nieco dziwne pytanie, bo przecież raczej chodzi o uzyskanie maksymalnego zasięgu przy w miarę stabilnym zachowaniu wykrywki, a nie o kręcenia gałką na max. Pozdrawiam serdecznie.
Napisano
Kol. raf003
Co masz na myśli mówiąc max sens przy minimalnym PG ??
Przecież PG we XLT to jest sens - no chyba że masz na myśli osobno AC, DC ale tam też na maxa niczego nie ustawisz.
Troszkę nie zrozumiałem - w XLT połączenie tych 3 nastaw to sens.
Napisano
Tak. Właśnie dokładnie to miałem na myśli. Max ac/dc sens przy minimalnym ustawieniu Preamp Gain.Kol. banderas, jeśli dobrze zrozumialem pytał, jakim sprzętem da się chodzić przy maksymalnej nastawie sens. Rzeczywiście- przy nastawach :
AC-80, DC-60, P.G.-15 raczej chodzić się nie da :). Jeśli natomiast chodziło o ustawienie konkretnie nastawy o nazwie sens, a tak to zrozumiałem to napisałem że prawdopodobnie również, tylko kosztem nastawy czułości ogólnej, bądź nastawy Transmit Boost. To również jest półśrodek, ale w jakiś sposób pewnie umożliwia zbliżenie się do maksymalnej nastawy AC/DC sens przy niskim P.G.
Pozdrawiam.
Napisano
Dzięki za odzew raf i damiani.

Zostawmy na boku nastawienia,zadam pytanie inaczej.

Czy potrafili byście odnaleść swoimi XLT kawałek ceramiki w czystym terenie , czy jest to niewykonalne?
[chodzi o kawałek wielkości paczki fajek]

pzdr.
Napisano
Zależy od właściwości elektromagnetycznych ceramiki w stosunku do otaczającego terenu.
Trochę wyjaśnienia.
Gain to regulacja wzmocnienia wzmacniacza wstępnego. Maksymalne wzmocnienie jakie można ustawić zależy od:
- jakości zestrojenia sondy (parametr przypadkowy, zmienny w czasie)
- czułości uzwojenia odbiorczego sondy (parametr wbudowany)
- siły sygnału od gruntu (zależy od gruntu i jego wilgotności)
- siły sygnału od obiektów-śmieci
W dobrym wykrywaczy maksymalna czułość jest tak dobrana, aby była z zapasem do możliwości wykrywacza. Czyli nigdy nie wykorzystujemy tej wartości.
AC i DC to wzmocnienie przede wszystkim cyfrowe, czyli związane z dokładnością obliczeń. I w tym przypadku nie należy się zanadto zbliżać do wartości maksymalnych, ponieważ mogą wystąpić różne błędy obliczeniowe związane ze zbyt dużymi wartościami liczbowymi. Objawiać się to może w gwałtownej zmianie właściwości detekcyjnych przy minimalnej zmianie liczby AC/DC, w szczególności gwałtownym wzrostem zakłóceń. W każdym egzemplarzu będzie to wyglądało inaczej, bo programy są identyczne, ale układy analogowe i przede wszystkim sondy - każda inna.
Napisano
Banderas, zastanawiam się od paru dni nad tym. Program zlotu jest wyłącznie poznawczy. I jest już trochę za zimno, na zimne napoje:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie