banderas Napisano 15 Wrzesień 2010 Autor Napisano 15 Wrzesień 2010 Witam.MXT , XLT , DFX - który z wymienionych pozwoli na śmiganie na max. sesn.dz. za info i pzdr.
armand Napisano 15 Wrzesień 2010 Napisano 15 Wrzesień 2010 Uważam, że masz błędne założenie. Wg mnie czułość powinna być w wykrywacza z zapasem", czyli za duża, a Ty indywidualnie powinieneś ją dobierać do możliwości gruntowych i zakłóceń. Czyli właśnie powinieneś szukać wykrywacza, z którym nie da się chodzić z czułością na maxa:)Oczywiście takie wykrywacze nie będą przeznaczone dla początkujących poszukiwaczy, ale Ty takim nie jesteś.Ciekawe co na to inni koledzy?
banderas Napisano 15 Wrzesień 2010 Autor Napisano 15 Wrzesień 2010 ten max to na specjalne zadanie,oddam z dysk. ale sens muszę mieć max.pozdro dla A. ,lecisz na spotkanie mazowszaków?dzięki za sugestie.
raf003 Napisano 15 Wrzesień 2010 Napisano 15 Wrzesień 2010 Witam. Z mojego doświadczenia z MXT daje się chodzić na max sens, przynajmniej na cewce 9,5. Na 12" trzeba niestety zjeżdżać z czułością. Jeśli chodzi o XLT , to raczej też, tylko przy małej nastawie P.G. Dfx-a nie miałem. Nieco dziwne pytanie, bo przecież raczej chodzi o uzyskanie maksymalnego zasięgu przy w miarę stabilnym zachowaniu wykrywki, a nie o kręcenia gałką na max. Pozdrawiam serdecznie.
damiani Napisano 16 Wrzesień 2010 Napisano 16 Wrzesień 2010 Kol. raf003Co masz na myśli mówiąc max sens przy minimalnym PG ??Przecież PG we XLT to jest sens - no chyba że masz na myśli osobno AC, DC ale tam też na maxa niczego nie ustawisz.Troszkę nie zrozumiałem - w XLT połączenie tych 3 nastaw to sens.
raf003 Napisano 16 Wrzesień 2010 Napisano 16 Wrzesień 2010 Tak. Właśnie dokładnie to miałem na myśli. Max ac/dc sens przy minimalnym ustawieniu Preamp Gain.Kol. banderas, jeśli dobrze zrozumialem pytał, jakim sprzętem da się chodzić przy maksymalnej nastawie sens. Rzeczywiście- przy nastawach :AC-80, DC-60, P.G.-15 raczej chodzić się nie da :). Jeśli natomiast chodziło o ustawienie konkretnie nastawy o nazwie sens, a tak to zrozumiałem to napisałem że prawdopodobnie również, tylko kosztem nastawy czułości ogólnej, bądź nastawy Transmit Boost. To również jest półśrodek, ale w jakiś sposób pewnie umożliwia zbliżenie się do maksymalnej nastawy AC/DC sens przy niskim P.G.Pozdrawiam.
banderas Napisano 16 Wrzesień 2010 Autor Napisano 16 Wrzesień 2010 Dzięki za odzew raf i damiani.Zostawmy na boku nastawienia,zadam pytanie inaczej.Czy potrafili byście odnaleść swoimi XLT kawałek ceramiki w czystym terenie , czy jest to niewykonalne?[chodzi o kawałek wielkości paczki fajek]pzdr.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 16 Wrzesień 2010 Napisano 16 Wrzesień 2010 Zależy od właściwości elektromagnetycznych ceramiki w stosunku do otaczającego terenu.Trochę wyjaśnienia.Gain to regulacja wzmocnienia wzmacniacza wstępnego. Maksymalne wzmocnienie jakie można ustawić zależy od:- jakości zestrojenia sondy (parametr przypadkowy, zmienny w czasie)- czułości uzwojenia odbiorczego sondy (parametr wbudowany)- siły sygnału od gruntu (zależy od gruntu i jego wilgotności)- siły sygnału od obiektów-śmieciW dobrym wykrywaczy maksymalna czułość jest tak dobrana, aby była z zapasem do możliwości wykrywacza. Czyli nigdy nie wykorzystujemy tej wartości.AC i DC to wzmocnienie przede wszystkim cyfrowe, czyli związane z dokładnością obliczeń. I w tym przypadku nie należy się zanadto zbliżać do wartości maksymalnych, ponieważ mogą wystąpić różne błędy obliczeniowe związane ze zbyt dużymi wartościami liczbowymi. Objawiać się to może w gwałtownej zmianie właściwości detekcyjnych przy minimalnej zmianie liczby AC/DC, w szczególności gwałtownym wzrostem zakłóceń. W każdym egzemplarzu będzie to wyglądało inaczej, bo programy są identyczne, ale układy analogowe i przede wszystkim sondy - każda inna.
armand Napisano 16 Wrzesień 2010 Napisano 16 Wrzesień 2010 Banderas, zastanawiam się od paru dni nad tym. Program zlotu jest wyłącznie poznawczy. I jest już trochę za zimno, na zimne napoje:)
banderas Napisano 17 Wrzesień 2010 Autor Napisano 17 Wrzesień 2010 armand,nie jest za cimno,widno jest,napoje wejdą.no dzięki Brzęcz,ważne dla mnie to co napisałes.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.