jacollo Napisano 13 Wrzesień 2010 Autor Napisano 13 Wrzesień 2010 Witajcie.Wpadł mi w ręce taki zapalnik, w wyszukiwarce znalazłem że jest to prawdopodobnie Zug.Z.42 ale zastanawia mnie czy jest on bezpieczny.Proszę o pomoc.
drops072 Napisano 14 Wrzesień 2010 Napisano 14 Wrzesień 2010 Dokładnie nie wiesz co to nie masz pewności nie ruszaj nie otwieraj zakop z powrotem zgadzam się z kolegą Trooper85 po co wy tachacie takie rzeczy skoro nie wiecie co to czy wy w końcu chcecie cali dojechać do domu bo z tego wynika ze raczej nie
jacollo Napisano 14 Wrzesień 2010 Autor Napisano 14 Wrzesień 2010 dziękuję koledzy i proszę o wyrozumiałość, zapalnik jest bez części detonującej, więc wyszedłem z założenia że jest niesprawny, ale wolałem dopytać. Czy ktoś ma pomysł gdzie mogę znaleźć schematy zapalników różnego typu? I drugie pytanie gdzie w takich zapalnikach była spłonka.
Skok Napisano 14 Wrzesień 2010 Napisano 14 Wrzesień 2010 Deutsche nahkampfmittel bis 1945 - polecam.Spłonka inicjująca była w dolnej części. Z tego co widze u ciebie jest wykręcona z korpusu zapalnika i wkręcona w gniazdo od 200 gr ładunku saperskiego.
jacollo Napisano 14 Wrzesień 2010 Autor Napisano 14 Wrzesień 2010 Dzięki koledzy, mimo zapewnień że bezpieczny zakopałem dziada tam gdzie się pojawił.Niech mu ziemia lekką będzie ;-))
jacollo Napisano 13 Wrzesień 2010 Autor Napisano 13 Wrzesień 2010 Witajcie.Wpadł mi w ręce taki zapalnik, w wyszukiwarce znalazłem że jest to prawdopodobnie Zug.Z.42 ale zastanawia mnie czy jest on bezpieczny.Proszę o pomoc.
jacollo Napisano 13 Wrzesień 2010 Autor Napisano 13 Wrzesień 2010 Wnętrze tej dłuższej części (czy tu powinna być widoczna iglica?)
jacollo Napisano 13 Wrzesień 2010 Autor Napisano 13 Wrzesień 2010 Pozostałość po tym cylindrze który inicjuje wybuch.
jacollo Napisano 13 Wrzesień 2010 Autor Napisano 13 Wrzesień 2010 wnętrze tej mniejszej części (tej gdzie był cylinder). Jeżeli ktoś ma to proszę o wrzucenie przekroju, bądz ukierunkowanie gdzie takich rzeczy szukać.
Trooper85 Napisano 13 Wrzesień 2010 Napisano 13 Wrzesień 2010 prosta zasada na przyszłość: nie wiesz - nie ruszasz, palców jest tylko dziesięć i nie odrastająi jeszcze jedna rada - zapalniki o konstrukcji podobnej do tego, jeśli sprężyna w środku nie jest przeżarta przez korozję, nawet bez spłonki i detonatora potrafią zrobić krzywdę (iglica z zapalnika do F-1/RG-24 bez większych problemów wbija się w deskę)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Trooper85 01:28 14-09-2010
Pytanie
jacollo
Witajcie.
Wpadł mi w ręce taki zapalnik, w wyszukiwarce znalazłem że jest to prawdopodobnie Zug.Z.42 ale zastanawia mnie czy jest on bezpieczny.
Proszę o pomoc.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.