Skocz do zawartości
  • 0

zapalnik - czy bezpieczny?

jacollo

Pytanie

Napisano

Witajcie.

Wpadł mi w ręce taki zapalnik, w wyszukiwarce znalazłem że jest to prawdopodobnie Zug.Z.42 ale zastanawia mnie czy jest on bezpieczny.

Proszę o pomoc.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dokładnie nie wiesz co to nie masz pewności nie ruszaj nie otwieraj zakop z powrotem zgadzam się z kolegą Trooper85 po co wy tachacie takie rzeczy skoro nie wiecie co to czy wy w końcu chcecie cali dojechać do domu bo z tego wynika ze raczej nie
Napisano
dziękuję koledzy i proszę o wyrozumiałość, zapalnik jest bez części detonującej, więc wyszedłem z założenia że jest niesprawny, ale wolałem dopytać. Czy ktoś ma pomysł gdzie mogę znaleźć schematy zapalników różnego typu?

I drugie pytanie gdzie w takich zapalnikach była spłonka.
Napisano
Deutsche nahkampfmittel bis 1945 - polecam.

Spłonka inicjująca była w dolnej części. Z tego co widze u ciebie jest wykręcona z korpusu zapalnika i wkręcona w gniazdo od 200 gr ładunku saperskiego.
Napisano

Witajcie.

Wpadł mi w ręce taki zapalnik, w wyszukiwarce znalazłem że jest to prawdopodobnie Zug.Z.42 ale zastanawia mnie czy jest on bezpieczny.

Proszę o pomoc.

Napisano

wnętrze tej mniejszej części (tej gdzie był cylinder). Jeżeli ktoś ma to proszę o wrzucenie przekroju, bądz ukierunkowanie gdzie takich rzeczy szukać.

Napisano
prosta zasada na przyszłość: nie wiesz - nie ruszasz, palców jest tylko dziesięć i nie odrastają

i jeszcze jedna rada - zapalniki o konstrukcji podobnej do tego, jeśli sprężyna w środku nie jest przeżarta przez korozję, nawet bez spłonki i detonatora potrafią zrobić krzywdę (iglica z zapalnika do F-1/RG-24 bez większych problemów wbija się w deskę)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Trooper85 01:28 14-09-2010

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie