DOMILUD PL Napisano 11 Wrzesień 2010 Autor Napisano 11 Wrzesień 2010 Kupiłem za 5zł na rynku. Nie jest to na pewno saperka ani niemiecka ani rosyjska. W wyszukiwarce niestety też nie ma takiego egz. Czy to jakaś ogrodowa łopatka czy jednak saperka? Ktoś pomoże?pzdr
kurzo1 Napisano 11 Wrzesień 2010 Napisano 11 Wrzesień 2010 Ta saperka przypomina trochę kształtem jakby była zrobiona ze szpadla ale ten trzonek jest bardzo charakterystyczny jak na trzonki niemieckie przystało ponieważ posiada gałkę na końcu.A dlatego przypomina trochę jak by była zrobiona ze szpadla ponieważ jest bardzo kwadraciasta (kanciata).Nie spotkałem się jeszcze z taką wersją saperki być może jest to jakiś składak lub bardzo wczesny wzór.Poszukaj sygnatur powinna jakieś mieć.Pzdr
otrong Napisano 11 Wrzesień 2010 Napisano 11 Wrzesień 2010 a ja dokładnie taką samą dostałem od mamy jak wstępowałem do ZHP w `90r i myślę że to jest jakiś pseudo harcerski wyrób. Pamiętam że była nowa i wszyscy mi jej zazdrościli.
DOMILUD PL Napisano 11 Wrzesień 2010 Autor Napisano 11 Wrzesień 2010 @kurzo1Wierz mi całość wygląda na oryginał, bo mam jeszcze w domu niemiecką i przypuszczalnie oszpeconą" radziecką. Ta nie nosi żadnych znamion przeróbek ze szpadla. Niestety nie ma żadnych bić. Pewnie jest tak jak pisze @otrong, jest to jakaś stara saperka harcerska. Poszukam. Dzięki panowie.
Pytanie
DOMILUD PL
Kupiłem za 5zł na rynku. Nie jest to na pewno saperka ani niemiecka ani rosyjska. W wyszukiwarce niestety też nie ma takiego egz. Czy to jakaś ogrodowa łopatka czy jednak saperka? Ktoś pomoże?
pzdr
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.