stock84 Napisano 10 Wrzesień 2010 Autor Napisano 10 Wrzesień 2010 Witam.Poszukuje jakichkolwiek informacji na temat zakładów Granat" - producentów i dostawców sprzętu dla WP przed wojną.Zapewne zakłady produkowały także na rynek cywilny.Jedyne co mi wiadomo to, że prawdopodobnie znajdowały się w Toruniu i produkowały dla wojska podręczne" sygnalizatory do nadawania kodu morse'a.Z góry dzięki za pomoc.Pzdr
por.pil.020 Napisano 10 Wrzesień 2010 Napisano 10 Wrzesień 2010 oprócz latarek produkowali też kompasy, jak gdzieś znajde swój to wkleje zdjęcie
stock84 Napisano 10 Wrzesień 2010 Autor Napisano 10 Wrzesień 2010 Poprawie się.Nie jestem na 100% pewien czy dostarczały dla wojska przed wojną czy zaraz po wojnie.Sorry.PS.Zakłady posiadały patent na sygnalizatory o jakich wspomniałem w pierwszym poście.
kopijnik2 Napisano 10 Wrzesień 2010 Napisano 10 Wrzesień 2010 z tego co pamiętam - również latarkii jeszcze - również dawałem fotkę szczątka elementu zapalnika z sygnaturą granat" z wz. ietypowym" za wczesnym...w literaturze były dywagacje o wersji z niemieckimi zapalnikami I ww. w polskich oprawach - czym mogły zajmować się małe" zakłady
kopijnik2 Napisano 10 Wrzesień 2010 Napisano 10 Wrzesień 2010 http://odkrywca.pl/latarka-granat,252359.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.