Argentum Napisano 6 Wrzesień 2010 Autor Napisano 6 Wrzesień 2010 witam prosze o jakiekolwiek informacje na temat tego hmm ... sam nie wiem jak to nazwać ni to imadło albo zacisk i do tego jeszcze ten smok może ktos bedzie wiedział co to było i do czego służyło i z jakiej pochodzi epoki materiał oczywiscie mosiądz
ady Napisano 10 Wrzesień 2010 Napisano 10 Wrzesień 2010 Witam, wygląda na to, że kolega bogdan-26 miał rację. Znalazłem tutaj podobne, jeśli nie takie samo imadło z bonusem, którego brakuje w Twoim http://www.lostnfoundantiques.com/items/496492/en1store.html Pozdrawiam
EAGLE11 Napisano 6 Wrzesień 2010 Napisano 6 Wrzesień 2010 Jakiej to coś" jest wielkości? Mi wygląda to jako część większej całości, ten akurat element mógł służyć przymocowaniu reszty np.do blatu stołu. Widziałem podobne zaciski, z tym ,że prościej wykonane, bez tylu ozdób i właśnie służyły do mocowania do stołu.W paszczy smoka mogła służyć także jako przycisk do papieru.To tylko moje przypuszczenia...pozdrawiam
Argentum Napisano 7 Wrzesień 2010 Autor Napisano 7 Wrzesień 2010 Dzieki kolego może ktos ma jeszcze jakies sugestie
kopijnik2 Napisano 7 Wrzesień 2010 Napisano 7 Wrzesień 2010 trochę mnie wkurza budowa obiektu...zaciśnięcie ączek" powoduje rozwarcie szczęk...czyli to całe urządzenie służyło do zwalniania" a nie do chwytania" - takie antykombinerki"spodziewałbym się - sprężyny rozpierającej ączki"...albo miejsca na zgniatany materiał spełniający podobną funkcję...czy szczęki" wewnątrz są płaskie?
kopijnik2 Napisano 11 Wrzesień 2010 Napisano 11 Wrzesień 2010 jak widać - pojawiła się sprężyna rozpierająca szczęki...:)opis i galeria obiektówhttp://www.antiqbuyer.com/sewing_birds.html
Argentum Napisano 11 Wrzesień 2010 Autor Napisano 11 Wrzesień 2010 I tajemnica rozwiązana wielkie dzięki koledzy
kopijnik2 Napisano 11 Wrzesień 2010 Napisano 11 Wrzesień 2010 popatrz czy są ślady po sprężynie...a smok - to tryton...
HD1940 Napisano 10 Wrzesień 2010 Napisano 10 Wrzesień 2010 Moim zdaniem to uchwyt do listów mocowany do biurka. W paszczę" wsadza się koperty, które w stosie papierów np. urzędnika lub buchaltera mogły by się zawieruszyć.
Argentum Napisano 11 Wrzesień 2010 Autor Napisano 11 Wrzesień 2010 sprężyna sie rozpadła ale była ja go wziołem w ręce
tfujdiler Napisano 7 Wrzesień 2010 Napisano 7 Wrzesień 2010 siemka, może to imadełko służyło do wykonywania mieczy płaskie szczęki musiały ściskać coś płaskiego, sama stylizacja kształt smoka daje dużo do myślenia pozdro
Argentum Napisano 6 Wrzesień 2010 Autor Napisano 6 Wrzesień 2010 witam prosze o jakiekolwiek informacje na temat tego hmm ... sam nie wiem jak to nazwać ni to imadło albo zacisk i do tego jeszcze ten smok może ktos bedzie wiedział co to było i do czego służyło i z jakiej pochodzi epoki materiał oczywiscie mosiądz
bogdan-26 Napisano 10 Wrzesień 2010 Napisano 10 Wrzesień 2010 Kiedyś widziałem taki uchwyt w formie ptaka tzw.;JASKÓłKA;,służył jako trzymacz materiału w zakładzie krawieckim.
vfr800 Napisano 10 Wrzesień 2010 Napisano 10 Wrzesień 2010 W pierwszej chwili pomyślałem o zamykaniu dekla na kuflu piwa.Może to ten ichtung"?!:-). Trochę kąt rozwarcia za mały. Jednak wyjątkowa forma ozdobna sugeruje ,że nie przedmiot to przemysłowy jedynie.
bogdan-26 Napisano 4 Listopad 2010 Napisano 4 Listopad 2010 Sprężyna trzymająca jest dość mocna,pozostały stan widoczny.Trudna do zdobycia,ale jest.
Pytanie
Argentum
witam prosze o jakiekolwiek informacje na temat tego hmm ... sam nie wiem jak to nazwać ni to imadło albo zacisk i do tego jeszcze ten smok może ktos bedzie wiedział co to było i do czego służyło i z jakiej pochodzi epoki materiał oczywiscie mosiądz
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.