Skocz do zawartości

Tesoro Conquistador a Vaquero?

kloki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Chodzę już ładnych parę lat z Conquistadorem (starsza wersja - nie uMax, nie mMax). Nie raz potrafił mnie zaskoczyć, ale też nie raz zastanawiałem się, czy czegoś nie pominąłem, bo mój sprzęt przeoczył głębszy sygnał.
Nadszedł dlatego ten moment, w którym zacząłem się zastanawiać poważniej nad zmianą sprzętu. Oczywiście brałem pod uwagę kilka marek m.in. owiany sławą White's XLT. Po kilkugodzinnej lekturze różnych forów doszedłem jednak do wniosku, że chyba zdecyduję się na Vaquero. Łatwiejszy w obsłudze to raz, a dwa że już mam spore doświadczenie z tą marką.
Tu pojawia się pytanie do szerzej" zorientowanych osób. Jak się ma Tesoro Conquistador do Tesoro Vaquero? Czy odczuję dużą różnicę? Zdaję sobie sprawę, że jest to nowsza technologia, z wyższej" półki. Proszę jednak o opinię osób, które miały z tym tematem do czynienia.
Pozdrawiam - kloki
Napisano
Przede wszystkim nowsza technologia, większy zasięg, wyższa częstotliwość, możliwość dostrajania do gruntu i optymalnego dostrojenia różnej wielkości cewek, możliwość superstrojenia. Różnica wyraźna.
Napisano
Pytam już konkretnie, bo jakby nie patrzeć nie jest to zakup nowych skarpetek, a sprzętu, na którym chciałbym pohulać parę lat i być z niego zadowolonym. Przede wszystkim chodzi mi o ten zasięg. Na Conquistadorze mi się bardzo dobrze pracowało, ale miałem cały czas przeczucie, że pomijam niektóre głębsze fanty, a sprzątam tylko to z wierzchu...
  • 2 weeks later...
Napisano
A jak się ma Tejon w porównaniu do Vaquero? Bo od Ciboli Vaquero chyba trochę lepszy jednak jest?

Kumpel ma Vaquero z cewką pajączek", ja mam tego Conquistadora z cewką pełną i powiem, że podobnie czeszemy. Nie wiem czego to kwestia...
Napisano
Czyli bardziej opłaca się dołożyć pare zł i zainwestować w Tejona? Poszukuję czegoś w tej cenie właśnie, co pozwoli mi odczuć znaczną różnicę po poprzednim sprzęcie. Czy tejon jest trudny w okiełznaniu?
Napisano
Aha i jeszcze widzę opcję De Leona, w którym użyto wyświetlacza LCD. Mimo tej bardzo pomocnej funkcji wyświetlacza ma on jednak chyba gorsze osiągi od Tejona?
Napisano
DeLeon nie ma gorszych osiągów od Tejona, jest to po prostu inny wykrywacz pracujący na niższej częstotliwości 10 kHz.
Tejon wymaga trochę więcej czasu by się go nauczyć, w miarę dobrego słuchu i dobrych słuchawek.
Napisano
Dla osoby przesiadającej się z Conquistadora którą opcje byś polecił? De Leon i Tejon to ta sama półka, ale wyższa niż Vaquero?
Napisano
DeLeon to mniej więcej ta sama półka co Vaquero, wykrywacz prostszy w obsłudze. Tejona polecam osobie zaawansowanej, dla której manualne dostrajanie do gruntu nie będzie stanowić problemu, nie jest to wcale trudne, ale od czasu do czasu zdarzają się osoby, które sobie z tym nie radzą.
Napisano
Ja bym polecał vaquero - sam jestem jego użytkownikiem, sprzęt prostszy niż Tejon którego też miałem ( bardziej stabilny threshold , łatwiejszy do opanowania i zrozumienia, nieznacznie mniejszy zasięg od tejona, możliwość używania superstrojenia, wygodne zasilanie - jedna bateria 9v, cena )jest jeszcze sprawa często opisywana na zachodnich stronach o MD - ponoć tejon dużo traci w bardzo zmineralizowanym gruncie, bardzo długo nad tym rozmyślałem i mimo że tejona użytkowałem kilka lat i to w gruncie o wysokiej mineralizacji trudno mi jednoznacznie powiedzieć czy to prawda jednak jeśli mieszkasz blisko terenów górskich lub o ciężkich glebach gliniastych tak z ostrożności wybrał bym Vaquero

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie