Kamil1994 Napisano 27 Sierpień 2010 Autor Napisano 27 Sierpień 2010 Witam.Posiadam medalik pokazany na zdjęciu. Wykonany z mosiądzu lub miedzi. Napisy na medaliku nie są po polsku, raczej łacina lub coś innego. Na medaliku widnieje napis DIVIR CZESTOCHOVA".
siesko Napisano 27 Sierpień 2010 Napisano 27 Sierpień 2010 kolego,mam chyba identyczny,medalik,poszukaj,w wyszukiwarce odkrywcy,
siesko Napisano 27 Sierpień 2010 Napisano 27 Sierpień 2010 z tego co sie dowiedzialem to nie jest rarytas,ale... tez niepopulares
Kamil1994 Napisano 27 Sierpień 2010 Autor Napisano 27 Sierpień 2010 Czy ktoś powie więcej na temat medalika?
hajtman Napisano 27 Sierpień 2010 Napisano 27 Sierpień 2010 Jeżeli, XVII-wieczny medalik, Z Matką Boską Częstochowską,wybity w Rzymie,prawdpodobnie nigdzie nieskatalogowany, nie jest rarytasem.To co w takim razie jest?Pzdr. Jura
siesko Napisano 27 Sierpień 2010 Napisano 27 Sierpień 2010 ten medalik jest w katalogu mam taki sam,tylko juz niepamietam na ktorej pozycji jest w katalogu,bo tez mi tu na forum ,ktos powiedzial na temat takiego medalika,na bank jest w katalogu,jutro moze bede cos wiecej mogl sie wypowiedziec ,dam znac
hajtman Napisano 27 Sierpień 2010 Napisano 27 Sierpień 2010 Tak masz rację jest jednak, w katalogu zacnego Teofila Rewolińskiego pod pozycją 92 jako R4,brąz ,wymiary 18x23mm.Dlaczego nie,XVIII wiek,bo sposób wykonania,liternictwo na zasadzie per analogiam" z innymi rzymskimi ,skatalogowanymi i wydatowanymi, raczej jednoznacznie wskazują na wiek XVII.Pozdrawiam.Jura
Martian Napisano 27 Sierpień 2010 Napisano 27 Sierpień 2010 To i ja muszę przedatowć na wcześniejsze. Bo i z Romą mam i z takiem pismem, ale późniejsze... A i pozazdrościć, że co do 50 lat datujesz...
tyfus Napisano 27 Sierpień 2010 Napisano 27 Sierpień 2010 ku pokrzepieniu serc :)oryginalny opis - na życzenie-pozdro-
tyfus Napisano 27 Sierpień 2010 Napisano 27 Sierpień 2010 o to chodzi, że Rewoliński nie podaje datowania.można przyjąć za datowanie - opracowanie jego katalogu, które mieści się między 17...coś tam, coś tam a 1854.
Martian Napisano 28 Sierpień 2010 Napisano 28 Sierpień 2010 i w tym sęk;, że datowanie medalików to nie w kij dmuchał...W różnych regionach Europy podobny w formie i treści medalik mógł być produkowany z dużym poślizgiem czasowym. Wracano też do formy- wyglądu medalika po upływie lat tak jak w przypadku styli, dajmy na to w sztuce czy architekturze. Mogę jedynie powiedzieć, że jak do tej pory mnie udało się wydatować jeden(sic!) medalik. Właśnie podobny w formie i też z Rzymu. Udało się bo była data- chyba 1717. Jest gdzieś zdjęcie... i ten również bym w pobliżu obstawiał...Ale tak jak w przypadku tej dyskusji nie podejmował bym się wydatowania, bez dużych widełek czasowychhttp://odkrywca.pl/ryngraf,668818.html#668818
Martian Napisano 28 Sierpień 2010 Napisano 28 Sierpień 2010 i również- medaliki oktagonalne czyli prościej mówiąc ośmiokątne. ale jak widać z innego okresu różnią się wykonaniem i tematyką. Czyli reasumując jeśli się nie ma w oku dozymetru to radził bym nie szafować datami i kategorycznymi stwierdzeniami na podstawie tylko zdjęć.
Martian Napisano 28 Sierpień 2010 Napisano 28 Sierpień 2010 erratajeszcze udało się ustalić dwa z aluminium, bo rocznice częstochowskie, jeden odbudowa wierzy 1905 i drugi rocznica 1932.
hajtman Napisano 28 Sierpień 2010 Napisano 28 Sierpień 2010 Martian,ja nie mam w oku zadnego dozymetru tylko dysponyję katalogami.I jeżeli autor katalogu medalików rzymskich datuje ten medalik jak w przypadku yngrafu" na XVIII wiek to ja podaję za tym katalogiem takie datowanie.Podobnie w przypadku Divine Virgo Czestochoviensis",którego nie ma w tym układzie w katalogu włoskim ,ale są inne medaliki z identycznym rewersem i są datowane na XVII wiek,(bez przedziału XVII/XVIII w.)to ja nie będę polemizował z autorami.Czy moja odpowiedź,Cię zadowala?pzdr.JuraP.s.Bardzo ładne medaliki,gratuluję
Martian Napisano 28 Sierpień 2010 Napisano 28 Sierpień 2010 Daj jakieś skany... Może namiary na te katalogi...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.