Skocz do zawartości

Medalik.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Posiadam medalik pokazany na zdjęciu. Wykonany z mosiądzu lub miedzi. Napisy na medaliku nie są po polsku, raczej łacina lub coś innego. Na medaliku widnieje napis DIVIR CZESTOCHOVA".

Napisano
Jeżeli, XVII-wieczny medalik, Z Matką Boską Częstochowską,wybity w Rzymie,prawdpodobnie nigdzie nieskatalogowany, nie jest rarytasem.
To co w takim razie jest?

Pzdr. Jura
Napisano
ten medalik jest w katalogu mam taki sam,tylko juz niepamietam na ktorej pozycji jest w katalogu,bo tez mi tu na forum ,ktos powiedzial na temat takiego medalika,na bank jest w katalogu,jutro moze bede cos wiecej mogl sie wypowiedziec ,dam znac
Napisano
Tak masz rację jest jednak, w katalogu zacnego Teofila Rewolińskiego pod pozycją 92 jako R4,brąz ,wymiary 18x23mm.
Dlaczego nie,XVIII wiek,bo sposób wykonania,liternictwo na zasadzie per analogiam" z innymi rzymskimi ,skatalogowanymi i wydatowanymi, raczej jednoznacznie wskazują na wiek XVII.

Pozdrawiam.Jura
Napisano
To i ja muszę przedatowć na wcześniejsze. Bo i z Romą mam i z takiem pismem, ale późniejsze... A i pozazdrościć, że co do 50 lat datujesz...
Napisano
o to chodzi, że Rewoliński nie podaje datowania.

można przyjąć za datowanie - opracowanie jego katalogu, które mieści się między 17...coś tam, coś tam a 1854.
Napisano
i w tym sęk;, że datowanie medalików to nie w kij dmuchał...
W różnych regionach Europy podobny w formie i treści medalik mógł być produkowany z dużym poślizgiem czasowym. Wracano też do formy- wyglądu medalika po upływie lat tak jak w przypadku styli, dajmy na to w sztuce czy architekturze. Mogę jedynie powiedzieć, że jak do tej pory mnie udało się wydatować jeden(sic!) medalik. Właśnie podobny w formie i też z Rzymu. Udało się bo była data- chyba 1717. Jest gdzieś zdjęcie... i ten również bym w pobliżu obstawiał...
Ale tak jak w przypadku tej dyskusji nie podejmował bym się wydatowania, bez dużych widełek czasowych
http://odkrywca.pl/ryngraf,668818.html#668818
Napisano

i również- medaliki oktagonalne czyli prościej mówiąc ośmiokątne. ale jak widać z innego okresu różnią się wykonaniem i tematyką. Czyli reasumując jeśli się nie ma w oku dozymetru to radził bym nie szafować datami i kategorycznymi stwierdzeniami na podstawie tylko zdjęć.

Napisano
Martian,ja nie mam w oku zadnego dozymetru tylko dysponyję katalogami.I jeżeli autor katalogu medalików rzymskich datuje ten medalik jak w przypadku yngrafu" na XVIII wiek to ja podaję za tym katalogiem takie datowanie.
Podobnie w przypadku Divine Virgo Czestochoviensis",którego nie ma w tym układzie w katalogu włoskim ,ale są inne medaliki z identycznym rewersem i są datowane na XVII wiek,(bez przedziału XVII/XVIII w.)to ja nie będę polemizował z autorami.

Czy moja odpowiedź,Cię zadowala?

pzdr.Jura

P.s.Bardzo ładne medaliki,gratuluję

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie