Skocz do zawartości

Tiger w Polsce

szczepek3er

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Czy to prawda że w Otrębusach pod Warszawą można zobaczyc Tygrysa czy są tam jedynie jakieś jego części?
Jeśli nie to może ktoś wie gdzie i czy wogóle w Polsce jest choc jeden w miare cały egzemplarz Tigera?
Napisano
Witam. Nie słyszałem o żadnym tygrysie z Otrębus i nie wiem czy są tam jakieś części. A czy można zobaczyć jakiegoś w Polsce ? Nie nie można. Co do tygrysów to są same części nie wiem nawet czy jest jakaś chociaż wanna zachowana. Jeżeli się uchowała to pewnie w prywatnej kolekcji bo w naszych muzeach nie ma żadnej. Tyle wiem. Pozdrawiam !
Napisano
No dzięki tak też myślałem...wiem że lufa od Tygrysa Królewskiego jest w Muzeum w Skarżysku, to widziałem...szkoda że tego sprzętu niema nigdzie w Polsce:(
Napisano
Chyba w tym samym muzeum są jeszcze koła i gąsienice i nic więcej. Może inni z forum będą mieli lepsze informacje. No cóż trzeba się z tym pogodzić. W latach 50-60 stały pewnie jeszcze na polach i w różnych innych miejscach.Szkoda że ich już nie ma :(.
Napisano
Szkoda,szkoda miałem nadzieje że coś może będzie w końcu niedaleko Skarżyska...w rejonie Staszowa tygrysy Królewskie brały udział w walkach gdzie poniosły klęske. Pozdrawiam
Napisano
Masz rację to jest Panzer IV, byłem tam zimą ale tygrysa nie widziałem. Są tam dwa T-34, które grały w 4 Pancernych. Ogólnie bardzo ciekawa kolekcja.
Napisano
Może i tygrysa nie ma ale jest sporo części do pantery i zrobić tak by zebrać te wszystkie części i złożyć kompletną panterkę. Pomysł jest tylko nie ma na razie nikogo kto by go zrealizował. Muzea powinny jakoś się zebrać i złożyć wszystko do kupy.
Napisano

Witam byłem ostatnio w Otrębusach. Naprawdę jest tam co oglądać. poza autami jest sporo militarki leży sobie o tak o pod ścianą i każdy sobie może obejrzeć z każdej strony . Zapodam kilka fotek ażeby zachęcić do odwiedzin :D Pozdrawiam ŁP

Napisano
Tiger w Polsce jest
w miarę kompletny, tyle że w postaci puzzli
i dużo części do Tigera II
oraz różne inne cuda
Wszystko u prywatnego kolekcjonera w Wielkopolsce. Parę osób z tego forum nawet tą kolekcje widziało, a przynajmniej tak twierdzą (chociaż nie widzę powodu dla którego mieliby się mijać z prawdą)

Co do Pantery to już pisałem sam kilka razy ale napiszę jeszcze raz:
W ZNANYCH ZBIORACH KRAJOWYCH NIE MA ELEMENTÓW POZWALAJĄCYCH CHOĆBY NA ZŁOŻENIE WYDMUSZKI (w miarę kompletnej zamkniętej bryły)

są trzy porżnięte kadłuby (MWP jakieś 1/2 w porywach do 2/3, to samo u Kęszyckich i sama wanna w MOB) i kawałek wieży (MOB, praktycznie sam przód). Jak by nie kombinował to Kociaka z tego nie złoży, a budowa czegokolwiek na ich podstawie nie ma sensu (udział oryginalnych części byłby taki, że prościej, taniej, łatwiej i szybciej zbudować replikę od zera)

oprzędzając ewentualne pytanie - NIE, Pantherturm ze Szczecina nie może zostać użyty przy odbudowie czołgu. Dlaczego?
1. Wieża różni się od tej stosowanej w czołgach
2. to jeden z DWÓCH zachowanych na świecie egzemplarzy i jej przebudowa na wersje czołgową miałaby dokładnie tyle samo sensu co przerobienie poznańskiego StuGa na PzKpfw IV
Napisano
No fotki są niezłe. Tak właśnie myślałem że może coś być w prywatnych rękach. No cóż ale mamy bodajże 3 stugi. Zawsze coś :)
Napisano
Czyli żeby zobaczyc całego Tygrysa lub Pantere trzeba się poprostu udac np. do Niemiec...:/ Trochę to jest dziwne że nikt nie oszczędził nawet jednej sztuki bo napewno wiele osób pasjonujących się militariami i wojną z wielką chęcią obejrzało by coś takiego.
Napisano
Każdy chciałby widzieć w Polsce choć jednego tygryska ale zaraz powojnie wszystko co niemieckie trzeba było niszczyć i pewnie zostało pocięte na Żyletki. Smutne ale prawdziwe
Napisano
Nie ma co wciąż biadolić.Wiele innych krajów też nie zachowało żadnego Tigera.Takie były powojenne klimaty i nastroje. Ludność cywilna też nie kochała faszystowskich pozostałości, nawet jeżeli zasłużyły się w walce przeciwko samym Niemcom.Przykład-niemieckie działo samobieżne,zdobyte w czasie powstania warszawskiego, nazwa polska Chwat.Po wejściu Sowietów, działo wyciągnieto z barykady i chyba przytargano do MWP. Na pewno wraki powstańczych dwóch Panter też stały wśród gruzów, podobnie jak Kubusia. Co z tego ?
Były niepoprawne politycznie i poszły razem z Chwatem na złom, podobnie jak dwa zdatne do lotu Spitfiry, podarowane przez RAF....
PS Tiger moze wroci jako replika, bo przyklad najnowszej repliki Pantery pokazuje, że POLAK POTRAFI !!!!!!!
Napisano
A ja o chwacie słyszałem inną historie. Ze jakoś zaraz po powstaniu on stał w środku budynku i chyba jakoś jak Rosjanie szli to podczas ostrzału zawalił się ten budynek i wszystko się zwaliło na nasze działo. A później poszło na złom. Nie wiem czy to prawda
Napisano
Mielibyśmy piękny eksponat z tamtych ciężkich dni. Jeszcze jak by się uchowało w takim stanie w jakim był wydobyty to by było pięknie. Ach ten oryginalny napischwat" coś pięknego. Jeżeli by nie był oddany na złom to może do dzisiejszych czasów by się uchował i by może jeździł o własnych siłach.
Napisano
A jeszcze jedno. A co się stało z powstańczymi panterami ? Też zostały zezłomowane, czy gdzieś sprzedane ? Są jakieś o nich informacje ?
Napisano
OCZYWIŚCIE ŻE JEST, oddałbym dużo żeby go obejrzeć w środku...Jest niedaleko mojej miejscowości a mianowicie (tutaj zasmucę forumowiczów) w Zalewie Dobczyckim. Pod koniec wojny został umyślnie zatopiony jeszcze wtedy w stawie Drogini, póżniej już zalew. Miał nieco zdemontowaną wieżyczkę - a pamiętają go obydwaj moi dziadkowie...
Napisano
Proty przykład do roku 75 w jednej z jednostek stało okolo 30 sztuk T-34 kilka z nich było produkcji wojennej, część trafiła do Muzeów a reszta do Huty, to samo z czołgami T-55 ponad 250 sztuk wyjeżdżało z garaży z przebiegami 200-500 km i od razu palniki i do huty. Zapewne to samo stało się z niemieckimi pojazdami.

Polecam wycieczkę do Otrębusów na prawdę łada kolekcja. Jeden z tych 2 T-34 był na sprzedaż w zeszłym roku. A Panzer pewnie pojechał do kręcenia jakiegoś filmu.

Co do kolekcjonera z Wielkopolski to ten Pan ma również STUGA w częściach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie