Skocz do zawartości
  • 0

3 zdjęcia kościół,Wrocław,pomnik z samolotem

aris12

Pytanie

Napisano

Przeglądając stare fotki wybrałem trzy anonimowe o których chciałbym się czegoś więcej dowiedzieć.Być może obiekty nadal istnieją i są w Waszych miejscowościach popularne.Dlatego liczę na odzew.
1.Kościół w stylu neogotyckim przed kościołem widoczna jakaś figurka.Na 90 procent kościół pochodzi z ziem dawnej kongresówki.
2.Kamienica we Wrocławiu.Na odwrocie napis odręczny piórem: ''Breslau 20 I 1931''.Czy ta kamienica przetrwała wojnę?
3.Pomnik z samolotem.Pośrodku kolumny pomnika orzeł bez korony[PRL].Gdzie znajduję lub znajdował się ów pomnik i z jakiej to okazji został postawiony ,i jaki to samolot?
Pozdro

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pomnik stał w Pile jeszcze w latach 90. ubiegłego wieku. Na kolumnie znajdowała się miniatura samolotu Jak-1. Był to pomnik upamiętniający kpt. pil. Olega Matwiejewa, lotnika z 1. PLM Warszawa", zestrzelonego 14 lutego 1945 r. podczas walk nad Piłą.

Napisano

Przeglądając stare fotki wybrałem trzy anonimowe o których chciałbym się czegoś więcej dowiedzieć.Być może obiekty nadal istnieją i są w Waszych miejscowościach popularne.Dlatego liczę na odzew.
1.Kościół w stylu neogotyckim przed kościołem widoczna jakaś figurka.Na 90 procent kościół pochodzi z ziem dawnej kongresówki.
2.Kamienica we Wrocławiu.Na odwrocie napis odręczny piórem: ''Breslau 20 I 1931''.Czy ta kamienica przetrwała wojnę?
3.Pomnik z samolotem.Pośrodku kolumny pomnika orzeł bez korony[PRL].Gdzie znajduję lub znajdował się ów pomnik i z jakiej to okazji został postawiony ,i jaki to samolot?
Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie