pigul01 Napisano 22 Sierpień 2010 Autor Napisano 22 Sierpień 2010 Witam wszystkich forumowiczów, ostatnio wykopałem 3 takie oto łuski. Są rozerwane, widocznie ktoś wrzucił je do ogniska. Moje pytanie jaka to łuska i dlaczego zamiast spłonki jest bolec i dwie dziurki śr.1mm?? z góry dziękuję
pigul01 Napisano 22 Sierpień 2010 Autor Napisano 22 Sierpień 2010 Witam wszystkich forumowiczów, ostatnio wykopałem 3 takie oto łuski. Są rozerwane, widocznie ktoś wrzucił je do ogniska. Moje pytanie jaka to łuska i dlaczego zamiast spłonki jest bolec i dwie dziurki śr.1mm?? z góry dziękuję
P_iter Napisano 23 Sierpień 2010 Napisano 23 Sierpień 2010 W tej chwili używane są dwa typy spłonek: Berdan i Boxer. W tej łusce zamontowana była łuska typu Berdan. Obecnie coraz mniej spotykana. Amunicja stosowana obecnie ma w 90% Boxery gdzie kowadełko jest integralną częścią spłonki. Ten bolec ze zdjęcia jest kowadełkiem Berdana.
grz_w Napisano 22 Sierpień 2010 Napisano 22 Sierpień 2010 Ten bolec to kowadełko na którym zbija się spłonka. Te dziurki to kanaliki ogniowe, przez które ogień ze spłonki zapala ładunek prochowy. A sama spłonka wypstrykła w chwili detonacji naboju.
Eastlegion Napisano 22 Sierpień 2010 Napisano 22 Sierpień 2010 Witam.Ten bolec i dziurki to resztki spłonki, która wypadła przy eksplozji. Dziurki to kanaliki, którymi ładunek inicjujący zapłon (zazwyczaj używano piorunianu rtęci)dostawał" się do prochu. Ze zdjęcia można wywnioskować, ze jest łuska od pulemmiota" Ppsz lub pistoletu TT. Dla pewności zmierz kaliber.Pozdro.
pigul01 Napisano 22 Sierpień 2010 Autor Napisano 22 Sierpień 2010 Wielkie dzięki, z kalibrem będzie problem bo łuski rozerwane są centymetr za spłonką... jakiej produkcji są te łuski?
GeneralRemek Napisano 22 Sierpień 2010 Napisano 22 Sierpień 2010 Fabryka w Ulianowsku.Chyba się gdzieś machnąłem w nazwie, ale wiadomo o co chodzi.Pozdro
Hebda Napisano 22 Sierpień 2010 Napisano 22 Sierpień 2010 tak jak napisał Eastlegion łuska od http://pl.wikipedia.org/wiki/Nab%C3%B3j_7,62_x_25_mm_TT
Pytanie
pigul01
Witam wszystkich forumowiczów, ostatnio wykopałem 3 takie oto łuski. Są rozerwane, widocznie ktoś wrzucił je do ogniska. Moje pytanie jaka to łuska i dlaczego zamiast spłonki jest bolec i dwie dziurki śr.1mm??
z góry dziękuję
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.